יום שלישי, 31 בדצמבר 2024

עיבור השנה בגליל: האם הגליל היא "יהודה החדשה" או "גולה קטנה"

 


פורסם ב-31/12/2024

באיחור מה של כמה ימים, דיון קצר בבבלי על האפשרות לעבר את השנה בגליל עשוי לפתוח צוהר לפולמוס סמוי על מעמד הגליל ביחס ליהודה בין המקורות הארץ ישראליים לעיבוד הבבלי. הדיון הובא בתוך מסגרת ארוכה של כמעט שלושה דפים שעוסקים בהלכות עיבור השנה על בסיס ברייתות שפותחות בדרך כלל בלשון "אין מעברין את השנה...." וכדומה. הברייתא העוסקת בעיבור השנה ביהודה ובגליל הייתה נקודת המוצא למאמר ארוך של שמואל ספראי (תרביץ לה, תשרי תשכ"ו, 1965) עם הכותרת "המקומות לקידוש החודש ולעיבור השנה בארץ לאחר החורבן". אם בימי הבית ובדור הראשון או השני, היה ברור שהטקסים של עיבור השנה וקידוש החודש נערכו בירושלים וביבנה, הרי שבדורות הבאים, במיוחד עם המעבר של מוסדות ההנהגה של החכמים לגליל, הנושא היה כרוך בלשונו של ספראי "בלבטים רבים" ולכך נקשרו כמה מעשים ואירועים שחלקם מסופר גם בירושלמי המקביל אצלנו.
בבבלי אצלנו נאמר: "תנו רבנן אין מעברין את השנה (בדפוס: שנים) אלא ביהודה ואם עיברוה בגליל מעוברת. העיד חנינה (בכמה כתבי יד: חנניה) איש אונו שאם עיברוה בגליל אינה מעוברת" (יא ע"ב).
החלק הראשון בברייתא על פניו סותר את עצמו או לפחות הוא מחוספס (יש ניסוחים הרבה יותר מוצלחים של לכתחילה ודיעבד): מצד אחד, אין מעברין את השנה אלא ביהודה בצורה גורפת ובמשפט הצמוד נאמר שאם עיברוה בגליל- מעוברת. החלק השני, העדות של חנניה/חנינה איש אונו מתאים כמובן יותר למשפט הראשון שאין מעברין אלא ביהודה ולכן עיבור בגליל אינו תקף. כבר כאן ניתן לשער שהמשפט השני בחלק הראשון הוא מאוחר יותר מתחילתו ומשקף שינוי ביחס לאפשרות העיבור בגליל. הבבלי אף מבאר בשמו של יהודה בנו של שמעון בר פזי את האיסור לעבר מחוץ ליהודה על בסיס הפסוק "לשכנו תדרשו ובאת שמה" שיהודה (אצל הפרשנים יש פירושים שונים ל-"יהודה" כאן) היא "שכנו של מקום". כבר מבלי להכריע, הלומד מתרשם שהמקום המתאים ביותר לעיבור השנה הוא ביהודה דווקא ושהעיבור בגליל הוא במקרה הטוב בדיעבד וגם זה אינו מוסכם.
לעומת זאת, בתוספתא ובירושלמי, עדותו של חנניה איש אונו היא הפוכה. לפי התוספתא (סנהדרין ב יג): "אין מעברין את השנה אלא ביהודה ואם עברוה בגליל הרי זו מעוברת. העיד חנינא איש אונו לפני רבן גמליאל שאין מעברין את השנה אלא ביהודה ואם עברוה בגליל שהיא מעוברת". עדותו של חנינא (בפני רבן גמליאל) היא המקור להלכה האנונימית ברישא. העדות שלו היא "מלאה" (כלומר כוללת את המשפט הראשון ולא רק את העיבור בגליל) אך תורף עדותו היא דווקא הלגיטימיות של העיבור בגליל *למרות' הלשון הגורפת לכאורה במשפט הראשון- העדות הזו היא למעשה מקור ההיתר ולו בדיעבד לקיים עיבור שנה בגליל. אפשר להשוות את זה לנאמר בהמשך התוספתא "ומעברין את השנה כל אדר שבראשונה היו אומרים אין מעברין אלא עד הפורים עד שבאו ר' יהושע ור' פפייס והעידו שכל אדר ואדר כשר לעבר"- הלכה שמתעדכנת בעקבות עדות וגם כאן, ההלכה הגורפת האוסרת על עיבור מחוץ ליהודה "התעדכנה" בעקבות עדותו של חנינה איש אונו.
לפי הירושלמי על אתר עדותו של חנינא הייתה קצת יותר קונקרטית: "אֵין מְעַבְּרִין אֶת הַשָּׁנָה אֶלָּא בִיהוּדָה. וְאִם עִיבְּרוּהָ בַגָּלִיל מְעוּבֶּרֶת. הֵעִיד חֲנִינָה אִישׁ אוֹנוֹ שֶׁאִם אֵינָהּ יְכוֹלָה לְהִתַעַבֵּר בִּיהוּדָה שֶׁמְעַבְּרִין אוֹתָהּ בַּגָּלִיל". בירושלמי, אין זהות מוחלטת בין החלק הראשון ובין עדותו של חנינה אבל ברור יותר למה כוונתו. לפי הורסיה הזו, הטאבו על עיבור השנה מחוץ ליהודה אינו רלוונטי כאשר הנסיבות משתנות ולא מאפשרות זאת ("אינה יכולה להתעבר ביהודה") ובמקרה שכזה, "מעברין אותה בגליל" וסמי כאן לשון דיעבד כפי שנאמר בחלק הראשון או בשאר המסורות. מאחר וכידוע, הנסיבות אכן השתנו באופן דרמטי ביהודה אחרי החורבן ובעיקר אחרי מרד בר כוכבא, עדותו של חנינה לפי הירושלמי מצדיקה באופן מלא את העברת מקום העיבור מיהודה לגליל.
