יום שלישי, 31 בדצמבר 2024

עיבור השנה בגליל: האם הגליל היא "יהודה החדשה" או "גולה קטנה"

 


פורסם ב-31/12/2024

באיחור מה של כמה ימים, דיון קצר בבבלי על האפשרות לעבר את השנה בגליל עשוי לפתוח צוהר לפולמוס סמוי על מעמד הגליל ביחס ליהודה בין המקורות הארץ ישראליים לעיבוד הבבלי. הדיון הובא בתוך מסגרת ארוכה של כמעט שלושה דפים שעוסקים בהלכות עיבור השנה על בסיס ברייתות שפותחות בדרך כלל בלשון "אין מעברין את השנה...." וכדומה. הברייתא העוסקת בעיבור השנה ביהודה ובגליל הייתה נקודת המוצא למאמר ארוך של שמואל ספראי (תרביץ לה, תשרי תשכ"ו, 1965) עם הכותרת "המקומות לקידוש החודש ולעיבור השנה בארץ לאחר החורבן". אם בימי הבית ובדור הראשון או השני, היה ברור שהטקסים של עיבור השנה וקידוש החודש נערכו בירושלים וביבנה, הרי שבדורות הבאים, במיוחד עם המעבר של מוסדות ההנהגה של החכמים לגליל, הנושא היה כרוך בלשונו של ספראי "בלבטים רבים" ולכך נקשרו כמה מעשים ואירועים שחלקם מסופר גם בירושלמי המקביל אצלנו.
בבבלי אצלנו נאמר: "תנו רבנן אין מעברין את השנה (בדפוס: שנים) אלא ביהודה ואם עיברוה בגליל מעוברת. העיד חנינה (בכמה כתבי יד: חנניה) איש אונו שאם עיברוה בגליל אינה מעוברת" (יא ע"ב).
החלק הראשון בברייתא על פניו סותר את עצמו או לפחות הוא מחוספס (יש ניסוחים הרבה יותר מוצלחים של לכתחילה ודיעבד): מצד אחד, אין מעברין את השנה אלא ביהודה בצורה גורפת ובמשפט הצמוד נאמר שאם עיברוה בגליל- מעוברת. החלק השני, העדות של חנניה/חנינה איש אונו מתאים כמובן יותר למשפט הראשון שאין מעברין אלא ביהודה ולכן עיבור בגליל אינו תקף. כבר כאן ניתן לשער שהמשפט השני בחלק הראשון הוא מאוחר יותר מתחילתו ומשקף שינוי ביחס לאפשרות העיבור בגליל. הבבלי אף מבאר בשמו של יהודה בנו של שמעון בר פזי את האיסור לעבר מחוץ ליהודה על בסיס הפסוק "לשכנו תדרשו ובאת שמה" שיהודה (אצל הפרשנים יש פירושים שונים ל-"יהודה" כאן) היא "שכנו של מקום". כבר מבלי להכריע, הלומד מתרשם שהמקום המתאים ביותר לעיבור השנה הוא ביהודה דווקא ושהעיבור בגליל הוא במקרה הטוב בדיעבד וגם זה אינו מוסכם.
לעומת זאת, בתוספתא ובירושלמי, עדותו של חנניה איש אונו היא הפוכה. לפי התוספתא (סנהדרין ב יג): "אין מעברין את השנה אלא ביהודה ואם עברוה בגליל הרי זו מעוברת. העיד חנינא איש אונו לפני רבן גמליאל שאין מעברין את השנה אלא ביהודה ואם עברוה בגליל שהיא מעוברת". עדותו של חנינא (בפני רבן גמליאל) היא המקור להלכה האנונימית ברישא. העדות שלו היא "מלאה" (כלומר כוללת את המשפט הראשון ולא רק את העיבור בגליל) אך תורף עדותו היא דווקא הלגיטימיות של העיבור בגליל *למרות' הלשון הגורפת לכאורה במשפט הראשון- העדות הזו היא למעשה מקור ההיתר ולו בדיעבד לקיים עיבור שנה בגליל. אפשר להשוות את זה לנאמר בהמשך התוספתא "ומעברין את השנה כל אדר שבראשונה היו אומרים אין מעברין אלא עד הפורים עד שבאו ר' יהושע ור' פפייס והעידו שכל אדר ואדר כשר לעבר"- הלכה שמתעדכנת בעקבות עדות וגם כאן, ההלכה הגורפת האוסרת על עיבור מחוץ ליהודה "התעדכנה" בעקבות עדותו של חנינה איש אונו.
