יום רביעי, 19 במאי 2021

שער "ניקנור" במקדש, השער "הקורינתי" ומערת ניקנור עושה השערים בהר הצופים

 


פורסם ב-19/5/2021

בפרק השלישי של מסכת יומא (כפורים), הובאה רשימה מפורסמת של דמויות מוכרות יותר ופחות שצוינו לשבח או לגנאי, חלקם מוכרים היטב גם ממקורות אחרים וחלקם לא מוכרים מלבד הרשימה הזו. ברשימת הפילנטרופים המוזכרים לשבח צוינו למשל "בן גמלא" שעשה את הקלפי מאשכרוע לזהב; "בן קטין" ששיפר את הכיור; "מונבז המלך" שעשה את ידות הכלים של יום הכיפורים זהב; "הלני המלכה" שעשתה נברשת של זהב על פתחו של היכל וגם "טבלא של זהב שפרשת סוטה כתובה עליה". שני האחרונים מזוהים כידוע עם הגיור של מלכי חדייב במאה הראשונה לספירה. השם האחרון שנזכר ברשימה הוא זה שיעסיק אותנו: "ניקנור- נעשו נסים לדלתותיו והיו מזכירין אותו לשבח".
1. מהן "דלתותיו של ניקנור" שנעשו בהם ניסים? לפי המקורות התנאיים האחרים, עולה שהכוונה היא לדלתות אחד השערים הבולטים והמפורסמים ביותר של המקדש הוא "שער (או: שערי) ניקנור", שנזכר במספר מקורות תנאיים כשער המזרחי של העזרה שבו גם נערכו מספר טקסים כמו השקאת הסוטות, טהרת המצורעים והיולדות (משנה סוטה א ה; שקלים ו ג, מידות א ד ועוד). במקור תנאי אחר הוא נזכר בתור הפתח של "מחנה שכינה" המבחין בין השטח המקודש של "מחנה לויה" שהיה בין הר הבית ועד שער ניקנור, ובין השטח של המקדש גופו הוא "מחנה שכינה" (תוספתא כלים בבא קמא א, יב) ובמדרש ההלכה הוא היה תרגום של "לפני ה' פתח אהל מועד- בשערי ניקנור (ספרי במדבר ט, עמ' 15; ספרא אחרי מות ב ב). בדרך כלל מקובל לזהות אותו עם השער המפואר שחצץ בין עזרת נשים ובין עזרת ישראל, כלומר בגבול המערבי של עזרת נשים שאליו עלו בחמש עשרה מדרגות/מעלות. יחד עם זאת, מהשמות האחרים שנזכרו במקורות חז"ל עולה האפשרות שזה היה כינוי גם לשער המזרחי של המקדש כולו כלומר השער המזרחי של עזרת נשים או שלפחות כך היה בעבר. הסוגיה הזו קשורה גם למעמד ההלכתי של עזרת הנשים שנוספה למתחם המקודש וגם לזהותו של אותו "ניקנור" שנתן את שמו לשער המזרחי של המקדש/עזרה.
2. הרמז על דלתות שערי ניקנור במשנתנו מורחב במקורות חז"ל אחרים- לפי משנת מידות ב ג: "כל השערים שהיו שם נשתנו להיות של זהב. חוץ משערי ניקנור מפני שנעשה בהן נס. ויש אומ'. מפני שנחושתן מצהיב" והסבר אחר לפי התוספתא כיפורים: "רַבִּי לִיעֶזֶר בֶּן יַעֲקֹב אוֹמֵר: נְחֻשְׁתָּא קֹלִנְתְיָא, וְהָיְתָה יָפָה כַזָּהָב". לפי המשנה שם, שערי המקדש שודרגו לשערי זהב למעט שערי ניקנור שנותרו ללא ציפוי זהב. לפי הסבר אחד, הנחושת של השער הייתה כזאת שנראית כמו זהב או יפה כזהב ולפיכך לא היה צורך לצפות אותה.