והנה, שאלת עיבור השנה ביהודה או בגליל הטרידה את הירושלמי ואת המקורות הארץ ישראליים אך בבבלי מקרים אלו לא מופיעים, לפחות לא במישרין ובטח לא בזיקה לשאלה הזו. ספראי במאמר הנ"ל דן באריכות המסע בעקבות עיבור השנה ביהודה עד שהיא "נעקרה" ונקבעה בגליל. המעשה המפורסם הראשון מצוי בירושלמי חגיגה והוא אחד מסיפור הייסוד של דור אושא: "מַעֲשֶׂה שֶׁנִּכְנְסוּ שִׁבְעָה זְקֵינִים לְעַבֵּר אֶת הַשָּׁנָה בְּבִקִעַת רִימּוֹן". מבלי להיכנס לשאלת הגרעין ההיסטורי של הסיפור אם יש כזה, הרי שהמיקום של עיבור השנה ההוא ב-"בקעת רימון" קשורה אף היא לשאלת יהודה או גליל. סיעה אחת של חוקרים (ביניהם ספראי במאמר הנ"ל) הניחה שמדובר ביהודה ומבטאת את הנחישות לקיים את העיבור ביהודה דווקא אפילו אם מדובר באזור חריג (ההצעה הרווחת היא שמדובר במזרח בנימין, בקרבת הכפר רמון ליד כביש אלון). סיעה אחרת של חוקרים (אהרן אופנהיימר למשל) דווקא ביקשו למקם את האירוע (או את תיאורו) במרחב הגלילי (בדרך כלל במרחב הכפר רומאנה בדרום בקעת נטופה) ולהדגיש בכך את המעבר ההיסטורי של טקס עיבור השנה מיהודה לגליל או שמא לומר שזה לא תלוי דווקא במרחב מוגדר אלא בכינוס של חכמים או מי שנותר מהם אחרי דיכוי המרד.
המעשה השני מובא בירושלמי אצלנו א ב יח ע"ג (אם כי לא בזיקה ישירה לברייתא הנ"ל): "רִבִּי לָֽעְזָר בְּשֵׁם רִבִּי חֲנִינָה. מַעֲשֶׂה בִּעֶשְׂרִים וְאַרְבַּע קְרִיּוֹת שֶׁלְּבֵית רִבִּי שֶׁנִּכְנְסוּ לְעַבֵּר שָׁנָה בְלוֹד וְנִכְנְסָה בָהֶן עַיִן רַע וָמֵתוּ כוּלָּם בְּפֶרֶק אֶחָד. מֵאוֹתָהּ שָָָׁעָה עַקְּרוּהָ מִיהוּדָה וּקְבָעוּהָ בַגָּלִיל". קולמוסים רבים נשתברו בנסיון לפענח את הרקע לאותו אירוע וספראי במאמר הנ"ל הציע שמדובר בתקופת המאבק בין ספטימיוס סוורוס ופסקיניוס ניגר (194-193 לספירה) כשגם ארץ ישראל השתתפה במאבק על השליטה שיצר חוסר בטחון בדרכים בין ערים ואזורים שנחלקו בתמיכה באחד מן הטוענים לכתר. יהיה אשר יהיה הפירוש המדויק של אותן "עשרים וארבע קריות של בית רבי" (על הזיקה בין המסורת הזו ובין המסורת על מותם של תלמידי רבי עקיבא כתב בזמנו אהרן עמית), הרי שעולה מכאן שבתקופה מסוימת, על אף שמרכז ההנהגה היה בגליל, עיבור השנה התבצע ביהודה ובדרך כלל בלוד. לכך נקשרה מסורת אגבית בבבלי חולין נו ע"ב: "תנו רבנן מעשה בר' סימאי ור' צדוק שהלכו לעבר שנה בלוד ושבתו באונו". לפי השחזור של ספראי במאמר הנ"ל, בימי רבי, כאשר התנאים איפשרו זאת, נעשה נסיון זמני לשוב להלכה המקורית ש-"אין עיבור השנה אלא ביהודה" אולם בעקבות האסון שהתרחש, הוחלט "לעקור" את הטקס מיהודה "ולקבוע" אותו סופית בגליל. אופנהיימר הציע שבין השאר, היה חשש בגליל שהמרכז בלוד עלול להפוך לדומיננטי מחדש ולכן הוחלט לקיים אותו בגליל וגם את קידוש החודש ביהודה שכן נשאר, לקיים מחוץ לעיר בעין טב.
יהיה אשר יהיה הגרעין ההיסטורי או האגדי של המעשים הנ"ל, עולה שבירושלמי שאלת הלגיטימיות של עיבור השנה בגליל הייתה ניכרת ונעשה מאמץ להצדיק אותה על אף ההכרה בטאבו העתיק וההצדקה האידיאולוגית של "לשכנו תדרשו ובאת שמה". העדות של חנניה איש אונו שאם אי אפשר לעבר ביהודה, מעברין את השנה בגליל היא חלק מאותו מהלך של "עקרוה מיהודה וקבעוה בגליל". הגליל היא מעתה "יהודה החדשה" וכדי להדגיש זאת, הירושלמי מייד מבהיר את ההבדל בין הגליל ובין חוצה לארץ: "אֵין מְעַבְּרִין אוֹתָהּ בְּחוּצָה לָאָרֶץ. וְאִם עִיבְּרוּהָ אֵינָהּ מְעוּבֶּרֶת. אַתְּ חֲמִי. בַּגָּלִיל אֵין מְעַבְּרִין בְּחוּצָה לָאָרֶץ מְעַבְּרִין?! בַּגָּלִיל אֵין מְעַבְּרִין וְאִם עִיבְּרוּהָ מְעוּבֶּרֶת. בְּחוּצָה לָאָרֶץ אֵין מְעַבְּרִין וְאִם עִיבְּרוּהָ אֵינָהּ מְעוּבֶּרֶת" מעתה, הטאבו על עיבור השנה ביהודה שלכאורה הפקיע את הגליל, השתנה והמרחב המופקע מאפשרות העיבור היא חוצה לארץ (ולכן גם מובא המעשה המפורסם בחנניה בן אחי רבי יהושע בזיקה לדיון הזה) בעוד הגליל הוא מעין "יהודה החדשה".
לא כן אצלנו בבבלי- עדותו של חנניה איש אונו מעצימה את הדווקאיות של יהודה ההיסטורית והלגיטימיות של הגליל מעורערת גם בדיעבד "שאם עיברוה בגליל-אינה מעוברת". הטאבו על עיבור ביהודה דווקא מנומק בטענה מדרשית המעניקה הילה של שכינה למרחב הזה דווקא "לשכנו תדרשו ובאת שמה" ומוציאה ממנו את הגליל. מעתה, מעמדה של הגליל ביחס ליהודה, לפחות בכל מה שנוגע למעמד היוקרתי של טקס העיבור, דומה לזה של חוצה לארץ בכלל ושל הגולה בפרט. בניגוד לירושלמי שהשקיע מאמץ בחיזוק ועיגון הלגיטימיות של עיבור השנה בגליל, הבבלי הלך בכיוון הפוך ממש וביקש לשמר את הטאבו הקדום (ואולי האותנטי יותר מבחינה היסטורית). במילים אחרות: אם הירושלמי ראה בגליל הנוכחית את "יהודה החדשה", הרי שהבבלי אצלנו כביכול מבקש לתאר את הגליל כ-"גולה קטנה" שאין לה מעלה מהותית על הגולה המפורסמת מעבר לפרת.