לפי הירושלמי על אתר עדותו של חנינא הייתה קצת יותר קונקרטית: "אֵין מְעַבְּרִין אֶת הַשָּׁנָה אֶלָּא בִיהוּדָה. וְאִם עִיבְּרוּהָ בַגָּלִיל מְעוּבֶּרֶת. הֵעִיד חֲנִינָה אִישׁ אוֹנוֹ שֶׁאִם אֵינָהּ יְכוֹלָה לְהִתַעַבֵּר בִּיהוּדָה שֶׁמְעַבְּרִין אוֹתָהּ בַּגָּלִיל". בירושלמי, אין זהות מוחלטת בין החלק הראשון ובין עדותו של חנינה אבל ברור יותר למה כוונתו. לפי הורסיה הזו, הטאבו על עיבור השנה מחוץ ליהודה אינו רלוונטי כאשר הנסיבות משתנות ולא מאפשרות זאת ("אינה יכולה להתעבר ביהודה") ובמקרה שכזה, "מעברין אותה בגליל" וסמי כאן לשון דיעבד כפי שנאמר בחלק הראשון או בשאר המסורות. מאחר וכידוע, הנסיבות אכן השתנו באופן דרמטי ביהודה אחרי החורבן ובעיקר אחרי מרד בר כוכבא, עדותו של חנינה לפי הירושלמי מצדיקה באופן מלא את העברת מקום העיבור מיהודה לגליל.
והנה, שאלת עיבור השנה ביהודה או בגליל הטרידה את הירושלמי ואת המקורות הארץ ישראליים אך בבבלי מקרים אלו לא מופיעים, לפחות לא במישרין ובטח לא בזיקה לשאלה הזו. ספראי במאמר הנ"ל דן באריכות המסע בעקבות עיבור השנה ביהודה עד שהיא "נעקרה" ונקבעה בגליל. המעשה המפורסם הראשון מצוי בירושלמי חגיגה והוא אחד מסיפור הייסוד של דור אושא: "מַעֲשֶׂה שֶׁנִּכְנְסוּ שִׁבְעָה זְקֵינִים לְעַבֵּר אֶת הַשָּׁנָה בְּבִקִעַת רִימּוֹן". מבלי להיכנס לשאלת הגרעין ההיסטורי של הסיפור אם יש כזה, הרי שהמיקום של עיבור השנה ההוא ב-"בקעת רימון" קשורה אף היא לשאלת יהודה או גליל. סיעה אחת של חוקרים (ביניהם ספראי במאמר הנ"ל) הניחה שמדובר ביהודה ומבטאת את הנחישות לקיים את העיבור ביהודה דווקא אפילו אם מדובר באזור חריג (ההצעה הרווחת היא שמדובר במזרח בנימין, בקרבת הכפר רמון ליד כביש אלון). סיעה אחרת של חוקרים (אהרן אופנהיימר למשל) דווקא ביקשו למקם את האירוע (או את תיאורו) במרחב הגלילי (בדרך כלל במרחב הכפר רומאנה בדרום בקעת נטופה) ולהדגיש בכך את המעבר ההיסטורי של טקס עיבור השנה מיהודה לגליל או שמא לומר שזה לא תלוי דווקא במרחב מוגדר אלא בכינוס של חכמים או מי שנותר מהם אחרי דיכוי המרד.