3. ההסבר השני הוא המפורסם יותר- בגלל שנעשה בהם נס. הנס המדובר תואר בתוספתא אצלנו ובברייתא התלמודית אצלנו:
" מַהוּ נֵס שֶׁנֶּעֱשָׂה בָּהֶן? אָמְרוּ: כְּשֶׁהָיָה נִיקָנוֹר מְבִיאָם מֵאֲלֶכְּסַנְדְּרִיָה שֶׁלְּמִצְרָיִם, וּבִקְשׁוּ לְהָטִיל אֶת הַשֵּׁנִי, וְלֹא הִנִּיחָן נִיקָנוֹר. אָמַר לָהֶם: "אִם אַתֶּם מְטִילִין אֶת הַשֵּׁנִי, הֲטִילוּנִי עִמּוֹ!" הָיָה מִצְטָעֵר וּבָא, עַד שֶׁהִגִּיעַ לִנְמֵלָהּ שֶׁלְּיָפוֹ.כֵּיוָן שֶׁהִגִּיעוּ לִנְמֵלָהּ שֶׁלְּיָפוֹ, הָיָה מְבַעְבֵּעַ וְעוֹלֶה מִתַּחַת הַסְּפִינָה. וְיֵשׁ אוֹמְרִים: אַחַת מִן חַיָּה שֶׁבַּיָּם בָּלְעָה אוֹתוֹ, וְכֵיוָן שֶׁהִגִּיעַ נִיקָנוֹר לִנְמֵלָהּ שֶׁלְּיָפוֹ, פְּלָטַתּוּ וְהֵטִילַתּוּ לַיַּבָּשָׁה, וְעָלָיו מְפֹרָשׁ בַּקַּבָּלָה: (שיר השירים א, יז) "קֹרוֹת בָּתֵּינוּ אֲרָזִים, רַהִיטֵנוּ בְּרוֹתִים." (תוספתא כיפורים ב ד);
"תנו רבנן: מה ניסין נעשו לדלתותיו? אמרו. כשהלך נקנור להביא דלתות מאלכסנדריא של מצרים, עמד נחשול שבים לטבעו. נטלו אחת מהן והטילוה לים. ועדיין לא נח הים מזעפו. בקשו להטיל את חברתה. עמד הוא וכרכה. אמר להן-הטילוהו עמה. מיד נח הים מזעפו. והיה מצטער על חברתה. כיון שהגיע לנמלה של עכו היתה מבצבצת ויוצאה מתחת דפני הספינה. ויש אומרין בריא שבים בלעתה והקיאתה ליבשה...לפיכך כל שערים שבמקדש נשתנו להיות של זהב חוץ משערי ניקנור. מפני שנעשו בו נסין" (בבלי יומא לח ע"א)
מעבר לסממנים האגדתיים והרעיוניים של הסיפור הזה, מבצבצים כמה עובדות יסוד: דלתות השער יובאו מאלכסנדריה, מקום שממנו הגיעו גם חידושים טכנולוגיים וגילדות של מומחים שהיו מעורבים במקדש הירושלמי כפי שנמנים בהמשך הברייתא ובדף שלנו. השם של השער קשור בשמו של אדם בשם "ניקנור" ושיבוא הדלתות הללו היה לפני השיפוץ המסיבי של שערי המקדש לזהב. לפי ההסבר במשנה, מסירות הנפש של אותו "ניקנור" העניקה את השם לשער או דלתות השער והנס שנעשה לדלתות בנמל יפו (תוספתא) או עכו (בבלי) גרם לכך שהוחלט לא "לגעת" בדלתות הללו ולא לערוך בהן שיפוץ.
