יום רביעי, 30 בספטמבר 2020

עשירי רומה ועניי שיחין: חלוקת גרוגרות (תאנים יבשות) לעניים בדרום בקעת בית נטופה

 


פורסם ב-30/9/2020

בפרק הרביעי של מסכת עירובין נידונים בין השאר סוגי הפתרונות ההלכתיים של "עירוב תחומין", במיוחד כאשר אדם נמצא בדרך ולא יספיק להיכנס לאזור המיושב לפני בוא החשיכה של כניסת שבת. במסגרת הדיון במשנה שבו האדם קובע את מקומו לצורך מדידת האלפיים אמה (בערך קילומטר) שהוא רשאי ללכת בהם, המשנה ציינה פתרון שבו האדם מכריז "שביתתי במקומי" גם ללא צורך בהנחת מזון (פת). מסורת תנאית קדומה קבעה כי עירוב כזה הוא תקין אלא שנחלקו חכמי דור אושא אם זאת הדרך הרצויה מלכתחילה או רק פתרון מקל: " וְזוֹ הִיא שֶׁאָמְרוּ: הֶעָנִי מְעָרֵב בְּרַגְלָיו. אָמַר רַבִּי מֵאִיר: אָנוּ אֵין לָנוּ אֶלָּא עָנִי.
רַבִּי יְהוּדָה אוֹמֵר: אֶחָד עָנִי וְאֶחָד עָשִיר; לֹא אָמְרוּ מְעָרְבִין בַּפַּת,
אֶלָּא לְהָקֵל עַל הֶעָשִׁיר, שֶׁלֹּא יֵצֵא וִיעָרֵב בְּרַגְלָיו" (משנה עירובין ד ט)
אגב כך, מובאת עדות שובת לב לפרקטיקה של "עירוב ברגליים" (כלומר, הגעה פיזית לנקודה מסוימת לפני החשיכה והפיכתה למקום שממנו מודדים 2000 אמה) שבה ישנם עניים, עשירים ופרקטיקה של עירוב שנהגה בגליל בדרום בקעת בית נטופה- המעשה מובא בשלוש ורסיות:
1. "אמ' ר' יהודה מעשה בבית ממל ובבית גוריון ברומה שהיו מחלקין גרוגרות לעניים שהיו בימי בצרות והיו עניי שיחין יוצאין ומערבין ברגליהן ונכנסין ואוכלין משחשיכה" (תוספתא עירובין ג יז)
2. "ותני כן מעשה במשפחת בית ממה ומשפחת בית גוריון מרומה שהיו מחלקין גרוגרות לעניים בשני בצרות והיו עניי שיחין יוצאין ומערבין ברגליהן וממתינים שם עד שתחשך ולמחר היו היו נכנסין ואוכלין שם וחוזרין וכל מה שהן עושין על פי חכמים היו עושין" (ירושלמי עירובין ד ט כב ע"א)
3. "א"ר יהודה מעשה באנשי בית ממל ובאנשי בית גוריון בארומא שהיו מחלקין גרוגרות וצימוקין לעניים בשני בצורת ובאין עניי כפר שיחין ועניי כפר חנניה ומחשיכין על התחום למחרת משכימין ובאין" (בבלי נא ע"ב, גרסת הדפוס)
מבלי להיכנס לניתוח ספרותי מדוקדק, רבי יהודה (דור אושא) מעיד על מעשה בשני משפחות אמידות (בית ממל/ממה ובית גוריון) שישבו במקום בשם רומה (תוספתא וירושלמי)/ארומא (בבלי) ובשנת בצורת, כאשר המצב הכלכלי היה חמור, הם חילקו תאנים יבשות (גרוגרות) לנצרכים. לפי מה שמסופר, העניים של שיחין (הבבלי מוסיף בטעות כפר חנניה), כדי לקבל את חלוקת המזון ברומה גם בשבת, היו יוצאים משיחין בערב שבת עד לנקודה מסוימת בין שיחין לרומה ושם היו "מערבין ברגליהן" כלומר, קבעו באמצעות ההליכה הפיזית לשם שזהו המקום שממנו מודדים אלפיים אמה (קילומטר) כדי שאפשר יהיה ללכת לרומה בשבת. ישנן כמה ורסיות לגבי מה שהם היו עושים כאשר שבת נכנסה- האם היו הולכים עם ערב לרומה או חוזרים לשיחין ובבוקר היו הולכים לקבל את הגרוגרות ברומה. הירושלמי מוסיף פרט מעניין: "וכל מה שהן עושים, על פי חכמים היו עושים". המשפט הזה (שמוכר גם בהקשרים אחרים) נועד להדגיש כי הפרקטיקה של עניי שיחין לא הייתה שגויה או יוזמה עצמאית אלא על פי הוראת החכמים (לפחות כך הירושלמי מדגיש) ומכאן שמדובר בפרקטיקה כשרה שניתן ללמוד ממנה על דעתם של החכמים בויכוח על אופן העירוב הזה.