המעשה השני מובא בירושלמי אצלנו א ב יח ע"ג (אם כי לא בזיקה ישירה לברייתא הנ"ל): "רִבִּי לָֽעְזָר בְּשֵׁם רִבִּי חֲנִינָה. מַעֲשֶׂה בִּעֶשְׂרִים וְאַרְבַּע קְרִיּוֹת שֶׁלְּבֵית רִבִּי שֶׁנִּכְנְסוּ לְעַבֵּר שָׁנָה בְלוֹד וְנִכְנְסָה בָהֶן עַיִן רַע וָמֵתוּ כוּלָּם בְּפֶרֶק אֶחָד. מֵאוֹתָהּ שָָָׁעָה עַקְּרוּהָ מִיהוּדָה וּקְבָעוּהָ בַגָּלִיל". קולמוסים רבים נשתברו בנסיון לפענח את הרקע לאותו אירוע וספראי במאמר הנ"ל הציע שמדובר בתקופת המאבק בין ספטימיוס סוורוס ופסקיניוס ניגר (194-193 לספירה) כשגם ארץ ישראל השתתפה במאבק על השליטה שיצר חוסר בטחון בדרכים בין ערים ואזורים שנחלקו בתמיכה באחד מן הטוענים לכתר. יהיה אשר יהיה הפירוש המדויק של אותן "עשרים וארבע קריות של בית רבי" (על הזיקה בין המסורת הזו ובין המסורת על מותם של תלמידי רבי עקיבא כתב בזמנו אהרן עמית), הרי שעולה מכאן שבתקופה מסוימת, על אף שמרכז ההנהגה היה בגליל, עיבור השנה התבצע ביהודה ובדרך כלל בלוד. לכך נקשרה מסורת אגבית בבבלי חולין נו ע"ב: "תנו רבנן מעשה בר' סימאי ור' צדוק שהלכו לעבר שנה בלוד ושבתו באונו". לפי השחזור של ספראי במאמר הנ"ל, בימי רבי, כאשר התנאים איפשרו זאת, נעשה נסיון זמני לשוב להלכה המקורית ש-"אין עיבור השנה אלא ביהודה" אולם בעקבות האסון שהתרחש, הוחלט "לעקור" את הטקס מיהודה "ולקבוע" אותו סופית בגליל. אופנהיימר הציע שבין השאר, היה חשש בגליל שהמרכז בלוד עלול להפוך לדומיננטי מחדש ולכן הוחלט לקיים אותו בגליל וגם את קידוש החודש ביהודה שכן נשאר, לקיים מחוץ לעיר בעין טב.
יהיה אשר יהיה הגרעין ההיסטורי או האגדי של המעשים הנ"ל, עולה שבירושלמי שאלת הלגיטימיות של עיבור השנה בגליל הייתה ניכרת ונעשה מאמץ להצדיק אותה על אף ההכרה בטאבו העתיק וההצדקה האידיאולוגית של "לשכנו תדרשו ובאת שמה". העדות של חנניה איש אונו שאם אי אפשר לעבר ביהודה, מעברין את השנה בגליל היא חלק מאותו מהלך של "עקרוה מיהודה וקבעוה בגליל". הגליל היא מעתה "יהודה החדשה" וכדי להדגיש זאת, הירושלמי מייד מבהיר את ההבדל בין הגליל ובין חוצה לארץ: "אֵין מְעַבְּרִין אוֹתָהּ בְּחוּצָה לָאָרֶץ. וְאִם עִיבְּרוּהָ אֵינָהּ מְעוּבֶּרֶת. אַתְּ חֲמִי. בַּגָּלִיל אֵין מְעַבְּרִין בְּחוּצָה לָאָרֶץ מְעַבְּרִין?! בַּגָּלִיל אֵין מְעַבְּרִין וְאִם עִיבְּרוּהָ מְעוּבֶּרֶת. בְּחוּצָה לָאָרֶץ אֵין מְעַבְּרִין וְאִם עִיבְּרוּהָ אֵינָהּ מְעוּבֶּרֶת" מעתה, הטאבו על עיבור השנה ביהודה שלכאורה הפקיע את הגליל, השתנה והמרחב המופקע מאפשרות העיבור היא חוצה לארץ (ולכן גם מובא המעשה המפורסם בחנניה בן אחי רבי יהושע בזיקה לדיון הזה) בעוד הגליל הוא מעין "יהודה החדשה".
לא כן אצלנו בבבלי- עדותו של חנניה איש אונו מעצימה את הדווקאיות של יהודה ההיסטורית והלגיטימיות של הגליל מעורערת גם בדיעבד "שאם עיברוה בגליל-אינה מעוברת". הטאבו על עיבור ביהודה דווקא מנומק בטענה מדרשית המעניקה הילה של שכינה למרחב הזה דווקא "לשכנו תדרשו ובאת שמה" ומוציאה ממנו את הגליל. מעתה, מעמדה של הגליל ביחס ליהודה, לפחות בכל מה שנוגע למעמד היוקרתי של טקס העיבור, דומה לזה של חוצה לארץ בכלל ושל הגולה בפרט. בניגוד לירושלמי שהשקיע מאמץ בחיזוק ועיגון הלגיטימיות של עיבור השנה בגליל, הבבלי הלך בכיוון הפוך ממש וביקש לשמר את הטאבו הקדום (ואולי האותנטי יותר מבחינה היסטורית). במילים אחרות: אם הירושלמי ראה בגליל הנוכחית את "יהודה החדשה", הרי שהבבלי אצלנו כביכול מבקש לתאר את הגליל כ-"גולה קטנה" שאין לה מעלה מהותית על הגולה המפורסמת מעבר לפרת.