4. הכתובת במערת ניקנור בהר הצופים: באוקטובר 1902 נחשפה מערת קבורה עתיקה באחוזת גריי-היל בצפון הר הזיתים, המקום המכונה כיום כמובן "הר הצופים", היום בתוך הגן הבוטני של האוניברסיטה העברית. גלדיס דיקסון, בתו של הקונסול הבריטי בירושלים וארכאולוגית חובבת ערכה חפירה ראשונית וזיהתה כי מדובר במערכת מערות קבורה מונומנטלית משלהי תקופה הבית השני (קולנר וזיסו, עיר הקברים, עמ' 99-96). בין הפריטים שהתגלו באותה חפירה היו מספר גלוסקמאות כולל אחת עם כתובת בצדה הצר.הפריטים הועברו למשרדי ה-PEF בלונדון והגלוסקמה המדוברת נמצאת עד היום באוסף המוזיאון הבריטי בלונדון. שרל קלרמון-גאנו היה הראשון שפענח ב-1903 את הכתובת שכוללת שלוש שורות ביוונית ושורה אחת בארמית. לפי הפענוח המקובל תרגום הכתובת באופן כללי הוא (התרגום כאן הוא על פי הדיון האחרון על הכתובות ביוונית מירושלים של אבנר אקר, ספר ירושלים, כרך שני, עמ' 649-648 ומה שמסומן שם): גלוסקמת העצמות של [בניו/צאצאיו] של ניקנור איש אלכסנדריה שעשה את השערים/אשר עשה את הדלתות. בשורה התחתונה מובא בארמית השם "ניקנור אלכסא" (ניקנור האלכסנדרוני או ניקנור ואלכסא). קלרמון-גאנו היה זה שזיהה את ניקנור המצוין בכתובת שעל גלוסקמה הזו עם ניקנור או משפחתו שתרם את השער לעזרה, הוא שער ניקנור הנזכר במקורות חז"ל והנס שנלווה למעשה זה. הגילוי הזה עורר התרגשות רבה לנוכח ההתאמה בין הממצא האפיגרפי והארכאולוגי ובין הטקסט הספרותי לגבי אחד התורמים המפורסמים של דלתות שערי המקדש אם כי עד היום יש מחלוקת אם הכוונה לגלוסקמה של אותו ניקנור או של צאצאיו. במידה ומדובר אכן באותה דמות, הרי שמתברר שאותו ניקנור היה יליד אלכסנדריה שעלה לארץ ישראל ואחראי לתרומת הדלתות, עובדה שנזכרה אפילו בגלוסקמה החבויה בתוך המערה ומכאן גם ההסבר לכך שהכתובת העיקרית היא ביוונית. מערכת הקבורה המפוארת שהתגלתה כאן מצטרפת למערכות קבורה מפוארות נוספות בסביבות ירושלים של נקברים יהודיים מהתפוצות שעלו לירושלים והותירו את חותמם בירושלים, במקדש ובנקרופוליס סביבה.
הגלוסקמה והכתובת באוסף המוזיאון הבריטי: https://www.britishmuseum.org/collec.../object/W_1903-0715-1
5. שער ניקנור על שם המצביא הסלווקי ניקנור?: בצד המסורת הזו על שערי ניקנור על שמו של התורם היהודי האלכסנדרוני, מוכרת מסורת אחרת שקושרת את שערי ניקנור עם דמות אחרת לגמרי- המצביא הסלווקי שנהרג בידי אנשי יהודה המקבי בקרב חדשה ב-161 לפני הספירה ושיום הניצחון עליו נקבע במגילת תענית כ-"יום ניקנור", אחד התאריכים הקדומים וכנראה המרכזיים ביותר לזכר ניצחון החשמונאים על היוונים. לפי הסכוליון, את ראשו הכרות ביחד עם אברים אחרים שלו תלו "בשער ירושלים" או "כנגד בית המקדש". בעוד