מעבר לרקע ההלכתי, העדות הזו גם ריתקה את החוקרים לגבי זהות אותן המשפחות האמידות הנזכרות כאן- בית ממל ובמיוחד בית גוריון והרקע ההיסטורי המשוקע כאן. היו חוקרים שביקשו לזהות את המשפחות האמידות הללו עם דמויות או משפחות היסטוריות, אם גליליות (ממל-ממלא -ממלח) ואם ירושלמיות במיוחד משפחת גוריון הירושלמית (קליין, ארץ הגליל, עמ' 32) ולטעון שמדובר על "סניף" של אותה משפחה שהיו לה נכסים בגליל. זה תלוי גם בשאלה על איזו תקופה דיבר רבי יהודה (דור אושא, מחצית המאה השנייה בערך): אפשרות אחת היא שזאת עדות קרובה בזמן לתקופתו של המוסר אך מלשון התיאור נראה שהוא ביקש להסתמך על תקדים עתיק כדי להוכיח את דעתו לגבי עירוב ברגליים. היו חוקרים שתיארכו את המעשה לימי בית שני, אולי לזכרון מאחת משנות הבצורת מימי הורדוס, או פרקטיקה מן המאה הראשונה לספירה (קליין אף שיער שאולי זה היה בזמן המרד הראשון) ואילו אחרים שיערו שהמעשה מתאר מציאות שאחרי החורבן (נדידת משפחות ירושלמיות?) אך לפני מרד בר כוכבא. הטענה כי מדובר במעשה מזמן קדום, מתחזקת לכאורה גם ממה שלא מסופר כאן- עניי שיחין לא פנו לעשירי ציפורי אלא דווקא לעשירים שישבו ברומה- מכאן שבזמן המעשה, רומה הייתה היישוב האמיד והחזק, שיחין לא הייתה יישוב אמיד וחזק (בניגוד למה שעולה מן הממצא הארכאולוגי) ואילו ציפורי עדיין לא הייתה המרכז החשוב. זאת לא הוכחה ודאית שכן המעשה מדבר על שנים מיוחדות (בצורת) ועל חלוקה מסוימת של תאנים יבשות לנצרכים, כך שמוטב להיזהר ממסקנות היסטוריות לגבי מה שלא נאמר כאן. אפשר להסתייע מן הבחינה הארכאולוגית, כלומר לזהות מתי היישובים הללו התקיימו כדי להסתייע בתיארוך אפשרי של המעשה.
הרקע הגיאוגרפי-היסטורי: מהמעשה עולה שרומה/ארומא סמוכה אך לא צמודה לשיחין בתוך רדיוס של קילומטר (אחרת לא הייתה שום בעיה ללכת מכאן לכאן) אך לא הרבה מעבר לכך (מקסימום שני קילומטר, 4000 אמה) ולפיכך היה צורך לעשות עירוב כדי לאפשר הליכה וחזרה בין שיחין לרומה במהלך השבת. שיחין מוזכרת מספר פעמים בספרות חז"ל בהקשרים שונים (בין השאר כלי שיחין) ומקובל לזהות אותה עם ASOCHIS שנזכרה בכתבי יוספוס כבר מימי החשמונאים. מאחר והשם הקדום לא השתמר, זיהויה של אותה שיחין/אסוכיס לא היה ברור ובמשך זמן רב, הזיהוי הרווח (אך לא היחיד) היה בתל בדוויה (תל חנתון) או כפר מנדא. אולם, מסוף שנות השמונים ועד ימינו, הזיהוי הזה כבר לא מקובל וכיום כמעט ואין ספק כי את את שיחין הקדומה יש לזהות בגבעה או צמד הגבעות מצפון לציפורי וכידוע בשנים האחרונות, מתנהלים שם חפירות ארכאולוגיות פוריות שחשפו את התעשייה העשירה של ייצור כלי חרס, נרות חרס והכבשנים ביחד עם שרידי מבנים כולל מבנה ציבור שהוא כנראה בית הכנסת הקדום של שיחין.