יום שלישי, 17 בדצמבר 2024

"מלחמת מצדה ומקבילותיה- מיתוס או היסטוריה?" לזכרו של זאב משל

 


פורסם ב-17/12/2024

השבוע הלך לעולמו בשיבה טובה ד"ר זאב משל (2024-1932). רשמית הוא היה ארכאולוג בחוג לארכאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום באוניברסיטת תל אביב וחתום על חפירה של כמה אתרים מסקרנים כמו כונתילת עג'רוד בסיני ונווה יוטבתה בערבה. בפועל הוא היה אחד מאנשי ידיעת הארץ הבולטים ביותר בחמישים השנה האחרונות, מורה דרך וסייר שהתמחה באזורי המדבר- דרום סיני, דרכי הנבטים בנגב ובעיקר מדבר יהודה ואם לדייק יותר- מבצרי מדבר יהודה.
בשלהי שנות השישים ובעיקר בשנות השבעים הוא סקר כמה מהשרידים של המבצרים החשמונאים-הרודיאניים במדבר יהודה, אם כחלק מצוות סוקרים בראשותו מטעם אונ' תל אביב ואם ביחד עם דוד עמית המנוח באזור יריחו. הוא חתום על כמה מהתיעודים ומחקר של מערכות המים והאמות במקומות כמו קיפרוס ודוק (דגון) וכן מערכות מצור בסביבות הורקניה. מצדה הייתה מרכיב משמעותי במיוחד מאז שהוא השתתף בחפירות במשלחת ידין בין 1963 ל-1965 (השנים עוברות ורק בודדים נותרו עמנו מאותה משלחת היסטורית). זמן קצר אחרי כן הוא הוציא חוברת הדרכה ראשונית ביחד עם חברו מיכה 'מייק' לבנה ואף עמד בראש הקרב האבוד באותם שנים נגד בניית הרכבל לאתר. בפולמוס על מיתוס מצדה, הוא היה באופן מובהק בצד של ידין וחברי המשלחת (דוגמת אמנון בן תור ואהוד נצר) ועד השנים האחרונות הוא דבק בפרשנות המסורתית לאתר בימי המרד הגדול. אני יכול להעיד באופן אישי שכאשר חוקרים צעירים בשלהי שנות התשעים הציגו לראשונה בכנס ארכאולוגי את סימני שאלה סביב הסוללה המערבית כמקום לפריצת החומה לאור חפירות בדיקה בסוללה ובמחנות הצבא הסמוכים, אני זוכר כיצד באותו כנס הוא תקף בגרון ניחר את התיזה שלהם בשצף קצף וביקר בחריפות טרנדים פזיזים ואופנות מחקריות חדשות שכל המטרה שלהם היא לערער את המוסכם בלי להכיר לעומק את התנאים הגיאוגרפיים.
שנים ספורות לפני כן, הוא פרסם כמה מאמרים שבזמנו, כאשר התחלתי ללמוד, היו טריים מאד. במאמר אחד (קתדרה 76, יולי 1995) הוא התמודד עם הסתירה שבין הייחוס של ראשית הביצור במצדה ליונתן ובין הממצא הארכאולוגי שלא אושש את העדות הזו והציע שהשלב הראשוני של ביצורי מדבר יהודה היו שימוש באתרים טבעיים בולטים, מעין מבצרי הסלע הנבטיים ללא בניית ביצור ולכן אפשר שבאופן פרדוקסאלי, אכן השימוש החשמונאי הראשון בביצור במדבר יהודה היה לא אחרת מאשר במצדה שהייתה "מבצר סלע" טבעי בראשיתה. במאמר נוסף באותה שנה בקובץ המחקרים 'ימי בית חשמונאי' (ירושלים תשנ"ו, 1995) במאמר על החשמונאים ומבצרי מדבר יהודה הוא סימן את מבצר דוק/דגון (ראס קרנטל) מעל יריחו את המבצר הבנוי החשמונאי הראשון במדבר יהודה, המקום שבו למרבה האירוניה, שמעון ושני בניו נרצחו במזימה במשתה שערך חתנו תלמי בן חבובו (135 לפני הספירה). לטעמו, השליטים החשמונאים הבאים, יוחנן הורקנוס ואלכסנדר ינאי הפיקו לקחים מהכישלון של דוק/דגון כפי שבא לידי ביטוי במבצרי אלכסנדריון (סרטבא), מכוור והורקניה.
המאמר הכי מעניין לטעמי שיצא זמן קצר אחרי כן התפרסם ב-"ארץ ישראל" (ספר יוסף אבירם, תשנ"ו) עם הכותרת "מלחמת מצדה ומקבילותיה- מיתוס או היסטוריה?". באותו מאמר, הוא ציין שלושה אירועים מרכזיים הקשורים לאקטיביזם היהודי שהסתיימו במדבר יהודה ולא בירושלים או ביתר. למשל, העידן החשמונאי לא הסתיים סופית עם עלייתו של הורדוס לשלטון בשנת 37 אלא ב...הורקניה, שם התבצרה אחותו של אנטיגנוס ורק כאשר הורדוס דיכא את הנסיון הנואש האחרון בשנת 31 לפני הספירה (הוא ייחס את מערכת המצור שהוא חשף לאירוע הזה) תם באמת העידן החשמונאי. גם לגבי מרד בר כוכבא, הוא טען שנפילת ביתר לא הייתה אקורד הסיום של המרד אלא שגם אחרי נפילתה, מוקד המרד האחרון עבר למדבר יהודה והסתיים סביב המערות במדבר יהודה, אליה נמלטו הפליטים והלוחמים האחרונים של המרד בשנת 135 או 136 לספירה.
כאן מגיעה ליבת הטענה שלו שקשורה לכותרת ה-"בומבסטית"- גם מרד החורבן לא הסתיים בירושלים עם חורבן המקדש והעיר אלא במדבר יהודה. כידוע, נותרו עוד שלושה מבצרים שנכבשו רק בשנים הבאות: הרודיון ב-71 (ללא קרב לפי יוספוס, לפי המחקר הארכאולוגי ייתכן שכן היה שם עימות צבאי), מכוור ב-71 או 72 אחרי מצור קצר וכמובן מצדה ב-73 או 74. הטענה של משל (בהערת שוליים הוא מודה לשמריהו גוטמן שמהלך חפירות מצדה ובספריו הפופולריים עמד למעשה על הרעיון הבסיסי הזה) שבניגוד לתיאורים רווחים עד ימינו, לא מדובר היה ב-"ספיח צדדי" של כמה מעוזים עקשניים אחרי שהמרד הסתיים. הוא טען שבמשך זמן רב, הרומאים בכלל לא התקרבו למדבר יהודה שהמשיך להיות עצמאי בשליטת המורדים ושמצדה הייתה סוג של "בירת האזור העצמאי" בשלוש השנים שאחרי חורבן הבית. רק כאשר לנציבים המקומיים היו משאבים מספיקים, הם התחילו "לקלף" את אזור המרד האחרון במרחב מדבר יהודה. הוא הסתמך בין השאר על השטר שבו צוין "שנת שת מצדא" (שנת שש למצדה) כעדות לכך שמבחינת המורדים במצדה, המרד המשיך באופן רציף גם אם מאז שנת 70, הוא הצטמצם למדבר יהודה. הטענה שלו הייתה שלאור האירועים בסיום העידן החשמונאי מחד, וסיום המרד של בר כוכבא מאידך, כך גם במרד החורבן, מדבר יהודה שימשה כישות העצמאית האחרונה ומצדה הייתה גם הבירה והמעוז האחרון של הישות המורדת העקשנית. מכאן שהתיאור המפורט על המרד והמאמצים של הרומאים לכבוש את מצדה משקפים את התודעה העצמאית של המורדים מחד ואת ההבנה הרומית שחיוני לשבור את המעוז הזה ובהתאם לכך, גם המשאבים הרבים שהם הקדישו למשימה זו. לפיכך, התיאור של המצור ונפילת מצדה אינו מיתוס או אירוע צדדי שנופח מעבר לכל פרופורציה אלא הם משקפים גרעין היסטורי וגיאוגרפי מוצק של מדבר יהודה כמעוז מורדים אחרון מול שליטים זרים.
הגישה הזו שלו על כך שמרחב מדבר יהודה כולו ולא רק המבצרים הבולטים היו זירת מרד בשנים שאחרי חורבן הבית קנתה לה שביתה במחקרים חדשים יותר- למשל, רועי פורת וחנן אשל (בשני הכרכים על מערות המפלט במדבר יהודה ובמאמר מרוכז בספר היובל לאדם זרטל, 2008) שבחנו מחדש את העדויות מהמרד הראשון במערות המפלט במדבר יהודה (ולא רק ממרד בר כוכבא שהיו מוכרות היטב כבר מהתגליות בואדי מורבעאת בשנות החמישים), הציגו כמה עדויות חדשות (וגם ישנות) לתעודות, מטבעות וממצאים מימי המרד הראשון במערות מדבר יהודה. בשחזור שלהם, במערות המרוחקות יותר מהאזור המיושב, מערות המפלט משקפות את השלבים האחרונים של המרד באזור מדבר יהודה "העצמאי" לאור התיזה הנ"ל של משל. בשנים הללו, המורדים ששלטו מאזור מצדה ועד קצת דרומית לקומראן ניהלו "לוחמה זעירה" מבסיסי המבצרים ורק כאשר הצבא הרומי החל בכיבוש המבצרים, שאריות המורדים ניהלו קרב מאסף בטרם ברחו להרודיון ובעיקר למכוור או מצדה.
או למשל, במאמר שיצא אך לאחרונה (2023) של אוריה עמיחי, איתן קליין, חגי המר וחיים כהן, פורסמו ממצאים ממערה שכינויה הוא "מערת מטבעות אספסיאנוס" 2 קילומטר דרומית למוצא נחל קדרון שאותה הם מזהים כמערת מפלט מימי המרד הראשון. היא הייתה חלק מקומפלקס מערות שחלקן נסקרו בעבר. מתוך 12 המטבעות שהתגלו במקום, חלקן הן פרוטות מהשנה השנייה והשלישית למרד אך יש גם טטרדראכמה מהשנה השנייה של אספסיאנוס. לפיכך, בהמשך לתיזה הבסיסית של משל שהשפיעה גם על השחזור של פורת ואשל הנ"ל, הם הסיקו שלמערה הזו כנראה הגיעו פליטים שנמלטו מהאזור "הכבוש" בידי הרומאים למרחב שעוד היה עצמאי אולי באמצעות הערוץ של נחל קדרון שעקף את מרחב השליטה הרומי בצפון ים המלח (יריחו עד קומראן).
הויכוח סביב שחזור נפילת מצדה ב-73 ממשיך להתנהל גם בשנים האחרונות והצעות רבות ומגוונות עדיין עולות גם לאור חידושים במחקר הארכאולוגי ואמצעים טכניים שלא היו לארכאולוגים קודמים. מעבר למה שקרה באתר הספציפי הזה, השאלות סביב האירועים האחרונים במדבר יהודה ובמכוור בשלוש השנים שאחרי חורבנה של ירושלים, גם הם עדיין לוטות בערפל. זאב משל המנוח כחלק מאותו פולמוס מצדה ועל בסיס היכרותו המעמיקה עם מדבר יהודה, טען שממש באותן שנים שביבנה ומקומות אחרים ביהודה, החכמים ו/או ההנהגה היהודית התמודדה עם המציאות החדשה ללא בית, באזור אחר בארץ יהודה, נותרו כמה קבוצות שסירבו לקבל את רוע הגזירה והתעקשו לשמור על מרחב עצמאי ולו באופן סמלי. במילים אחרות, משל (כנראה בהשראת שמריהו גוטמן, ממכונני מיתוס מצדה מימי הסיורים החלוציים ועד החפירות) היה אחד ממכונני ונושאי הדגל מבין חוקרי ידיעת הארץ האחרונים לאו דווקא של "מיתוס מצדה" אלא של "מיתוס מדבר יהודה" והוא שזר אותו במחקריו מההצעה סביב ראשית "מבצרי הסלע" בראשית ימי החשמונאים ועד התפיסה הרגיונאלית של מדבר יהודה וסביבותיה, ארץ המבצרים המבודדים, ערב נפילתם בימי המרד הראשון והשני.
יהי זכרו ברוך

יום שני, 30 בספטמבר 2024

מי התגורר בחורבת סהר: נוצרים, יהודים או....שומרונים?