המשנה והברייתא קושרים את שער ניקנור לתורם היהודי, בספר יוסיפון, העיבוד הימי-ביניימי של יוספוס, שער ניקנור קיבל את השם על רקע תליית ראשו ואבריו של המצביא הסלווקי ההרוג "ויתלו אותם לפני השער על כן נקרא שמה שער ניקנור עד היום הזה". מסורת דומה צוטטה בפי כמה מהפרשנים של ימי הביניים וראשית העת החדשה- כך למשל ר' שלמה סיריליו, הביא לדבריו ציטוט מן הירושלמי שאינו לפנינו: " "למה נקרא שמו שער ניקנור? שפעם אחת עלה ניקנור סרדיוט ממלכי יונים וחנה כנגד שער ניקנור והיה מניף ידו על בית המקדש ואמר: 'אימתי תיפול העיר הזאת והבית הזה בידי ואהרסנה?' וכשגברה יד בית חשמונאי ונצחום, תפשוהו וקצצו ידיו ורגליו ותלוהו לפני השער וקראו שמו שער ניקנור". על אף שאין למסורת זו של "שער ניקנור הסלווקי" מקור חז"לי קדום לעומת מסורת ה-"שער ניקנור האלכסנדרוני", לפני כ-30 שנה, יהושע שוורץ ׁׁ(HUCA 62, 1991, pp. 245-283) טען שלמרות שכל המקורות הללו הם מאוחרים, הם כנראה הרבה יותר קרובים לאמת ההיסטורית של מקור הכינוי "שער ניקנור". ראשיתו של הכינוי המקורי לשער המזרחי של מתחם המקדש היה עוד בתקופה הקדם-הרודיאנית בטרם נבנתה עזרת הנשים, ויש להניח שהכינוי אכן קשור בניצחון על ניקנור המוכר גם כ-"יום ניקנור". רק בשלב מאוחר יותר, אחרי השדרוג המסיבי של המקדש ובניית השערים המפוארים החדשים, השם "נדד" כנראה לשער המערבי שבין עזרת נשים לעזרת ישראל ואיתו גם ההסבר לחריגותו של השער יחסית לשאר השערים הקשור בתורם יהודי מאלכסנדריה, אולם בכמה מן המקורות נראה כי הדיו של השם הקדום של הפתח המזרחי של המקדש הקדם-הרודיאני עדיין לא נמוגו. הוא אף הטיל ספק אם אכן הכינוי בגלוסקמה ממערת הקבורה בהר הצופים "עושה השערים" או "עושה הדלתות" הוא בהכרח שער המקדש ואולי הכוונה בכלל לדלתות הקבר של מערכת הקבורה המפוארת כפי שהיו שהציעו לפני שנים רבות.
6. השער הקורינתי בתיאור של יוסף בן מתתיהו: חלק מהסיבוך הוא ההשוואה של העדות התנאית לתיאורים של יוסף בן מתתיהו. זה חלק מדיון נרחב יותר של השוואת תיאורי המקדש וחלקיו בין יוספוס ובין חז"ל ועל כך נכתב רבות בדור האחרון (ראו י' לוין, קתדרה 77, תשנ"ה). למעשה, אפילו בתוך התיאורים של יוסף, בין ספר מלחמת היהודים לקדמוניות היהודים יש כמה מקרים של תיאורים סותרים. בתיאור שלו על שערי המקדש ובמיוחד על השער המזרחי הוא כלל לא מזכיר את השם "שער ניקנור". מהתיאור במלחמת היהודים (ה, 206-201) עולה שבמזרח המקדש היו שני שערים גדולים- 1. השער "החיצון" או "הקורינתי" או "הנחושת" שהיה עשוי מנחושת קורינתית (סגסוגת של נחושת כסף וזהב) בניגוד לשערים האחרים המצופים כסף וזהב אך עלה בערכו על שאר השערים. 