בין השאר, אחת ההוכחות לזיהוי של שיחין בגבעה הזו הגיעה מהמעשה הזה ובעיקר מהיישוב הסמוך-רומה (לפי הדפוס בבבלי: ארומא אך בחלק מכתבי היד נשמטת ה-"א" ולפעמים זה מופיע "רומי", להלן). מקובל על החוקרים כי רומה התנאית מזוהה עם רומה שאותה הזכיר יוסף בן מתתיהו ככפר שממנו יצאו שני אחים, נטירס ופיליפוס שהצטיינו במאבקם מול חיילי הלגיון העשירי בקרב על יודפת (מלחמת היהודים ג 233). יש שמזהים את רומה הגלילית עם מקום הנזכר באנאלים של תגלת פלאסר השלישי בתור "ארומה" וגם עם רומה הנזכרה בתור מוצאה של אימו של יהויקים (מלכים ב כג לו) אך לא כולם מסכימים לאפשרות הזיהוי הזו. ייתכן כי רומה נזכרה בשמות של חכם אחד או שניים בירושלמי גיטין בשם ר' אלעזר דמן רומה (אם כי לא תמיד ברור אם הכוונה היא "דרומה/דרומאה"- הדרומי). דווקא כאן, הזיהוי הפונטי היה פשוט הרבה יותר- היישוב הבדואי רומת (אל) היב משמר את השם הקדום כאשר בקצה הצפון-מערבי שלו, שוכנת חורבה עתיקה בשם חורבת רומה על גבעה נמוכה הצופה על בקעת בית נטופה ומתפרסת של שטח של כ-40 דונם. מזרחית לה נמצא יישוב נוסף, רומאנה, שיש חוקרים הטוענים שהוא משמר את השם "רימון" (בקעת רימון התלמודית?). בשנות השמונים נסקרה ותועדה בידי צוות המלח"ם ולאחר מכן בידי יגאל טפר ויובל שחר, בשולי האתר של חורבת רומה, מערכת מסתור משוכללת הכוללת חללים חצובים, מערכות קישור ושקעים לנרות הדומה למערכות המסתור בשפלת יהודה מימי מרד בר כוכבא (נקרות צורים 7) והיא שבה ונסקרה לפני כמה שנים בידי ינון שבטיאל. החפירות המצומצמות שנערכו במערכת המסתור ועל גבי השטח תיעדו חרסים מעטים מהמאה הראשונה לפני הספירה ועד המאה השנייה לספירה (שבטיאל, מקלטי מצוקים, עמ' 176-175). במרחב שבין דרום בקעת בית נטופה ובין צומת גולני של היום, תועדו מספר רב יחסית של מערות ומערכות מסתור קדומות שקשורות בהכנות לקראת המרידות לרומאים או לימי מצוקה- המערכת המשוכללת של חורבת רומה, מתאימה יותר, לפי שבטיאל, לתקופה של ההכנות לקראת מרד בר כוכבא.
הזיהוי האיתן של רומה הקדומה עם חורבת רומה, היה אחד מהנדבכים המרכזיים לכך שאת שיחין יש לזהות במרחב שבין ציפורי (שכן במקורות אחרים, היא נזכרה ביחד עם ציפורי ובסמוך לה) ובין חורבת רומה. על אף שהשם לא השתמר, ההקשר הגיאוגרפי וכמובן הממצא הארכאולוגי ביסס את הזיהוי של שיחין הקדומה באתר הנוכחי. כפי שכבר העירו החוקרים (ראו ליברמן, תוכ"פ, כמ' 361-360), האזכור בבבלי של "כפר חנניה" הוא שגוי שכן כפר חנניה המזוהה בכפר ענאן נמצאת במרחק גדול הרבה יותר מאזור רומה בדרום בקעת בית נטופה ואין שום ספק שהבבלי כאן השתמש בדפוס מוכר ממקומות אחרים בבלי שצירפו ביחד עם "כפר שיחין וכפר חנניה", אך המעשה הוא רק בין שיחין (בלי כפר) ובין רומה.