 


פורסם ב-30/9/2024

1. בשיפולים המזרחיים על המדרון של גבעת המורה, ליד הכפר נאעורה ובסמוך לבסיס הצבאי (בסיס נאעורה או מחנה תבור), מצוי אתר המוכר למטיילים באזור והמופיע במפות בשם "מערות סהר". המערות אינן אלא ריכוז של פתחים של מספר דו-ספרתי של מערות קבורה עתיקות ובהם בעיקר קברי מקמר (ארקוסוליה). בשטח הסמוך יש גם מספר קברי ארגז, מתקנים חקלאיים (גיתות) ומחצבות מרשימות ומאגרים כשבעונה המתאימה, ביחד עם הפריחה, מהוות פנינה למטיילים הלא רבים שמבקרים באזור הזה. מתחת למכלול המכונה "מערות סהר", יש חורבה עתיקה המשתרעת על שטח רחב יחסית שקיבלה את אותו שם הצמודה לגדר הבסיס.
2. את חורבת סהר (או 'סע'ירה/סחירה' במפות ישנות) תיאר לראשונה ויקטור גרן במחצית השנייה של המאה ה-19 והוא תיעד חצרות ומבנים גדולים כולל מבנה שבו שלושה טורי אבנים שאותו הוא זיהה ככנסייה. גם חוקרי הקרן הבריטית היו במקום אם כי הם יותר התמקדו במערות הקבורה מהתקופה הביזנטית והמתקנים על המדרון הסמוך. מאוחר יותר, האתר נסקר בידי נחמיה צורי ולאחר מכן בידי צבי גל. באתר סקר עין דור (מפה 45, אתר 34) היא מתוארת כך: "חורבה נרחבת לרגלי המדרון המזרחי של גבעת המורה. באתר שרידי יישוב בשטח של 500 מ״ר בערך, וממערב להם, בקצה המדרון, חציבות רבות, בהן מתקנים חקלאיים, בית קברות נרחב ומחצבה. את שרידי היישוב חוצה ממזרח למערב רחוב לאורך 50 מ׳ בקירוב, ומשני עבריו ניכר מתארם של חדרים. בקצה המערבי של הרחוב יש שרידי מבנה ובהם שני טורי עמודים (שרידי כנסייה?), ומצפון להם גדרת אבנים, התוחמת חצר נרחבת. הקיר הצפוני של הגדרה נמשך למזרח ומסתיים בתלולית ועליה שרידי מבנה (5x5 מ׳; מגדל?). בפינה הדרומית־מזרחית של האתר הובחן מבנה דומה לזה ולידו פתח חצוב (6x5 מ׳) של מערה גדולה, שהתמוטטה בליל. לרגלי החורבה מדרום יש גדרות אבנים, התוחמות חצרות נרחבות. על־פי שרידי הבניה והסטרטיגרפיה נראה, שבאתר היו שניים או שלושה שלבי בניה". בסקרים הישנים זוהה חומר קרמי כבר מתקופת הברזל ומהתקופה הרומית אבל בעיקר מהתקופה הביזנטית והמוסלמית הקדומה וכן מהתקופה הצלבנית והממלוכית. מערות הקבורה והמתקנים החצובים ב-"מערות סהר" תוארכו אף הם לתקופה הביזנטית ונקשרו לחורבה הגדולה למרגלותיהם (ואולי גם לחורבה נוספת בסמוך- חורבת אלף או מאלוף).
3. המבנה או כמה מבנים גדולים שזוהו בסיורים ובסקרים הישנים יוחסו לכנסייה אפשרית מהתקופה הביזנטית. אולם, במשך השנים עלתה אפשרות (כך למשל בפרסומים של צבי אילן) שמדובר ביישוב יהודי מתקופת התלמוד ושאותו מבנה (או מבנים) גדול אינם אלא בתי כנסת עתיקים דוגמת אלו שנחשפו מאוחר יותר באזור זה דוגמת כפר מצר (מיסר) או זה שנידון מחדש לאחרונה באילנייה (סג'רה), וכך גם למשל במפת "עמוד ענן" המחצבות והמערות מושייכות ליישוב "יהודי". לאחרונה, בעקבות חפירת הצלה קצרה בשני שטחים באתר שפורסמו במהדורה האחרונה של ATIQOT (115, 2024), החופרת, ירדנה אלכסנדר, מעלה אפשרות שלישית לפיה חורבת סהר היה יישוב כפרי....שומרוני.
4. בחפירה שנערכה ב-2017 על רקע הרחבת גדר הבסיס והפגיעה בחלקים מהחורבה, נחפרו שני שטחים קטנים (A ו-B) מתוך כלל החורבה. בשטחים הללו התגלו שרידי מבנים, כניסות, סמטה וחדרים שחלקם היו ממבנה גדול יותר שלא נחשף. מבחינה כרונולוגית, החפירה אוששה את הסקרים הקודמים- נמצאה קרמיקה וממצא דל כבר מתקופת הברזל, ממצא קרמי מהתקופה הרומית (ללא שרידים ארכיטקטוניים) ועיקר הממצאים הם מהתקופה הביזנטית והמוסלמית הקדומה, בערך מהמאה החמישית ועד המאה השמינית ושוב אחרי פער של כמה מאות שנים מהתקופה הצלבנית והממלוכית. הדו"ח כולל דיון מפורט במרכיבים האדריכליים, בממצא הקרמי וממצאים נוספים כשלפרסום העיקרי, נוספו מחקרים קצרים על המטבעות ועל ממצא הפאונה (עצמות בעלי חיים) של החפירה.
5 מדוע החופרת חושבת שזה היה כפר שומרוני? ובכן, לא מדובר במסקנה מוצקה אלא בהצעה אפשרית שהיא מסייגת אותה כמה פעמים. חלק מהשיקולים קשורים לתוצאות החפירה ואחרים בשל טיבו ואופיו של האתר במרחב הזה. באחד מהשטחים, החדרים היו חלק ממכלול גדול של מבנה גזית שהאוריינטציה שלו פונה ככל הנראה דרומה, אולי לעבר הר גריזים. באחת מפינות החדרים, התגלה מתקן (L166) שכלל תחילת מדרגות, טיח הידראולי וסימני קמרון שהיא הציעה בזהירות שהוא אולי מקווה טהרה שהפך להיות נפוץ אצל השומרונים בתקופה הרומית המאוחרות והביזנטית אפילו יותר מאשר אצל היהודים אך אי אפשר לקבוע בוודאות שזה טיבו של המתקן. שיקולים נוספים שעלו מהחפירה הם היעדרם של קערות המוכרות כ- Late Roman Red Ware שהיו נפוצות ביישובים יהודיים מהתקופה הביזנטית אבל לא אצל שומרונים. לעומת זאת, כמה שברים שניתן לזהות אותם עם טיפוסים מאוחרים של "הנרות השומרוניים" התגלו באתר. מערות הקבורה על המדרון המזרחי של גבעת המורה דומות בטיפוסים שלהם למערות קבורה רבות שזוהו כמערות קבורה שומרוניות מהתקופה הביזנטית גם אם לא במרחב הזה. היא מציינת מאפיין נוסף שבולט גם בחפירה הקצרה וגם בסקרים הקודמים: הבנייה באתר נראית מתוכננת, ברמה גבוהה עם ריכוז מבנים וכניסות מוגנות כפי שבא לידי ביטוי למשל בריבוי החורים שהתגלו בכמה כניסות המעידות על הסגירה והנעילה היסודית של הכניסה למכלול. היא משווה את המאפיינים הללו למה שהתגלה בחפירות בחורבת רקית, אחוזה שומרונית שנחפרה בידי שמעון דר. ההתרשמות שלה היא שהאתר בחורבת סהר לא התפתח בצורה הדרגתית אלא נבנה מלכתחילה בצורה מתוכננת ומסודרת, כנראה בבת אחת ולא בכמה שלבים. אם אכן, מדובר בכפר או התיישבות שומרונית, מדובר בחריגה מתחום היישוב השומרוני העיקרי אולם בתקופה הביזנטית היו "מובלעות" שומרוניות גם באזור בית שאן/סקיתופוליס, בכרמל ההררי ובחוף הכרמל והיא מעלה את האפשרות שהרקע להתיישבות הזו קשורה גם לתוצאות מרידות השומרונים הגדולות במאה החמישית והשישית לספירה.