2. שער "גדול יותר" יותר שנפתח מעזרת נשים מול שער ההיכל שהיה גבוה יותר, מעוטר יותר וציפויו מכסף וזהב היה עבה יותר. אם כן, לפי יוספוס, השער שעשוי מנחושת היה השער המזרחי של המקדש ואילו השער המבחין בין עזרת נשים לעזרת ישראל היה שער זהב מפואר והוא מה שמכונה אצל חז"ל "שער ניקנור". זאת ועוד, לפי יוספוס, מלבד השער החיצוני של המקדש, השער הקורינתי, את כל שאר שערי המקדש תרם אדם בשם אלכסנדר אבי טיבריוס (שהיה נציב יהודה ולימים אחד היועצים של טיטוס במצור על ירושלים), אחיו של הפילוסוף היהודי פילון וראש הקהילה היהודית באלכסנדריה. המכנה המשותף שבין מסורת חז"ל ובין יוספוס היא שהיה שער מזרחי אחד מפואר למדיי שהיה עשוי מנחושת ולא מזהב והוא היה חריג. גם יוספוס מדבר על כך שאת תרומת השערים למעט השער הקורינתי יש לייחס ליהודי נכבד מאלכסנדריה, אלכסנדר אבי טיבריוס. אולם, בעוד חז"ל ייחסו את שער הנחושת לאדם בשם ניקנור ומיקמו אותו בשער שבין עזרת נשים לעזרת ישראל, מתיאורו של יוספוס עולה כי שער הנחושת או השער הקורינתי היה השער המזרחי בפתח עזרת נשים ואילו השער הגדול בין עזרת נשים לעזרת ישראל היה שער מצופה בזהב כמו רוב השערים האחרים למעט העובדה שהוא היה שער הרבה יותר גבוה ומפואר. הסברים שונים הוצעו כדי לגשר או להכריע בין התיאורים הללו, גם כחלק מהדיון הנרחב שבין הדומה והשונה שבין התיאורים בספרות חז"ל ובין יוספוס- האם מדובר על תקופות שונות, על נדידת שם השער מפתח עזרת הנשים לפתח עזרת ישראל וכדומה (שוורץ, לעיל, דן בכך באריכות. ראו גם בפירוש ספראי על משנת מידות, עמ' 239-232; וגם אצל י' פטריך, בית המקדש והר הבית, ספר ירושלים, כרך ראשון עמ' 304-303).
כללו של דבר, הן העדות התנאית, הן התיאור של יוסף וכנראה אף העדות האפיגרפית של מערת ניקנור מספרות על המעורבות העמוקה של יהודי התפוצות בשיפוץ ושדרוג המקדש הירושלמי במאה הראשונה לספירה, גם הרבה אחרי המפעל ההרודיאני. מתברר גם שקהילת יהודי אלכסנדריה הייתה מעורבת במיוחד בכל מה שקשור למקדש הירושלמי, הן בחידושים טכנולוגיים, והן בתרומות משמעותיות שפיארו את שערי המקדש ועיטוריו השונים. ירושלים בכלל והמקדש בפרט הפכו בעשורים האחרונים של המקדש מהעיר החשובה ביהודה גם למוקד פילנטרופי יהודי בינלאומי שהותיר את חותמו בכל רחבי העיר והמקדש- מאכסניות ובתי כנסת כמו כתובת תיאודוטוס ועד תרומות למקדש גופו. יכול להיות שאת המסורת החז"לית על הנס שנעשה לשערי ניקנור יש לראות כסוג של "עמעום" הפן הכספי-ממוני של אותם בעלי מאה מהתפוצות, לטובת הדגשת מסירות הנפש של התורם ניקנור והחסידות שלו שבעטיה נעשה לו ולדלתות את הנס. לא העושר והההון העניקו את ההילה לדלתות השער ולא יופיים החיצוני אלא המופת האישי המיוחס לתורם, ניקנור האלכסנדרוני.