נעיר לסיום בקצרה כי בשלב מאוחר יותר, בימי הביניים ובראשית העת החדשה- כבר התפתחו מסורות של קברי קדמונים (בנימין וראובן בני יעקב, אביה בן ירבעם) בחורבת רומה. בנוסף לכך, הדמיון בין השם "רומה" ל-"רומא" או "רומי" גרם להופעת מסורות מיתיות של סיפורי רומא ש-"היגרו" מרומא באיטליה לרומה בגליל. כך למשל, המסורת האגדית המפורסמת על פגישת רבי יהושע בן לוי עם המשיח ב-"פתחה של רומי" היגרה מרומא לרומה שבגליל, שהפכה למקומו של המשיח ואף פגישות רבי ואנטונינוס הנודעות באגדת חז"ל זוהו על ידי נוסעים ומבקרים בין ציפורי לרומה הזו. העובדה שבסמוך לציפורי, מקומו של רבי, יש חורבה עם השם "רומה"/"רומא"/"רומי" לא הייתה יכולה להיות חסרת עניין וגרמה לעיצוב אותן מסורות מיתיות של "רומא" אשר בחורבה ליד רומת-הייב.
בקיצור, בפעם הבאה שאתם נוסעים בין צומת המוביל לצומת גולני, קצת אחרי מאגר אשכול, מדרום בסמוך לכביש תהיה גבעת שיחין, כשמצפון לכביש במרחק יותר גדול ניצבת חורבת רומה, ושם בין שתי הגבעות בדרום בקעת בית נטופה, "חצו" עניי שיחין את הכביש המודרני (גם הכביש הרומי לטבריה עבר בין שיחין לרומה, שרידיו הנאים עדיין מצויים בשולי היישוב הבדואי) בערבי שבתות כדי לקבוע את מקומם בערב שבת כדי שיוכלו לאכול תאנים יבשות ממטעיהם של עשירי רומה, הנגידים ואנשי החסד של משפחת ממל וגוריון.
לינקים להרחבה:
1. זיהוין של שיחין ורומה (מאמר באנגלית בגליון IEJ מ-1994, במיוחד עמ' 226 לברייתא שלנו): https://shikhinexcavationproject.files.wordpress.com/...
2. מערכת המסתור ברומה: נקרות צורים 7 (אביתר כהן): https://app.box.com/s/8uyk80mgzmens4ss6uzhpq8lwzed7o9l
3. חפירה ואוסף מקורות ספרותיים, נקרות צורים 12-11 (אריה רוכמן, מיכאל אבן אש וחנן אשל): https://app.box.com/s/8b9q0q0m7scn1tsqnc0yqu02h476guux
4. מאמר מסכם על מערות המסתור בגליל ותארוכן (ינון שבטיאל, קתדרה 142 תשע"ב): https://www.zefat.ac.il/.../%D7%9E%D7%90%D7%9E%D7%A8-4.pdf
5. חורבת רומה באתר שביל הסנהדרין: https://www.shvila.co.il/index.html#s/48/arch
6. המשיח יושב ברומי אשר בגליל (כיכר השבת): https://www.kikar.co.il/353698.html
7. חורבת "רומא" בויקיפדיה: https://he.wikipedia.org/.../%D7%97%D7%95%D7%A8%D7%91%D7...

יום רביעי, 9 בספטמבר 2020

ערדסקוס/ערדסקיס וטבעין/טבעון: בתי המדרש של רבי מאיר?