יום שלישי, 17 בדצמבר 2024

"מלחמת מצדה ומקבילותיה- מיתוס או היסטוריה?" לזכרו של זאב משל

 


פורסם ב-17/12/2024

השבוע הלך לעולמו בשיבה טובה ד"ר זאב משל (2024-1932). רשמית הוא היה ארכאולוג בחוג לארכאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום באוניברסיטת תל אביב וחתום על חפירה של כמה אתרים מסקרנים כמו כונתילת עג'רוד בסיני ונווה יוטבתה בערבה. בפועל הוא היה אחד מאנשי ידיעת הארץ הבולטים ביותר בחמישים השנה האחרונות, מורה דרך וסייר שהתמחה באזורי המדבר- דרום סיני, דרכי הנבטים בנגב ובעיקר מדבר יהודה ואם לדייק יותר- מבצרי מדבר יהודה.
בשלהי שנות השישים ובעיקר בשנות השבעים הוא סקר כמה מהשרידים של המבצרים החשמונאים-הרודיאניים במדבר יהודה, אם כחלק מצוות סוקרים בראשותו מטעם אונ' תל אביב ואם ביחד עם דוד עמית המנוח באזור יריחו. הוא חתום על כמה מהתיעודים ומחקר של מערכות המים והאמות במקומות כמו קיפרוס ודוק (דגון) וכן מערכות מצור בסביבות הורקניה. מצדה הייתה מרכיב משמעותי במיוחד מאז שהוא השתתף בחפירות במשלחת ידין בין 1963 ל-1965 (השנים עוברות ורק בודדים נותרו עמנו מאותה משלחת היסטורית). זמן קצר אחרי כן הוא הוציא חוברת הדרכה ראשונית ביחד עם חברו מיכה 'מייק' לבנה ואף עמד בראש הקרב האבוד באותם שנים נגד בניית הרכבל לאתר. בפולמוס על מיתוס מצדה, הוא היה באופן מובהק בצד של ידין וחברי המשלחת (דוגמת אמנון בן תור ואהוד נצר) ועד השנים האחרונות הוא דבק בפרשנות המסורתית לאתר בימי המרד הגדול. אני יכול להעיד באופן אישי שכאשר חוקרים צעירים בשלהי שנות התשעים הציגו לראשונה בכנס ארכאולוגי את סימני שאלה סביב הסוללה המערבית כמקום לפריצת החומה לאור חפירות בדיקה בסוללה ובמחנות הצבא הסמוכים, אני זוכר כיצד באותו כנס הוא תקף בגרון ניחר את התיזה שלהם בשצף קצף וביקר בחריפות טרנדים פזיזים ואופנות מחקריות חדשות שכל המטרה שלהם היא לערער את המוסכם בלי להכיר לעומק את התנאים הגיאוגרפיים.
שנים ספורות לפני כן, הוא פרסם כמה מאמרים שבזמנו, כאשר התחלתי ללמוד, היו טריים מאד. במאמר אחד (קתדרה 76, יולי 1995) הוא התמודד עם הסתירה שבין הייחוס של ראשית הביצור במצדה ליונתן ובין הממצא הארכאולוגי שלא אושש את העדות הזו והציע שהשלב הראשוני של ביצורי מדבר יהודה היו שימוש באתרים טבעיים בולטים, מעין מבצרי הסלע הנבטיים ללא בניית ביצור ולכן אפשר שבאופן פרדוקסאלי, אכן השימוש החשמונאי הראשון בביצור במדבר יהודה היה לא אחרת מאשר במצדה שהייתה "מבצר סלע" טבעי בראשיתה. במאמר נוסף באותה שנה בקובץ המחקרים 'ימי בית חשמונאי' (ירושלים תשנ"ו, 1995) במאמר על החשמונאים ומבצרי מדבר יהודה הוא סימן את מבצר דוק/דגון (ראס קרנטל) מעל יריחו את המבצר הבנוי החשמונאי הראשון במדבר יהודה, המקום שבו למרבה האירוניה, שמעון ושני בניו נרצחו במזימה במשתה שערך חתנו תלמי בן חבובו (135 לפני הספירה). לטעמו, השליטים החשמונאים הבאים, יוחנן הורקנוס ואלכסנדר ינאי הפיקו לקחים מהכישלון של דוק/דגון כפי שבא לידי ביטוי במבצרי אלכסנדריון (סרטבא), מכוור והורקניה.