יום רביעי, 5 במאי 2021

עדויות ארכאולוגיות חדשות על מושבת הוטרנים ב-"אמאוס" היא קולוניה על סיבוב מוצא הישן בכביש 1

 


פורסם ב-5/5/2021

*"...למעט השטח שנתן לשמונה מאות חיילים למושב לאחר שסיימו את שירותם הצבאי. אדמות אלה היו באמאוס, מרחק שלושים ריס מירושלים" (מלחמת היהודים ז 217)
*"מקום היה למטה מירושלים ונקרא מוצא, יורדים לשם ומלקטים מורביות שלערבה" (משנה סוכה ד ה)
*"מהו מוצא?...אמר רבי תנחומא קלונייא הוה שמה" (ירושלמי סוכה ד ג נד ע"ב)
1. במסגרת חפירת הענק בעמק מוצא שנערכה בשנים האחרונות מטעם רשות העתיקות לפני סלילת כביש 16, נערכו חפירות בקצה השטח הצפוני של האתר בסמוך לקטע כביש 1 הישן בין 2017 ל-2019 ובהם התגלו שרידי יישוב מהתקופה הרומית התיכונה והמאוחרת. במהלך 2020-2019 נערכו חפירות נוספות מצפון לחפירות הנ"ל, ממש על נתיב הכביש הישן לירושלים בסיבוב מוצא (בתמונה מתוך תצלום אוויר של 2020 ב-GOVMAP) ובו התגלו מכלולים נוספים השופכים אור על תולדות היישוב במקום בתקופה הרומית והביזנטית. דו"ח ראשוני של החפירות האחרונות הללו פורסמו לפני כמה ימים במהדורה האלקטרונית של חדשות ארכאולוגיות (133, 2021) בידי עוזי עד ואנה אייריך-רוז. יש לציין כי החפירות האחרונות היו צמודות למקום חפירות הצלה שנערכו ב-1973 בידי עמנואל אייזנברג (לרגל הרחבת כביש 1 הישן בזמנו) ובו הוא חשף שני מבני אמידים עם שברי פרסקאות שתוארכו על ידו לשלהי ימי בית שני שהיו העדות הארכאולוגית הראשונה והיחידה עדיין למוצא היהודית שלפני חורבן הבית.
2. החפירות הנ"ל (בתוספת חפירות הצלה אחרות שהתקיימו בסמיכות) ככל הנראה פתרו באופן סופי את שאלת זיהוי מושבת הוטראנים שנזכרה אצל יוספוס שהוענקה לחיילים המשוחררים ב-"אמאוס". כיום אין כמעט חולק שאותה מושבת וטרנים שהוזכרה אצל יוספוס באמאוס אינה חמת-אמאוס ליד עמק איילון אלא היא מוצא/מוצה בסמוך לכפר הערבי קלוניא ששימר את השם העתיק. כבר בספרות חז"ל מוצא של משנת סוכה זוהתה עם מקום בשם "קלוניא", שם שהשתמר כאמור בשם הכפר הערבי עד 1948. קשה לדעת אם השם הזה ניתן למקום כבר במאה הראשונה לספירה (יוספוס רק מתאר שניתנו להם אדמות ב-"אמאוס") או שמא השם נשמר מאוחר יותר כזכר לכך שבעבר ישבו כאן וטרנים רומאיים. המושבה לא הייתה על תל מוצא (מתחת לגשר החדש), שכן בכל החפירות שנערכו על התל לא נתגלו שרידים מהתקופה ההלניסטית והרומית הקדומה או התיכונה וגם לא בין שרידי הכפר הערבי הנטוש. למעשה, עד החפירות האחרונות לא הייתה ודאות ברורה באשר למיקום אותה מושבה מן התקופה הרומית אם כי שרידי המבנים המפוארים שנחשפו בחפירות בשנות השבעים רמזו שככל הנראה, יש לחפש את האתר מדרום לתל באזור המפגש בין נחל שורק ונחל ארזה ובסמוך לדרך הרומית מאמאוס לירושלים. החפירות האחרונות פתרו ככל הנראה את השאלה- מוצא של שלהי ימי בית שני ובעיקר מוצא/קולוניה של התקופה הרומית-ביזנטית הייתה בדיוק על סיבוב מוצא הישן שכולם מכירים מכביש 1 בדרך לירושלים.