 


פורסם ב-9/9/2020

רבי מאיר הוא אחד מהחכמים המפורסמים ביותר בספרות התלמודית שריתקה פרשנים וחוקרים מימות קדם ועד ימינו. הוא נחשב לאחד מתלמידיו המובהקים של רבי עקיבא ונמנה על התנאים הבולטים ביותר של דור אושא אחרי מרד בר כוכבא. אולם, היכן היה בית המדרש של רבי מאיר? אין לכך תשובה ברורה. מלכתחילה, כל המושג של "בית מדרש מרכזי של חכם X" בתקופה התנאית הוא עניין מורכב ופחות ממוסד ממה שנראה במבט ראשון שכן לרוב היה מדובר בהתארגנות אד-הוק של מעגל תלמידים סביב חכם ולאו דווקא בקיום מוסד פיזי קבוע. לימים, בזכרון התלמודי, ייזכרו מקומות מסוימים עם בית מדרש של חכם מפורסם (למשל ברייתא בבלית בבבלי סנהדרין לב ע"ב) אך הוא לא מופיע שם. כידוע, יש גם את הכתובת המפורסמת של בית מדרשו של רבי אליעזר הקפר שהתגלתה בחורבת דבורה בגולן אך גם היא העלתה שאלות לנוכח אזורי הפעילות המגוונים של אותו חכם (האב או הבן) כפי שעולה מן המקורות הספרותיים. המקרה של רבי מאיר הוא מסובך יותר שכן במקורות הספרותיים השונים, קשה לזהות בכלל מקום אחד קבוע יחסית שבו הוא לימד. הוא פועל, מבקר ודורש במספר מקומות- מטבריה וחמת טבריה, דרך ציפורי ועד עסיא/אסיא (אסיה הקטנה או מפרץ ים סוף). אולם, היה עוד מקום אחד ואולי שניים שלגביהם ייתכן ויש יש מסורות מוצקות יותר לגבי פעילותו: טבעין/טבעון ומקום עם שם מסובך: ערדסקוס/ערדיסקיס/ארדקסס.
1. רבי מאיר בערדסקוס/טבעין: נמנה כאן מספר מובאות מן הספרות התנאית הקשורים לפעילות של רבי מאיר שם (מלבד האזכור אצלנו, להלן). על רבי מאיר בערדסקוס, למשל נאמר בתוספתא תרומות (ג ד) בשם תלמידו רבי שמעון בן אלעזר כי ".... אמ' ר' שמעון בן אלעזר. מעשה בזקן אחד בערדסקיס שהיה שוקל את כלכלתו מלאה וחוזר ושוקלה רקנית. והיה ר' מאיר משבחו". במקום אחר, מספר רבי אלעזר (כנראה שמדובר על אביו של רבי שמעון אך זהותו המדויקת אינה ודאית) כי: "אמ' ר' לעזר. כשהלכתי לעדרסקים מצאתי את ר' מאיר ואת ר' יהודה בן בתירה הראש שהיו יושבין ודנין בהלכה...." (תוספתא נזיר ה א) או: "אמר רבי אלעזר. כשהלכתי לאדסקיס מצאתי את רבי מאיר ואת יהודה בן פתירוש שהן יושבי' ודנין בהלכה. יהודה בן פתירוש אומר. רביעי' דם אין הנזיר מגלח עליה ואין חייבין עליה על טומאת מקדש וקדשיו" (תוספתא אהלות ד יד). על שהותו של רבי מאיר בטבעין/טבעון אנו למדים בין השאר ממעשה שאירע לגבי קריאת מגילת אסתר בפורים, שם מסופר שוב בשמו של רבי שמעון בן אלעזר כי: "אמ' ר' שמעון בן לעזר. מעשה בר' מאיר שקראה בבית הכנסת בטבעון מיושב והיו בני הכנסת יושבין. כיון שגמרה נתנה לאחר ובירך עליה". טבעון/טבעין מוכרת גם בתור מקום של דמויות תורניות אחרות פחות מוכרות כמו חנינה איש טבעון או אבה יוסי חליקופרי איש טבעון וכן מסופר כי ר' אלעזר בן רבי צדוק העיד שאביו שלח ליבנה שתי שאלות הלכתיות שעלו שם ("שני מעשים הוליך אבא מטבעין ליבנה", תוספתא נידה ד ג). היגד מפורסם בירושלמי ובבבלי מגילה מציין כי "אין מורידין לפני התיבה לא אנשי בית שאן, ולא אנשי בית חיפה, ולא אנשי טבעונין, מפני שקורין לאלפין עיינין ולעיינין אלפין" (בבלי מגילה כד ע"ב). אין זיקה מפורשת בין שני המקומות הללו מלבד העובדה שבכל המקרים מדובר בכך שרבי שמעון בן אלעזר (או אביו) מתעדים את שהותו של רבי מאיר בשתי המקומות הללו אך עדיין אין הוכחה כי מדובר בשני מקומות סמוכים.