המאמר הכי מעניין לטעמי שיצא זמן קצר אחרי כן התפרסם ב-"ארץ ישראל" (ספר יוסף אבירם, תשנ"ו) עם הכותרת "מלחמת מצדה ומקבילותיה- מיתוס או היסטוריה?". באותו מאמר, הוא ציין שלושה אירועים מרכזיים הקשורים לאקטיביזם היהודי שהסתיימו במדבר יהודה ולא בירושלים או ביתר. למשל, העידן החשמונאי לא הסתיים סופית עם עלייתו של הורדוס לשלטון בשנת 37 אלא ב...הורקניה, שם התבצרה אחותו של אנטיגנוס ורק כאשר הורדוס דיכא את הנסיון הנואש האחרון בשנת 31 לפני הספירה (הוא ייחס את מערכת המצור שהוא חשף לאירוע הזה) תם באמת העידן החשמונאי. גם לגבי מרד בר כוכבא, הוא טען שנפילת ביתר לא הייתה אקורד הסיום של המרד אלא שגם אחרי נפילתה, מוקד המרד האחרון עבר למדבר יהודה והסתיים סביב המערות במדבר יהודה, אליה נמלטו הפליטים והלוחמים האחרונים של המרד בשנת 135 או 136 לספירה.
כאן מגיעה ליבת הטענה שלו שקשורה לכותרת ה-"בומבסטית"- גם מרד החורבן לא הסתיים בירושלים עם חורבן המקדש והעיר אלא במדבר יהודה. כידוע, נותרו עוד שלושה מבצרים שנכבשו רק בשנים הבאות: הרודיון ב-71 (ללא קרב לפי יוספוס, לפי המחקר הארכאולוגי ייתכן שכן היה שם עימות צבאי), מכוור ב-71 או 72 אחרי מצור קצר וכמובן מצדה ב-73 או 74. הטענה של משל (בהערת שוליים הוא מודה לשמריהו גוטמן שמהלך חפירות מצדה ובספריו הפופולריים עמד למעשה על הרעיון הבסיסי הזה) שבניגוד לתיאורים רווחים עד ימינו, לא מדובר היה ב-"ספיח צדדי" של כמה מעוזים עקשניים אחרי שהמרד הסתיים. הוא טען שבמשך זמן רב, הרומאים בכלל לא התקרבו למדבר יהודה שהמשיך להיות עצמאי בשליטת המורדים ושמצדה הייתה סוג של "בירת האזור העצמאי" בשלוש השנים שאחרי חורבן הבית. רק כאשר לנציבים המקומיים היו משאבים מספיקים, הם התחילו "לקלף" את אזור המרד האחרון במרחב מדבר יהודה. הוא הסתמך בין השאר על השטר שבו צוין "שנת שת מצדא" (שנת שש למצדה) כעדות לכך שמבחינת המורדים במצדה, המרד המשיך באופן רציף גם אם מאז שנת 70, הוא הצטמצם למדבר יהודה. הטענה שלו הייתה שלאור האירועים בסיום העידן החשמונאי מחד, וסיום המרד של בר כוכבא מאידך, כך גם במרד החורבן, מדבר יהודה שימשה כישות העצמאית האחרונה ומצדה הייתה גם הבירה והמעוז האחרון של הישות המורדת העקשנית. מכאן שהתיאור המפורט על המרד והמאמצים של הרומאים לכבוש את מצדה משקפים את התודעה העצמאית של המורדים מחד ואת ההבנה הרומית שחיוני לשבור את המעוז הזה ובהתאם לכך, גם המשאבים הרבים שהם הקדישו למשימה זו. לפיכך, התיאור של המצור ונפילת מצדה אינו מיתוס או אירוע צדדי שנופח מעבר לכל פרופורציה אלא הם משקפים גרעין היסטורי וגיאוגרפי מוצק של מדבר יהודה כמעוז מורדים אחרון מול שליטים זרים.