6. כאמור, לא מדובר על קביעה מוחלטת או מוצקה, בוודאי ללא חפירות נוספות והיא מסמנת את האפשרות הזו של זהות שומרונית של היושבים כסימן שאלה ולא סימן קריאה. במסגרת הדיון הקצר, היא מתייחסת להיבט המרחבי והאתני באזור המיוחד הזה. אזור גבעת המורה, בין בקעת כסולות ובין עמק יזרעאל, נמצא בקצהו הדרומי של הגליל התחתון ובדרך כלל היה בעיקרו אזור מעברים של דרכים עתיקות בינלאומיות. עדויות ליישוב יהודי מהתקופה הרומית התגלו במערות קבורה ליד חורבת אינדור וכן לפני כמה שנים סימני חורבן של בית מתקופת המרד הגדול בכפר נעין (נין) שבו כידוע יש מסורת על תחיית בן האלמנה בידי ישו. יוספוס עצמו ציין את כסולות/איכסאל כקצה הדרומי של הגליל התחתון ואת המקום 'דבריטה' במישור הגדול (עמק יזרעאל) בקצה הגליל. לפני כמה שנים, נחשף בתל רכש בית אחוזה יהודי בתקופה שבין המרידות כולל מבנה שזוהה כבית כנסת 'פרטי'. גם בתקופת המשנה והתלמוד, אין כמעט אזכורים אם בכלל ליישובים או לחכמים מהאזור הזה בגליל בניגוד לגליל התחתון המזרחי ו/או המערבי ואפילו הגליל העליון. עדויות ספוראדיות של בתי כנסת עתיקים מהתקופה הביזנטית (כפר מצר ואולי גם סג'רה מעבר אחד ואם מתרחקים לעבר עמק חרוד אז יש כמובן את בית הכנסת של בית אלפא) משקפים כנראה שעדיין הייתה באזור נוכחות יהודית. מאידך, יש גם עדויות ספרותיות וגם ארכאולוגיות לקיומן של כנסיות (למשל בטמרה הסמוכה) וכמובן במרחב של הר תבור.
7. במאמר לא הוזכרה סוגיה גיאוגרפית-מנהלית סבוכה (בעיני המתבונן....) הקשורה לאזור הזה: אזור הרי נצרת, בקעת כסולות, התבור וסביבות גבעת המורה היו ככל הנראה מבחינה מנהלית בתחום של העיר ציפורי עד תחילת התקופה הביזנטית. אולם, כבר בימי קונסטנטינוס, נבנתה באזור זה עיר פוליס חדשה על שם אימו בשם 'הלנופוליס'. היא מופיעה מאז ברשימות בישופים ורשימות ערים מהתקופה הביזנטית. יש חוקרים שעל סמך שיקולים גיאוגרפיים, זיהו אותה עם דבורייה למרגלות התבור (אבל, אבי-יונה) ואילו אחרים מזהים אותה עם כפר כמא (בגאטי, צפריר ואחרים) בין השאר על סמך הממצא הארכאולוגי של כנסיות מהאתר. החל משלהי המאה הרביעית ואילך, האזור היה חלק מפלסטינה סקונדה (השנייה) ולסברת כמה חוקרים, התחום של הלנופוליס הופקעה בכוונה מתחום ציפורי (היהודי) בדרום הגליל התחתון וכללה שם גם את האתרים המקודשים לנצרות כמו נצרת והר התבור. וכדי לסבך עוד יותר את העניין- ברשימת ערים ומינהל מהמאה השישית, מופיעים כמה תחומים 'כפריים' וביניהם גם כפר נעין ובמקומות אחרים מופיע מושב בישופות בכסולות (איכסאל). מיכאל אבי-יונה למשל חילק בין אזור התבור והרי נצרת בצפון בקעת כסולות שהיו בתחום הלנופוליס (דבורייה לפי הזיהוי שלו) ובין התחום של כפר נעין (נין) שהיה בקצה הדרומי של בקעת כסולות ובתחום גבעת המורה. ספראי הציע שאולי הבירה המחוזית של התחום הזה נדדה בין כסלות (איכסאל), נעים (נין) או תבור במהלך התקופה הביזנטית. אני לא ארחיב את הדיון בדקדוקי התחום המנהלי הזה שיכול להרדים בקלות אפילו את אלו שסובלים מנדודי שינה....
8. החורבה הגדולה של חורבת סהר מהתקופה הביזנטית הייתה אפוא אף היא חלק מאותו תחום גיאוגרפי-מנהלי 'אפור'- אם תחום 'הלנופוליס' ואם תחום 'כפר נעין' (נין). בניגוד לגליל המזרחי שהיה צפוף ביישוב יהודי או הגליל המערבי שהפך להיות נוצרי מובהק והיו בעלי אופי אתני די הומוגני, היו גם מרחבים רבגוניים יותר שבהם היו זה בצד זה, גם כפרים יהודיים, עיירות נוצריות וגם אתרים שקשה לזהות לעת עתה את הזהות האתנית של היושבים שם. חורבת סהר עם שרידי מבנים גדולים וחצרות רחבות ולצידם סדרה נרחבת של מערות הקבורה על מדרון גבעת המורה, היא אחד מאותם אתרים ארכאולוגיים לא מעטים בצפון הארץ שלעת עתה לא ידועים שום אינדיקציות ארכאולוגיות בנוגע לזהות האתנית של אלו שגרו שם- אפשר שאלו היו נוצרים כפי שחשבו ראשוני המסיירים במקום; אך היעדר סימנים נוצריים, אולי מרמזים לכך שהאתר הזה הוא יהודי ולא נוצרי ואולי אכן הגיעו לכאן גם שומרונים כפי שמוצע בעקבות החפירה הקצרה האחרונה- החידה הזו עדיין נותרה פתוחה.
לינקים לקריאה:
הדו"ח מחפירות חורבת סהר מאת ירדנה אלכסנדר (ATIQOT 115, 2024): https://www-jstor-org.nli.idm.oclc.org/stable/27323165
אתר חורבת סהר/סעירה בסקר ישראל (מפת עין דור, אצר מס' 34): https://survey.antiquities.org.il/#/MapSurvey/49/site/7167
מקבץ תמונות מהאתר וסביבתו בדף הפייסבוק של שמשון ברזני במסגרת סיור של עמיתים לטיולים (דצמבר 2020): https://www.facebook.com/shimshn.barazani/posts/pfbid0DqvKdvA49ahTJkmASQCuWMaaBQAQfoHs3CwqLg6jb62WkJztVNfzkFmhbCZyKQhRl?locale=he_IL