2. המעשה בעירוב בצלים בערדסקוס: אם נשוב למסכת עירובין, הרי שבתוספתא (ו ד) ישנה עדות נוספת מפיו של רבי שמעון בן אלעזר על פסיקתו של רבי מאיר כאשר הוא שהה בערדסקיס: "אמ' ר' שמעון בן לעזר. פעם אחת היינו יושבין לפני ר' מאיר בערדסקיס ואמ' אחד. עירבתי בבצלים. והושיבו ר' מאיר בארבע אמות...". הרקע הוא הדיון בשימוש בסוגי מאכל לצורך עירוב (תחומין) כדי שאפשר יהיה להלך מעבר לתחום שבת ההלכתי הסמוך ליישוב. רבי שמעון בן אלעזר העיד כי פעם אחת כאשר הם ישבו לפני רבי מאיר בערדסקיס (לפי חלק מכתבי היד של התוספתא צוין במפורש "בבית המדרש בערדסקיס"), הגיע אדם אחד וסיפר שהוא "עירב בבצלים", כלומר שהוא הגיע מחוץ לתחום של ערדסקיס ועשה זאת בזכות העירוב שהוא עשה באמצעות בצלים. רבי מאיר פסק לו כי העירוב באמצעות בצלים אינו תקף ולפיכך הוא אינו יכול לזוז מעבר לארבע אמות כדין אדם שיוצא מתחום שבת המותר. גרסה קצת דומה מופיע גם בירושלמי (עירובין ג א כ ע"ג): "...דתני. אמ' ר' יודה (לפי שאול ליברמן בתוכ"פ, זאת כנראה טעות וצריך להיות: רבי שמעון בן אלעזר). מעשה ששבת ר' מאיר בארדקסם ובא אחד ואמ'. עירבתי על ידי בצלים. והושיבו ר' מאיר בארבע אמות שלו". מה ששונה בורסיה הזו הוא שרבי שמעון בן אלעזר לא מספר שזה אירע כאשר התלמידים ישבו ולמדו מפי רבי מאיר בערדסקיס (ארדקסס) אלא שרבי מאיר "שבת" שם ובמסגרת הביקור שלו שם, אירע המעשה והפסק ההלכתי לגבי העירוב בבצלים. לעניין ההלכה זה לא מאד משנה, אולם לשאלה אם אכן זה היה מושב הקבע של רבי מאיר, ההבחנה הזו היא די משמעותית.
3. הזיקה בין ערדסקוס וטבעין: הורסיה המעניינת ביותר מופיע בגרסה של הבבלי (כט ע"א) והיא למעשה זו שמהווה את המפתח המרכזי לזיהוי אותה ערדסקוס ביחד עם טבעין/טבעון, זיהוי שרווח ונפוץ עד היום: חורבת קוסקוס (קצקץ) בשולי קיבוץ אלונים של היום (קוסקוס-טבעון). לפי הורסיה של הדיון בבבלי, הברייתא מספרת את המעשה כך: "והתניא אמר ר' שמעון בן אלעזר פעם אחת שבת רבי מאיר בערדיסקא/ערדסקוס ובא אדם אחד לפניו אמר לו ר' עירבתי בבצלים **לטיבעין** והושיבו ר' מאיר בארבע אמות שלו". למעשה, הורסיה הזו זהה כמעט לחלוטין לזו המתוארת בירושלמי למעט הוספה של מילה אחת: "עירבתי בבצלים לטבעין". הדיאלוג היה בערדסקוס אבל העירוב של אותו אדם נזכר ביחס ל-"טבעין". לפי רש"י, האדם שבא לקבל את פני רבי מאיר בערדסקוס יצא ממקום לא ידוע שבו הוא הניח את העירוב אך סמוך. הוא עשה את העירוב בבצלים לפני השבת כדי שהוא יוכל ללכת עד טבעין וערדיסקא/ערדיסקוס הייתה בתווך בתחום של האלפיים אמה מנקודת העירוב ועד טבעין. הראשונים האחרים (לדוגמה בתוספות ד"ה והושיבו ובראשונים אחרים), אף שיערו שהמעשה הזה אירע בשדה מחוץ לתחום היישוב ולא בתוך היישוב עצמו שבו הוא היה רשאי להלך בתוך העיירה עצמה. אפשרות נוספת דחוקה היא שהאדם הגיע מטבעין/טבעון לערדיסקוס ואת הביטוי "עירבתי בבצלים לטבעין" פירושו שאת העירוב עצמו הוא עשה בטבעין ולא כדי להגיע לשם.