הגישה הזו שלו על כך שמרחב מדבר יהודה כולו ולא רק המבצרים הבולטים היו זירת מרד בשנים שאחרי חורבן הבית קנתה לה שביתה במחקרים חדשים יותר- למשל, רועי פורת וחנן אשל (בשני הכרכים על מערות המפלט במדבר יהודה ובמאמר מרוכז בספר היובל לאדם זרטל, 2008) שבחנו מחדש את העדויות מהמרד הראשון במערות המפלט במדבר יהודה (ולא רק ממרד בר כוכבא שהיו מוכרות היטב כבר מהתגליות בואדי מורבעאת בשנות החמישים), הציגו כמה עדויות חדשות (וגם ישנות) לתעודות, מטבעות וממצאים מימי המרד הראשון במערות מדבר יהודה. בשחזור שלהם, במערות המרוחקות יותר מהאזור המיושב, מערות המפלט משקפות את השלבים האחרונים של המרד באזור מדבר יהודה "העצמאי" לאור התיזה הנ"ל של משל. בשנים הללו, המורדים ששלטו מאזור מצדה ועד קצת דרומית לקומראן ניהלו "לוחמה זעירה" מבסיסי המבצרים ורק כאשר הצבא הרומי החל בכיבוש המבצרים, שאריות המורדים ניהלו קרב מאסף בטרם ברחו להרודיון ובעיקר למכוור או מצדה.
או למשל, במאמר שיצא אך לאחרונה (2023) של אוריה עמיחי, איתן קליין, חגי המר וחיים כהן, פורסמו ממצאים ממערה שכינויה הוא "מערת מטבעות אספסיאנוס" 2 קילומטר דרומית למוצא נחל קדרון שאותה הם מזהים כמערת מפלט מימי המרד הראשון. היא הייתה חלק מקומפלקס מערות שחלקן נסקרו בעבר. מתוך 12 המטבעות שהתגלו במקום, חלקן הן פרוטות מהשנה השנייה והשלישית למרד אך יש גם טטרדראכמה מהשנה השנייה של אספסיאנוס. לפיכך, בהמשך לתיזה הבסיסית של משל שהשפיעה גם על השחזור של פורת ואשל הנ"ל, הם הסיקו שלמערה הזו כנראה הגיעו פליטים שנמלטו מהאזור "הכבוש" בידי הרומאים למרחב שעוד היה עצמאי אולי באמצעות הערוץ של נחל קדרון שעקף את מרחב השליטה הרומי בצפון ים המלח (יריחו עד קומראן).
הויכוח סביב שחזור נפילת מצדה ב-73 ממשיך להתנהל גם בשנים האחרונות והצעות רבות ומגוונות עדיין עולות גם לאור חידושים במחקר הארכאולוגי ואמצעים טכניים שלא היו לארכאולוגים קודמים. מעבר למה שקרה באתר הספציפי הזה, השאלות סביב האירועים האחרונים במדבר יהודה ובמכוור בשלוש השנים שאחרי חורבנה של ירושלים, גם הם עדיין לוטות בערפל. זאב משל המנוח כחלק מאותו פולמוס מצדה ועל בסיס היכרותו המעמיקה עם מדבר יהודה, טען שממש באותן שנים שביבנה ומקומות אחרים ביהודה, החכמים ו/או ההנהגה היהודית התמודדה עם המציאות החדשה ללא בית, באזור אחר בארץ יהודה, נותרו כמה קבוצות שסירבו לקבל את רוע הגזירה והתעקשו לשמור על מרחב עצמאי ולו באופן סמלי. במילים אחרות, משל (כנראה בהשראת שמריהו גוטמן, ממכונני מיתוס מצדה מימי הסיורים החלוציים ועד החפירות) היה אחד ממכונני ונושאי הדגל מבין חוקרי ידיעת הארץ האחרונים לאו דווקא של "מיתוס מצדה" אלא של "מיתוס מדבר יהודה" והוא שזר אותו במחקריו מההצעה סביב ראשית "מבצרי הסלע" בראשית ימי החשמונאים ועד התפיסה הרגיונאלית של מדבר יהודה וסביבותיה, ארץ המבצרים המבודדים, ערב נפילתם בימי המרד הראשון והשני.
יהי זכרו ברוך