יום חמישי, 19 בספטמבר 2024

חידת 'אתר נחל יתיר' אחרי יותר מארבעים שנה: חותמות אבן מימי מרד בר כוכבא בצפון הנגב



 פורסם ב-19/9/2024

לפני כמעט חצי יובל שנים, במסגרת קמפוס "ארץ יהודה" באונ' בר אילן בהנחיית פרופ' זאב ספראי, הוקדש יום אחד לסיור מקיף בדרום הר חברון ומרחב נחל יתיר. במסגרת יום הסיור הגענו לאזור בפזורה הבדואית ליד חורה שם היה סכר קדום בנחל יתיר. על השלוחה ממזרח לנחל התחבא לו מכלול בנוי די עזוב ולא ממש שמור. למיטב זכרוני, הוא סיפר משהו על מצודה או אחוזה שנחרבה בימי מרד בר כוכבא ושיש מערכת מסתור מתחת למבנה וגם משהו על מטבעות, זרעים וגרעיני תבואה ואפילו משהו על עצמות בני אדם שהתגלו במקום. לדאבוני, צילומים מאותו ביקור אבדו ברבות השנים וזה פחות או יותר מה שאני זוכר מאותו מקום במסגרת אותו יום סיור, הפעם הראשונה והאחרונה שהייתי במקום הזה.
לימים, התברר שהאתר נטול השם מכונה בספרות המחקר כ-"אתר נחל יתיר" או "ראסם יתיר" או נ.ג 451 (שכן יש עשרות אתרים באותו אזור שמכונים אף הם 'אתר נחל יתיר'....). האתר הזה התגלה בסקר ארכאולוגי ב-1982 בידי דוד אלון המנוח (2000-1926) ביחד עם עיד אל-טורי על רקע מטבעות בר כוכבא שהתגלגלו לשוק העתיקות בבאר שבע (נקרות צורים 7, תשמ"ג). האתר נחפר בידי דוד אלון ופיטר פביאן כשדיווח קצר התפרסם זמן קצר אחרי כן בחדשות ארכאולוגיות (פב, תשמ"ג). כמה שנים אחרי כן, דוד אלון, איש משמר הנגב שמזוהה עם תגלית תופעת מערכות המסתור המקיפות בשפלת יהודה מימי מרד בר כוכבא, מסר דו"ח קצת יותר מפורט, במיוחד בהקשר של מערכת המסתור בספר שיצא ב-1987 על מערכות המסתור בשפלת יהודה. גרעיני תבואה מפוחמים שהתגלו באחד החדרים הובילו למחקר מיוחד שערך מרדכי כסלו על מצבור השעורה (1986, גרסה עברית יצאה בספר הנ"ל) שתרם להכרת הזנים הקדומים וגם בהמשך לשאלות הקשורות למזון של המורדים ולתקופות השנה של גידולם. במשך שנים, זה פחות או יותר מה שהיה ידוע על תוצאות החפירה ההיא באתר הזה.
לאתר הזה היה "בן דוד" קצת יותר מוכר מספר קילומטרים צפונית-מערבית: חורבת צלית על גדות נחל אשתמוע ליד מיתר של היום. האתר ההוא נחפר אף הוא באותם שנים בידי דוד אלון והוא היה בעל מאפיינים דומים בתוכנית ובכרונולוגיה כולל מקוואות ומטמון מטבעות מימי המרד אם כי בסמוך לו נערכו חפירות נוספות ב-2011 (חדשות ארכאולוגיות 127, 2015) והוא קצת מוכר יותר מאשר האתר נטול השם המכונה 'אתר נחל יתיר' (מס' 87 במפת סקר נחל יתיר).
1. אתר נחל יתיר שוכן על שלוחה בגדה המזרחית של נחל יתיר. בסקר ובחפירה קצרה התגלה בראש השלוחה (מצפון-מזרח) מבנה מהתקופה הפרסית. על השלוחה התגלה מכלול של מספר חדרי אחסון ארוכים סביב חצר מרכזית ומגדל. מהחדרים היו מעברים למפלסים נמוכים יותר וכמה פירים אנכיים שהוליכו למערכת מסתור שהוליכה לעבר בור מים מחוץ למכלול המרכזי. במסגרת הסקר התגלו עוד כמה מבנים פזורים לאורך המדרון, כך שלא ברור אם מדובר במבנה שדה יחידאי או חלק מכפר כשבהמשך השלוחה כלפי דרום גם התגלו קברים שקשורים לאתר וכן מערות שהפכו לימים למערות מגורים. מה שבלט בחפירה הוא העדויות הברורות לחורבן ולשריפה עזה כמעט בכל האתר. בדו"ח הקצר תוארו ממצאים רבים שהתגלו: 31 מטבעות שכללו מטבעות ערים מהתקופה שבין המרידות וכן שלושה מטבעות מימי מרד בר כוכבא; כלי מלאכה כולל 'מסחטת אבן' (כלי אבן מטיפוס מיוחד שהחוקרים עד היום מתקשים להבין את ייעודו) וגרעינים מפוחמים וכן צוינו בקצרה גם שני חותמות אבן שלא ניתנות לפיענוח (להלן) ועוד אבן עם כמה חריטות. הממצא הכי קשה התגלה במהלך בדיקת מערכת המחילות התת-קרקעית הייתה של שלדים של זקנים, נשים וטף והסברה הייתה שהם נחנקו מהעשן של השריפה באתר אך אין בינתיים דו"ח רשמי לגבי העניין הזה. לפי אלון, האתר נבנה כמצודה אחרי חורבן בית שני אך בשלב השני בימי המרד גופו הוא עבר שינויים והתאמות לפני שנחרב באופן אלים בזמן המרד ושלשלב הזה יש לייחס את הממצאים בחדרים ובמחילות. כפי שנזכר למעלה, אתר קצת דומה התגלה ליד מיתר- חורבת צלית. גם שם היה מכלול בנוי של חצר מרכזית וסביבה חדרים ליד מגדל בולט ובסמוך כמה מבנים שקשורים לאותו מבנה מרכזי. בחורבת צלית גם התגלו מקוואות טהרה אך לא סימני שריפה או חורבן כמו האתר של נחל יתיר. אלון הציע שהאתר הזה הוא חלק מאותם "חמישים מצודות" שנחרבו על ידי הרומאים כאשר הם דיכאו את המרד כפי שתואר בקצרה בידי קסיוס דיו והוא גם מסמן את הקצה הדרומי או סמוך לו של המרד שהגיע עד אזור בקעת באר שבע-ערד באזור אידומיאה לשעבר.
2. מאז החפירה עברו יותר מארבעים שנה. למיטב ידיעתי, האתר עצמו כמעט ולא מוכר גם לסיירים ולמטיילים (הוא מופיע במפות השונות ולא נמצא במקום שאי אפשר להגיע אליו) או לפחות אני לא מצאתי לכך כמעט הד למרות שניתן לזהות בקלות את האתר מלמעלה במפות גוגל או באתר המיפוי הממשלתי. גם מבחינת הפרסום, כמדומני לא נכתב כמעט דבר מאז המאמרים הקצרים בספר על מערכות המסתור ב-1987 ובוודאי לא דו"ח סופי או משהו שקרוב לכך. אולם לאחרונה, כמה מן הממצאים מאותה חפירה שהוזכרו בקצרה בדיווחים הראשוניים, לדיון חדש. ב-2023 יצא מחקר שעסק במלאכת תחזוק כלי ברזל ביהודה בתקופה הרומית לאור ממצא כלי הברזל מחורבת צלית ואתר נחל יתיר במאה הראשונה וראשית המאה השנייה.