4. כך או כך, לפי הורסיה הזו, ברור אפוא כי ערדיסקוס וטבעין סמוכות זו לזו ואפשר לבצע באופן עקרוני עירוב שבמסגרתו ניתן להגיע מהאחת לשנייה במהלך השבת. שמואל קליין (ספר היישוב א, עמ' 124; ארץ הגליל, עמ' 198-197) סבר שגרסת הבבלי שמוסיפה את השם "לטבעין" היא המדויקת "שהרי אין לתאר כי המעתיקים בדו שם בלתי מצוי זה מלבם" (שם, הערה 4). כעת, טען קליין (בשנות השלושים של המאה שעברה), ברור מדוע ישנן מספר עדויות על כך שרבי מאיר למד ולימד, הן בטבעין והן בערדיסקוס, שכן מדובר על שני יישובים סמוכים אחד לרעהו- בית המדרש העיקרי שלו היה ככל הנראה בערדיסקוס אך הוא גם עשה שבתות בטבעין שבה כבר פעלו חכמים בדור שלפני כן. כעת משהתברר שמדובר בשני אתרים סמוכים, קליין ביקש לזהות את שני המקומות הללו באזור קריית טבעון-אלונים של היום. את טבעין/טבעון שלדעתו שמה המקורי היה "טבעים" הוא (בעקבות גרן) זיהה עם הכפר הערבי טבעון ששימר את השם הקדום ואילו את ערדסקוס הוא הציע לזהות עם חורבת קוסקוס (קצקץ) בשולי קיבוץ אלונים של היום, למרות שמבחינה פונטית זאת לא התאמה מובהקת (ב"צ רוזנפלד הציע לזהות את קוסקוס כמקום מושבו של חכם בשם "רבי יצחק קסקסאה", ברכות נא ע"א). לגישתו של קליין, הזיהויים הללו עולים יפה בשל הקירבה, הן לאושה מחד והן לבית שערים הקדומה מאידך המצביעים על ריכוז החכמים במרחב הזה במהלך מחצית המאה השנייה לערך. יש אפילו שהציעו כי רבי מאיר "נסוג" מאושה אחרי שרבן שמעון בן גמליאל, הנשיא , התמקם שם בשנים שאחרי מרד בר כוכבא וגזירות השמד וישב באחת העיירות הסמוכות- ערדסקוס וטבעין הסמוכה. למעשה, ההצעה הזו היא המקובלת ביותר עד היום באנציקלופדיות השונות. בעבר היו גם הצעות אחרות- למשל ש-"ערדסקוס" היא "ארדקסס" היא ארטאשאט (Artaxata), בירת ממלכת ארמניה (למשל במילון יאסטרוב) אך לפחות במקרים שלנו, זאת השערה בלתי אפשרית. קליין עצמו, ציין השערה שייתכן והשם המוזר והחריג של האתר אכן נגזר משם פרסי קדום ומשמר התיישבות בגבעות אלונים מהתקופה הפרסית. אחרים (למשל ברסלבי) שיערו שאולי יש קשר בין "ערדסקוס" ובין עמק ועין חרוד, אך כאמור, בדרך כלל אומצה השערתו של קליין כי ערדסקוס= ח' קוסקוס ליד טבעון.