3. לפי החפירות החדשות, מתברר שאחרי חורבן (או נטישה?) של היישוב היהודי במוצא (בחפירות הנוכחיות לא התגלו עדויות מעבר למה שנחשף בעבר), נבנה במקום יישוב חדש מתוכנן היטב כפי שעולה מהיסודות הסימטריים של מכלולי המבנים (אינסולות) שתוארכו לשלב הראשון בסוף המאה הראשונה לספירה. ממצאים שונים שהתגלו מהשלב הזה, מעידים על נוכחות צבאית- חותמת לחם המזכירה אופה שהיה שייך ליחידה צבאית רומית; תג בעלות, ראש חץ, פסלונים, פיבולה ממתכת, קרטר ועוד. החופרים משערים כי גם אם זה לא היה מחנה תקני, ככל הנראה בנוסף למושבת הוטראנים עצמה, שהתה כאן יחידה צבאית רומית הקשורה ללגיון העשירי ששהה בירושלים שאולי התגוררה במתחם עשוי מצריפים ואבטחה את הדרך, המעיינות הפוריים בעמק או את המושבה שהייתה צמודה לאותו "מחנה". תופעה דומה הייתה בתחנות אחרות לאורך הדרך לירושלים, למשל באזור אבו גוש, גם שם יש כתובת על קיומו של מחנה צבאי ראומי ועדויות לנוכחות צבאית רומית של הלגיון העשירי אחרי דיכוי המרד הראשון בזיקה לדרך הראשית שהובילה מאמאוס לירושלים. בחפירות החדשות יותר (2020-2019), התגלו מכלולי מגורים בעלי שני שלבים; רחוב עמודים שכיוונו מזרח-מערב ושורת חדרים שאולי שימשו כחנויות; בשטח חפירה נוסף התגלה בית אמידים-מבנה פריסטילי רבוע- שנבנה בסוף המאה הראשונה או תחילת המאה השנייה ושימש עד המאה הרביעית שכלל כמה שלבים ושינויים במהלך התקופה הזו. הממצאים הללו מצטרפים לשרידי קברים וכתובות קבורה שנחשפו בעבר באזור מוצא עלית של היום, המעידים על כך שבתקופה הרומית התיכונה והמאוחרת, הייתה כאן נוכחות של תושבים לא-יהודים הקשורים לעורף הטריטוריאלי של איליה קפיטולינה.
4. בחפירות של 2019-2017 התברר שאותה מושבת וטראנים מהשלב הראשון של סוף המאה הראשונה, חדלה להתקיים לקראת השליש השני של המאה השנייה בנטישה מסודרת ומתוכננת. קשה שלא לקשור את זה לאירועי מרד בר כוכבא אולם הנסיבות המדויקות שהובילו את יושבי המושבה לעזוב את המקום נותרו עלומות- האם צאצאי הוטראנים הצטרפו לצבא הרומי שנאבק במורדים או שמא זה על רקע סכנה בטחונית הקשורה למרד זה או אולי זה קשור בייסודה של איליה קפיטולינה קצת לפני כן, החופרים משאירים את הסוגיה הזו פתוחה ללא מסקנה ודאית. כבר בנקודה זו יש דמיון רב לממצאים שהתגלו בחפירות לפני 15 שנים באתר שועפט לקראת סלילת הרכבת הקלה. כמו האתר במוצא, גם האתר בשועפט התקיים גם הוא בין המרידות, אחרי שנת 70 ועד פרוץ מרד בר כוכבא. כמו במוצא, גם שם האתר היה צמוד לדרך ראשית (ירושלים-נאפוליס); כמו במוצא, גם שם מהרצועה הצרה שנחפרה לקראת סלילת הרכבת הקלה, נחשף יישוב מתוכנן שכלל יחידות מגורים מסודרות בנויות היטב המובחנות ביניהן באמצעות מבואות/סמטאות; כמו במוצא, גם שם התברר כי היישוב ננטש באופן מסודר ומאורגן עוד לפני פרוץ המרד; כמו במוצא, גם בשועפט התגלו עדויות שונות לכך שבנוסף ליישוב האזרחי, הייתה שם נוכחות הקשורה ללגיון העשירי וייתכן שגם זה קשור למיקום האסטרטגי של האתר ליד הדרך הראשית. ההבדל בין האתרים הוא שבשועפט, העדויות של מקוואות וכלי האבן מעידים על כך שיושבי האתר או לפחות חלקם היו יהודים, מה שלפחות כעת לא מוכר במוצא/קולוניה שהייתה לפי העדויות ההיסטוריות והארכאולוגיות מושבת וטרנים של הצבא הרומי. לגבי האתר בשועפט עלו השערות שונות לגבי הנסיבות שהביאו לייסוד האתר אחרי המרד ולגבי זהות והאוריינטציה הפוליטית של התושבים היהודיים האמידים באתר, כך שייתכן שבשני המקרים, מדובר היה ביישובים/מושבות שקמו בצורה יזומה מטעם השלטון הרומאי אך כאמור, עדיין רב הנסתר על הגלוי. בכל מקרה, יש לציין כי לפי החפירות האחרונות ממש, מבנה האמידים הפריסטילי המשיך להתקיים באופן רציף גם בתקופה הרומית המאוחרת, כך שייתכן שרק חלק מהיישוב ננטש במאה השנייה.