3. כאמור, בדו"ח הקצר הוזכרו כמה אבנים עם חותמות וכתובות שלא ניתנות לפיענוח. בגליון האחרון של כתב העת SCI של החברה הישראלית לקידום לימודי הקלאסיקה, דניאל ויינשטוב ופטר פביאן פרסמו את אותן "חותמות אבן" שהיו בלתי ניתנות לפענוח בדו"ח הראשוני. בעזרת אמצעים טכנולוגיים חדישים (בעיקר צילום) הם זיהו באותן אבנים שתי חותמות עם כתב ראי בכתב פליאו-עברי, חותמת שלישית שכנראה שימשה לתרגול, חותמת רביעית שכללה שרבוטים שאי אפשר לפענח וחפץ נוסף עם עיטורים גיאומטריים. רוב המאמר מוקדש לפיצוח הכתובות על החותמות מההיבטים הטכניים והפליאוגרפיים. בקצרה: על חותם גלילי אחד הם זיהו כתובת ראי בכתב פליאו-עברי "ש שלוש לגאולתם (!)", כלומר השנה השלישית למרד (גאלת ישראל); חותם מלבני מאבן גיר שאחרי בדיקה מאומצת, זוהו שני טורים שבאחד מהם ככל הנראה נכתב בכתב ראי בפליאו-עברית המילה "לעזל" שאותה הם פירשו כמילה בארמית שמתייחסת לפעולת טוויה ואילו בטור השני היה קשה יותר לזהות אם מדובר ב-"ס" או ב-"ע". וגם זה רחוק מודאות. החותם השלישי לדעתם שימש לתרגול של חותם של אותיות בכתב פליאו-עברי או בכתב היהודי (הארמי). השרבוטים בחותם הרביעי לא מתלכדים לכתובת שניתן לפענח ואילו האובייקט החמישי (שלא מכונה חותם) מעוטר בחריטות גיאומטריות. מאחר וההקשר הארכאולוגי של החדרים בהם התגלו אותם חותמות/אבנים היה קשור לימי המרד, והיות ויש כמה דוגמאות לשימוש בכתב פליאו-עברי במינהל הבר כוכבאי (מטבעת ושתי דוגמאות של משקולות אבן), הם למדו שמדובר על חותמות מימי המרד ושליושבי המצודה היו את האמצעים והסמכות להשתמש באותן חותמות.
מעתה, חידת האתר ויושביו בימי המרד מתעצמת אפילו יותר ולפיכך המפרסמים מציעים השערה שאני אסתפק רק בהצגה קצרה שלה מבלי להביע שום עמדה- לאור החותם השני שבו ייתכן וצוינה פעולת ליפוף וטוויית חוט ("לעזל") ואולי שם של ממונה או כמות בטור השני, ולנוכח העדויות להקפדה על שמירת מצוות אצל מורדי בר כוכבא, הם מעלים את האפשרות שבמקום זה או בסביבתו עסקו בטוויית....ציצית בשביל הגברים שהשתתפו במרד. כפי שכתבתי, אני רק מציג את ההשערה שלהם שאני לא בטוח שלא היה עדיף להשאיר זאת כ-"תורה שבעל פה" לכל היותר. כך או כך, המפרסמים מגיעים למסקנה לאור הטיפוס המיוחד של החותמות הלא מוכרים כי האתר בנחל יתיר היה מרכז אדמיניסטרטיבי רשמי של המרד שבו היו בעלי תפקידים וסמכויות שברשותם היו אותם חותמות שאולי היו יוזמה מקומית על רקע חשיבות המקום מבחינה כלכלית או בטחונית.
4. בזמנו, דוד אלון השתמש במונח "מצודה" כדי לתאר את האתר הזה וקשר אותו כאמור לעיל עם "המצודות" שהזכיר קסיוס דיו בקטע הקצר בו הוא מתייחס לדיכוי מרד בר כוכבא. בקשר לאתר בחורבת צלית הוא ציין כי מדובר במכלול המורכב מ-"מצודה" ו-"חצר מבוצרת" הצמודה אליה. הוא גם שייך את האתרים הללו ואחרים שהתגלו בסקר באזור הזה כחלק מ-"מערך מצודות" בגבול הדרומי של יהודה בכלל ובתקופת מרד בר כוכבא בפרט במרחב ערד-ערוער ובקעת באר-שבע. מאז התחדשו כמה דברים שניתן ליישם אותם גם לגבי האתר הזה:
* שורה של מבנים או מכלולים מוגנים במתכונת דומה כזו או אחרת נחשפו ונחקרו בעיקר בדרום יהודה (תחום אדומיאה לשעבר) והחוקרים כינו אותם במגוון שמות אך לאו דווקא "מצודות" ולא כחלק מ-"מערך מצודות מתוכנן"- בתי חווה או בתי אחוזה מבוצרים או מוגנים וכדומה כדגם יישוב רווח עד ימי מרד בר כוכבא. הן בצלית והן באתר נחל יתיר התגלו כמה מבנים בנוסף למכלול המרכזי הבולט ולכן לא תמיד ברור אם המכלול המדובר היה מצודה 'צבאית', בית חווה/אחוזה מבוצר/מוגן או חלק מכפר (או: כפריר) ומה היה ייעודו: מנהלי, ביטחוני או כלכלי ואפשר שזה גם השתנה לאור הנסיבות.
* אם אלון סימן את האתר הזה כנקודה הדרומית ביותר של תחום המרד נכון לשנות השמונים, אז במפות חדשות יותר של תחום השתרעות המרד לאור הממצא הארכאולוגי (למשל במאמר שיצא ב-1996 של חנן אשל ודוד עמית המנוחים על מרד בר כוכבא בדרום הר חברון וקצהו הדרומי, בספר של אשל וזיסו על העדות הארכאולוגית של מרד בר כוכבא או במאמר חדש יותר שיצא ב-2021 של דביר רביב וחיים בו דוד על האמינות של התיאור של קסיוס דיו על היקף הפגיעה בארץ יהודה), סומנו עוד שלוש נקודות מדרום לאתר בנחל יתיר, כולם על "תלים מקראיים" (תל מלחתא, תל ערוער ותל עירא). האופי המבוצר של האתרים הדרומיים הללו נובע כנראה בין השאר מכך שהם ישבו בסמוך לדרכים שירדו מהר חברון לצפון הנגב ובקעת באר שבע (צלית ונחל יתיר) או להר הנגב והערבה (תל מלחתא, ערוער ותל עירא).
*באתר שבנחל יתיר זוהו סימני שריפה עזה וחורבן בחדרים השונים אולם בצלית או באתר רקפות בכניסה הצפונית לבאר שבע, העדויות הן על נטישה ולא חורבן. בכלל, נראה שחלק ניכר מהאתרים בארץ יהודה שהיו מיושבים עד פרוץ המרד, לאו דווקא נחרבו באופן אלים אלא ננטשו בשלב כזה או אחר כנראה לקראת סוף המרד ותושביהם נמלטו למקומות אחרים, אך באתר בנחל יתיר, נראה שהאתר היה מיושב עד דיכויו הסופי של המרד כפי שעולה מהעדות הקשה של עצמות המתים שנחשפו באתר.
5. סוף דבר: גם אם ההשערה לגבי ייעוד החותמות ותפקיד האתר המכונה 'אתר נחל יתיר' נראית כיצירתית למדיי, העדויות הארכאולוגיות הנסיבתיות מהאתר מלמדות על כך שבתקופת המרד ועד שלביו האחרונים הייתה לו חשיבות אזורית משמעותית, אם מבחינה ביטחונית ואם מבחינה כלכלית או מנהלית ושייתכן שלקראת הסוף, הגיעו אליו פליטים אזרחים ממקומות אחרים (צלית?) אך הסיום היה טרגי ונורא כמו במקומות אחרים בארץ יהודה שלא הספיקו להימלט מידי הצבא הרומי.
לינקים לקריאה למעוניינים:
המאמר של דניאל ויינשטוב ופטר פביאן ב-Scripta Classica Israelica (SCI) (vol. 43, 2024): https://scriptaclassica.org/index.php/sci/article/view/10121
האתר בסקר מפת נחל יתיר (הסקר הארכאולוגי של ישראל, מפת נחל יתיר 139, אתר מס' 87): https://survey.antiquities.org.il/#/MapSurvey/48/site/7182
הדו"ח בחדשות ארכיאולוגיות פב (תשמ"ג, עמ' 66-64): https://www.jstor.org/stable/23477573
סקירה קצרה על המטבעות באתר נחל יתיר בנקרות צורים (תשמ"ג) מאת יובל גורן ופטר פביאן (נקרות צורים הסרוק בתוך אתר מלח"ם): https://app.box.com/s/8uyk80mgzmens4ss6uzhpq8lwzed7o9l
על מצבור השעורה באתר נחל יתיר, כאן לינק למחקר באנגלית של מרדכי כסלו (1986, הגרסה העברית יצאה בספר על מערכות המסתור ב-1987): https://www.researchgate.net/.../292043339_A_barley_store...
תקציר וראשי פרקים של המאמר על תעשיית מלאכת הברזל לאור הממצא באתר נחל יתיר ובצלית (2023) מאת ירדן פגלסון, יובל גורן ופטר פביאן: https://www.sciencedirect.com/.../abs/pii/S2352409X23002651