5. בשני האתרים התגלו ממצאים ארכאולוגיים מהתקופה הרומית: בסקר מפת נהלל (רבן תשמ"ג), נאספו באתר של טבעון (מס' 24) מתחת לכפר הערבי בשלוחה שבין אלונים לקריית טבעון, חרסים מהתקופה ההלניסטית, הרומית והביזנטית וכן מספר שרידי מערות קבורה הרוסות. חורבת קוסקוס (קצקץ, אתר מס' 37) תועדו מתקנים חצובים, גתות, שרידי בנייה מגזית וגוויל וכן מערות קבורה. בתחום הקיבוץ, נערכו חפירות ארכאולוגיות אחדות והתגלו שרידי מבנים, מרתפים חצובים ודרכים מהתקופה ההלניסטית, הרומית והביזנטית. בחפירת הצלה נוספת שנערכה ב-2016 מטעם רשות העתיקות שנוהלה בידי ראובן קפול (חדשות ארכאולוגיות 130, 2018), התגלו שרידי דרך כפרית מרוצפת, שרידי מבנה חקלאי וגת. הדרך הכפרית המרוצפת דומה לדרכים שהתגלו באזור זה ומשקפת ככל הנראה את מערכת הדרכים הכפריות באזור בית שערים וסביבתה.
תל טבעון במפת הסקר הארכאולוגי: http://survey.antiquities.org.il/#/MapSurvey/26/site/3419
ח' קוסקוס/קצקץ (אלונים): http://survey.antiquities.org.il/#/MapSurvey/26/site/3432
חדשות ארכאולוגיות 130 (2018): http://www.hadashot-esi.org.il/report_detail.aspx...
6. אם נחזור למקור הספרותי- כאמור, רק בורסיה של הבבלי יש קשר ישיר בין ערדסקוס ובין טבעין/טבעון. קליין סבר שזאת עדות מהימנה המתאששת גם בשטח- שתי חורבות הסמוכות אחת לרעותה בתוך תחום שבת הכולל את שתיהן. לחילופין, ניתן לתהות שמא הוספת הציון של העירוב "לטבעין" בבבלי היא מאוחרת ואינה חלק מהברייתא המקורית. כאמור, הן בתוספתא והן בירושלמי האדם שפנה אל רבי מאיר הסתפק בהודעה שהוא עירב "בבצלים" או "על ידי בצלים" ותו לא. ההוספה של "לטבעין" המופיעה רק בבבלי מבוססת קרוב לוודאי על האמור במשנה להלן: "מתנה אדם על ערובו ואומר... אם בא חכם מן המזרח ערובי למזרח מן המערב עירובי למערב בא לכאן ולכאן למקום שארצה אלך לא לכאן ולא לכאן הריני כבני עירי רבי יהודה אומר אם היה אחד מהן רבו הולך אצל רבו ואם היו שניהם רבותיו למקום שירצה ילך". הברייתא בבבלי מרחיבה אפוא את "הרקע" שהיה חסר בברייתא המקורית- האדם המדובר בברייתא, הניח עירוב בערב שבת בכוונה כדי לפגוש את רבי מאיר ("אם בא חכם מן המזרח, עירובי למזרח") והציון "לטבעין" הוא ציון למקום שממנו הגיע החכם או שבו שבת החכם שאליו רצה האדם לבוא. בניגוד להערתו של קליין, הציון "לטבעין" אינו "שם בלתי מצוי" שכן כאמור, ישנן עדויות תנאיות קונקרטיות לעיל על כך שרבי מאיר היה בטבעין ולכן ייתכן שהציון הזה הובא בבבלי כדי "להשלים" את החסר בברייתא המקורית דווקא בגלל הזיקה לרבי מאיר. בקיצור, הזיקה בין טבעין ובין ערדסקוס היא מתועדת רק בורסיה של הבבלי והיא עצמה עשויה להיות מבוססת על הרכבה של שתי מסורות נפרדות על שהותו של רבי מאיר במקומות הללו. אני לא בטוח איזה הסבר הוא משכנע יותר ואם אכן, שאלת זיהוי ערדסקוס/ערדסקיס הקדומה שבה למד ולימד רבי מאיר, אכן נפתרה.