5. כך או כך, בשלב כלשהו בהמשך המאה השנייה לספירה, היישוב במקום התחדש, גם אז על ידי תושבים לא-יהודים. אלא שהמימד הצבאי שהיה לו בראשיתו, השתנה ומעתה הוא היה נראה יותר כמו בית אחוזה או וילה רחבה המבוססת על תעשייה חקלאית כמו גתות, בית בד ואף כבשן יוצר קטן של כלי חרס. הוילה הרומית הזו מזכירה וילות אחרות שנחפרו באזור הטריטוריה של ירושלים/איליה קפיטולינה בתקופה הרומית המאוחרת, בין המאה השנייה והרביעית לספירה כמו באזור נחל רפאים (אחת מהן בעין יעל) וברמת רחל שהיו חלק מהעורף החקלאי של איליה קפיטולינה מהתקופה הרומית המאוחרת. אפשר שבשלב הזה, גם על תל מוצא עצמה עמדו מבנים או מכלול מפואר שניתן לתארכם למאה השלישית או הרביעית לספירה. לפי החופרים, הפאזה הזו הגיעה לקיצה במאה הרביעית לספירה, אולי על רקע רעידות אדמה. בתקופה הביזנטית, כנראה שהיה במוצא יישוב כפרי אמיד כפי שעולה משרידי כנסייה שעמדה על אם הדרך וכן מספר מתקנים חקלאיים שהיו קשורים ליישוב הביזנטי.
בקיצור, מתברר שסיבוב מוצא הנודע לשמצה בכביש ת"א-ירושלים טמן ממש מתחתיו את חידת מושבת הוטרנים שקיבלו את אדמות עמק שורק הפורה ומעיינותיו השופעים אחרי דיכוי המרד, ככל הנראה על חשבון מוצא היהודית שממנה היו מלקטים מורביות של ערבה בחג הסוכות. ייסודה של איליה קפיטולינה ואירועי מרד בר כוכבא שפרצו בעטיה, השפיעו אף הם על צאצאי אותם וטראנים ומוסיפים נדבך נוסף, די חידתי, לסוגיה של מה קרה בירושלים וסביבתה הקרובה עם פרוץ המרד השני.
מראי מקום למעוניינים בהרחבה:
1. על זיהויה של הקולוניה במוצא לאור החפירות הארכאולוגיות בשנים 2019-2017 ועל תולדות האתר והממצאים השונים, אפשר לקרוא כאן במאמר של רחל בר נתן והמחברים האחרים המוזכרים בשמם בכותרת המאמר שהתפרסם במסגרת דו"ח ראשוני של חפירות הענק במוצא: https://www.academia.edu/.../Bar_Nathan_R_Zilberbod_I...
2. על החפירות החדשות שנערכו בסמוך לחפירות הנ"ל ב-2019 וב-2020, בפרסום הדו"ח הראשוני שיצא בימים האחרונים בחדשות ארכאולוגיות 133: http://www.hadashot-esi.org.il/report_detail.aspx?id=25953
3. על דגמי היישובים והתחנות השונות לאורך הדרך בין אמאוס לירושלים בתקופה הרומית לאור החפירות האחרונות וביניהן גם של מוצא, אפשר לקרוא כאן במאמר של דניאל עין-מור ואחרים שיצא בכרך של מחקרי ארץ יהודה ב-2019 (הדיון על מוצא בעמ' 56-55): https://www.academia.edu/.../The_Settlement_Pattern_along...