יום שישי, 13 בספטמבר 2024

ה-'פלונטר' של בריכת השילוח (?) כדוגמא לבחינה מחדש של הנוף הבנוי של ירושלים בשלהי ימי בית שני

 


פורסם ב-13/9/2024

עשרים שנה אחרי שהתגלו כמעט במקרה השרידים המפתיעים של גרמי מדרגות של בריכה מונומנטלית בדרום עיר דוד ורגע לפני מימוש התוכנית לחשיפתה המלאה, מחקר ארכאולוגי החדש מציב סימן שאלה על המכלול הזה שקיבל את השם 'בריכת השילוח מימי בית שני'- סימן שאלה אבל לא באמת תשובה או פתרון חלופי מוצק. בעצם, זה לא רק המקרה של 'בריכת השילוח' אלא גם בחינה מחדש של שורה של מבנים, רחובות, מתקנים של ירושלים בשלהי ימי בית שני שבמידה רבה הופכים את התיאורים והסיכומים המחקריים והפופולריים על הנוף הבנוי של העיר המפוארת מלפני עשור או שניים למעט מיושנים או כאלו שיש לבחון אותם שוב.
1. במאמר מתוך כנס מחקרי עיר דוד האחרון (מחקרי עיר דוד וירושלים הקדומה 19, 2024), החופרים שעמדו בראש החפירות החדשות- נחשון זנטון ואיתמר ברקו ב-2023 ופיליפ ווקוסבוביץ' ואיתמר ברקו ב-2024- מציגים תוצאות ראשוניות של החפירות בשקע הטופוגרפי הידוע בשמו ברכת אל-חמרה, מדרום למצוק הדרומי של עיר דוד ובצמוד לקצה הדרומי של העיר התחתונה. בחפירות שלפני 20 שנה, רוני רייך ואלי שוקרון חשפו את רובו של גרם המדרגות הצפוני (או המזרחי, האוריינטציה של הבריכה ביחס לציר הגבעה הוא קצת מבלבל) מורכב משלוש רצועות של 5 מדרגות ומדרך רחב והתחלה של גרם מדרגות דומה במערב ובמזרח בזווית של 90 מעלות. הם זיהו שני שלבים: שלב קדום מהתקופה החשמונאית (המכונה גם 'השלב המטויח') והשלב הבא מהתקופה ההרודיאנית (המכונה גם 'שלב הגזית') שהוא המוכר למבקרים כיום. אי אפשר היה לחפור את שאר הבריכה שכן שם היה הבוסתן בבעלות הפטריארכיה היוונית אך לדעתם, גם חתך בדיקה קצר היה מאשר "בנקל" את המשך קיומה של אותה בריכה מדורגת וסביבה ארבעה גרמי מדרגות בדומה למתקנים דומים (אך קטנים יותר) שהתגלו בירושלים (סביב אחד מהם באזור העופל מתקיימים חפירות בשנים האחרונות).
2. במשך שנים אפוא, בריכת השילוח המלאה "התחבאה" בבוסתן הצמוד אך לא היה ניתן לחפור שם מסיבות ברורות. קרה מה שקרה (ואני לא נכנס לרקע ולנסיבות הפוליטיות והמדיניות) ובסוף 2022 התפרסם שרשות העתיקות ורשות הטבע והגנים במימון עמותת אלע"ד, מתכננים לחפור את הבוסתן שעמד במרכזה של ברכת אל-חמרה (בתמונות ישנות נראתה הבריכה מלאה מים) במטרה להשלים את חשיפתה המלאה כחלק מהמיזם התיירותי המקיף שכולל גם את דרך עולי הרגל וכך זה התפרסם בכל אמצעי התקשורת: הבריכה עומדת להיחשף במלוא הדרה. אלא שבשנה אחרי כן, התחילו להתפרסם דיווחים ראשוניים שזה לא קרה, לפחות לא כפי שהיה מצופה וכמו כל דבר שקשור לאזור הרגיש הזה, גם לידיעה כזו הייתה משמעות אקטואלית לכאן או לכאן. כבר אז ניתנו הסברם אפשריים להיעדר הממצא אולם למרות שכבר לא נמצאו "בנקל" שרידי הבריכה, אלו היו שלבים ראשוניים בחפירות החדשות. כאמור, לאחרונה החופרים הציגו את התמונה הראשונית מהחפירות בשנתיים האחרונות ובמובן מסוים, הפתיעו אפילו יותר מאותם "שמועות" על הבריכה שלא התגלתה.
3. בקיצור נמרץ: בשלב ההלניסטי-רומי (3 א-ב) בכמה מקומות התגלו רצפות וקירות מטויחים המעידים שאכן הייתה בריכה במרכז השקע הטופוגרפי (אך היא לא נחפרה במלואה) אולם לא מדובר על בריכה מדורגת רבועה כפי ששחזרו רייך ושוקרון וכפי שהיא מוכרת עד היום לכל המבקרים ובכל השחזורים. בקטע המרכזי המוכר (הצפוני) של גרם המדרגות נחשפה רצועה נוספת של שש (ולא חמש) מדרגות המסתיימות במדרך רחב. לעומת זאת, בקטע המזרחי (הצמוד ל-'קיר הסכר') התברר שהוא ממשיך מטרים ספורים דרומה אך מסתיים בקיר אנכי מטויח ולא ממשיך דרומה. בסמוך ומתחת לגרם המדרגות הנ"ל הסמוך ל-קיר הסכר' המזרחי, נחשף קיר הבנוי מאבני ראש ופתין שכנראה קדם אך טיבו ותאריכו המדויק (הלניסטי?) עדיין לא ידועים בוודאות. בנוסף לכך, בשני מקומות הוסרו אבני הגזית מהשלב השני כדי לבחון את הרצף האדריכלי של השלב הראשון (השלב המטויח או 3א). למרות שהחפירה עדיין לא הושלמה ויש אזורים שעדיין לא נבדקו (למשל בפאה המערבית), המסקנה שלהם לאור החפירות היא שבניגוד לתפיסה הרווחת שגרם המדרגות והבריכה עצמה היו מרכיבים נפרדים ולא "בריכה מדורגת". הלכך, גרם המדרגות שאותו חשפו רייך ושוקרון שלדעתם היה חלק מהבריכה המדורגת, אינו אלא מושבים ואת 'גרם המדרגות' יש לכנות מעתה 'מבנה המושבים' שלא הקיף את הבריכה מארבעת צדדיה אלא בעיקר בצד הצפוני למרגלות המצוק הדרומי של העיר התחתונה ועם שתי פאות קצרות בצד המזרחי והמערבי.
4. אם גרם המדרגות אינו אלא מבנה מושבים, מה היה התפקיד שלו ולשם מה נבנו מושבי אבן המשקיפים על בריכת מים (אחת מארבע שהיו באזור העיר התחתונה)? כאן מגיע החלק הספקולטיבי- להשערתם, אפשר וזה היה חלק מאותם מבני בידור "נעלמים" שבנה הורדוס בירושלים ובהם התקיימו מופעים ומשחקים בעלי שמות חמקמקים באותה העת: אמפיתיאטרון, תיאטרון ו/או היפודרום. במשך שנים רבות, החוקרים חיפשו את שרידי אותם מבנים בירושלים ההרודיאנית ללא הצלחה ולפיכך, גם הוצעו כמה וכמה אפשרויות למקם אותם בעיר או מחוצה לה ולהסביר למה הם נעלמו כמעט ללא עקבות. החופרים מציעים שאפשר וכאן היה אחד מאותם מבנים שבמקרה דנן הציג קרב ימי משוחזר (המוכר בתור נאומכיה) וזה היה חלק מאותם משחקים חגיגיים בימי השלטון הראשונים של אוקטביאנוס (אוגוסטוס קיסר) "איסקאטיון" על שם הניצחון בקרב הימי באקטיום על הצי של מרקוס אנטוניוס, שנזכרו בקצרה אצל יוספוס. אמנם הוא לא תיאר בירושלים מופעים ימיים מהסוג הזה אבל ממילא, האפיזודה הזו לא הייתה פופולרית בירושלים ובהמשך מוקד המשחקים והחגיגות עברו לקיסריה כפי שניתן לראות עד היום בשרידי מבני הבידור והמשחקים שראשיתם עוד בימי הורדוס.
5. אם כן, בניגוד להנחת העבודה שליוותה את כולם ערב החפירות ואולי אף בחודשים הראשונים, החופרים מציעים פתרון רדיקלי שונה בתכלית אם כי עדיין מדובר לדבריהם בהצעה ראשונית שעשויה אולי להשתנות בחפירות המשך במכלול כולו. לפני כמה חודשים הפניתי לטענה של אחד החופרים (נחשון זנטון), לפיה את בריכת השילוח המפורסמת יש לשוב ולאתר בבריכה שבמוצא הנקבה (שהייתה מוכרת ככזו עד לתגלית של הבריכה המדורגת הדרומית) ואילו בברכת אל-חמרה הייתה הבריכה שמכונה אצל יוספוס "בריכת שלמה". בכל מקרה, אפילו בכותרת המאמר האחרון, השם שנבחר הוא "תגליות ארכאולוגיות בחפירות *ברכת אל חמרה* בירושלים" ולא "בריכת השילוח". בין אם יש גרעין מוצק בהצעה הזו ובין אם היא נשמעת ספקולטיבית ומופרכת (תלוי את מי שואלים), התוצאה הארכאולוגית משקפת מגמה לאור החפירות הרבות בעשורים האחרונים בירושלים- גם אם התמונה הכללית של מראה העיר בשלהי ימי בית שני לא השתנה- הר הבית והמקדש, עיר תחתונה על הגבעה הדרום-מזרחית ועיר עליונה על הגבעה המערבית עם רובע או כמה רבעים חדשים ב-"עיר החדשה" בצפון- כמעט בכל מרחב שנערכו בו חפירות התגלו אלמנטים בנויים מסוגים שונים שהפתיעו את החוקרים או גרמו להם לחשב מסלול מחדש בכל מה שקשור להתפתחות הנוף הבנוי של העיר. לא רק הדגם המרשים של ירושלים בימי בית שני ('הולילנד' כיום במוזיאון ישראל) בהנחיית מיכאל אבי יונה המנוח, הוא יותר סכמטי מאשר ריאלי, אך גם סיכומים ומחקרים עד לעת האחרונה ממש, נזקקים לבחינה מחדש. בכמה מקרים, החוקרים נצמדו לתיאורים של יוספוס על הנוף הבנוי של ירושלים שבדרך כלל נתפסים כמהימנים אך בכמה מקרים, החיפוש אחרי אותם מרכיבים ואלמנטים שהוא מזכיר הם קצת או הרבה מאולצים ואינם עולים בקנה אחד עם התגליות הנוכחיות. יש לא מעט אלמנטים שנמצאו בשטח אך לא הוזכרו על ידו כלל (למשל, דרך עולי הרגל בעיר דוד) או שהוא מייחס אותם לימי הורדוס אך בפועל הם כנראה נבנו בימי הנציבים הרומיים. בכל מקרה אפשר לדון לגופו, הן מבחינה ארכאולוגית והן מבחינה גיאוגרפית-מרחבית והן מבחינה היסטורית אולם המחקר הארכאולוגי המתעדכן בהיקף מסחרר של ירושלים בשלהי ימי הבית השני מאפשר להיווכח כיצד המראה של ירושלים במלוא תפארתה ערב חורבנה מקבל פנים חדשות, ברורות יותר או פחות, לנוכח החפירות המתחדשות בכל עת.
לינקים:
המאמר במחקרי עיר דוד (עברית): https://www.academia.edu/.../%D7%AA%D7%92%D7%9C%D7%99%D7...
מתוך כנס מחקרי עיר דוד האחרון (החל מ-2:23 ש'): https://www.youtube.com/live/AJ4oseF_bnk?si=_kr5FJQPpr1CvOtL
הפוסט בינואר על ההצעה המחודשת לגבי זיהוי בריכת השילוח ובריכת שלמה בירושלים (לינקים שם): https://www.facebook.com/talmudandarchaeology/posts/pfbid08bsQLWuH6XLjDsXSU3b71reJB5fj9NiSK9W3MTVKBXpmgGXmCRPmsketqF1foSSUl
המאמר המסכם בעברית של רוני רייך ואלי שוקרון על בריכת השילוח בימי בית שני (קדמוניות 130 תשס"ו/2005): https://www.jstor.org/stable/23682898