יום שישי, 18 ביוני 2021

המסע לעזאזל: מירושלים ועד ה-"צוק" דרך "בית חדודו/חרורו"



פורסם ב-18/6/2021

 הפרק השישי של מסכת יומא מסתיים עם התיאור הציורי של מסעו האחרון של השעיר לעזאזל (או בלשון חז"ל: השעיר המשתלח) ומי שהופקד על הולכתו מירושלים ועד השלכתו אל הצוק. התיאור במשנה הוא יישום של האמור בתורה (ויקרא טז 22-21):

"וְסָמַךְ אַהֲרֹן אֶת שְׁתֵּי ידו [יָדָיו] עַל רֹאשׁ הַשָּׂעִיר הַחַי וְהִתְוַדָּה עָלָיו אֶת כָּל עֲוֹנֹת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאֶת כָּל פִּשְׁעֵיהֶם לְכָל חַטֹּאתָם וְנָתַן אֹתָם עַל רֹאשׁ הַשָּׂעִיר וְשִׁלַּח בְּיַד אִישׁ עִתִּי הַמִּדְבָּרָה. כב וְנָשָׂא הַשָּׂעִיר עָלָיו אֶת כָּל עֲוֹנֹתָם אֶל אֶרֶץ גְּזֵרָה וְשִׁלַּח אֶת הַשָּׂעִיר בַּמִּדְבָּר".
הפסוקים עצמם מזכירים את שילוח השעיר בידי "איש עתי" אל "המדברה"/ "במדבר" או "ארץ גזרה", אולם שום דבר מעבר לכך. אני אתמקד כאן רק בהיבט הגיאוגרפי של התיאור המשנאי והזיהויים שהוצעו ביחס לכך, אולם צריך לזכור כי פרשת שילוח השעיר לעזאזל היא פרשה מורכבת ואליה נקשרו עוד בימי בית שני מסורות מיתיות על חטאם של מלאכים ועונשם כפי שמובא בספרות החיצונית (ספרי חנוך והיובלים למשל). הנה התיאור המפורסם במשנה (יומא ו, ד-ה):
(ד) וכבש עשו לו, מפני הבבליים שהיו מתלשים בשערו, ואומרים לו "טול וצא, טול וצא". מיקירי ירושלים היו מלוין אותו עד סוכה הראשונה. עשר סוכות מירושלים ועד צוק, תשעים ריס, שבעה ומחצה לכל מיל. על כל סוכה וסוכה אומרים לו "הרי מזון והרי מים", ומלוין אותו מסוכה לסוכה, חוץ מאחרונה שבהן, שאינו מגיע עמו לצוק, אלא עומד מרחוק ורואה את מעשיו: מה היה עושה? חולק לשון של זהורית, חציו קשר בסלע וחציו קשר בין שתי קרניו, ודחפו לאחוריו, והוא מתגלגל ויורד, ולא היה מגיע לחצי ההר - עד שנעשה אברים אברים".
התחנה האחרונה של השעיר ומי שליווה אותו היה "צוק"- מילה חריגה יחסית שאינה מקראית אבל מופיעה כבר בספרות של ימי בית שני וחז"ל. אמנם לא ברור אם הכוונה רק לתיאור המצוקים של ההר שממנו מושלך השעיר או שהכוונה לשם של מקום בהא הידיעה- "הצוק". כך או כך, המשנה מציינת במפורש את המרחק המדויק מירושלים ועד "צוק": תשעים ריס ולא עוד אלא שהיא "מתרגמת" את המרחק "ריס" למידת המרחק הנפוצה יותר בימיהם של חכמים- מיל. ה-"ריס", היא מילה ממוצא פרסי המקבילה למילה סטאדיון (Stadion), מרחק האורך של זירת תחרות הריצה בסטאדיון (מתקן לתחרויות אתלטיקה) שנע במקורות העתיקים השונים בין 180/185 מטר ועד כמעט 200 מטר וזהו הריס/סטאדיון. לפי המשנה, הריס (סטאדיון) הוא אחד חלקי שבע וחצי של המיל. באשר ל-"מיל" של חז"ל, אמנם הפרשנות המסורתית-הלכתית נקטה בדרך כלל כי הכוונה למרחק של 2000 אמה (קילומטר בקירוב), בעיקר הודות להמשך התיאור במשנתנו של הסוכות במרחק מיל אחד מרעותה לעניין ליווי בשבת, אולם יואל אליצור (מקום בפרשה, 2014, עמ' 430-425) טען די בצדק כי קרוב לוודאי שבאופן עקרוני ה-"מיל" של חז"ל לא היה שונה מה-"מיל" הרומי- 1480 מטר. המרחק של הצוק מירושלים היה 90 ריס שהם 12 מיל אולם מברייתא בתוספתא ובתלמודים עולה שהיו גם הצעות אחרות הנוקטות "רק" 1 מיל והמשנה משקפת את דעת רבי מאיר. אליצור אף הציע הצעה מעניינת לפיה הסיבה שהמרחק שננקט באמצעות ה-"ריס" ולא "מיל" היא שלא מדובר כאן בדרך ראשית או תוואי סלול בין שני מקומות שסומן בדרך כלל באמצעות ה-"מיל" (בדומה לאבני המיל) אלא ציון של מקום מרוחק באזור לא מיושב ובכל זאת היה צורך ל-"תרגם" אותו למידת המיל.
כך או כך, לפי המשנה המרחק בין ירושלים והצוק היה 90 ריס/12 מיל שזה לפי מידת המיל הסטנדרטית קצת פחות מ-18 קילומטר או פחות אם מדובר במרחק של 10 מיל או לפי המדידה של מיל=2000 אמה. מכאן שאת "הצוק" שממנו הושלך השעיר יש לחפש ברדיוס של 18-15 קילומטר לערך מירושלים, מן הסתם כלפי מזרח. אלו שביקשו לאתר את הצוק הקדום, הסתייעו בפרט מזהה נוסף של המשנה האחרונה בפרק:
" אמרו לו לכהן גדול: הגיע שעיר למדבר. ומנין היו יודעין שהגיע שעיר למדבר? דירכאות היו עושין, ומניפין בסודרין - ויודעין שהגיע שעיר למדבר. אמר רבי יהודה: והלא סימן גדול היה להם! מירושלים ועד בית חדודו/חרודו שלושה מילין. הולכין מיל, וחוזרין מיל, ושוהין כדי מיל - ויודעין שהגיע שעיר למדבר!".
הכהן הגדול ששהה במקדש המתין עד שהשעיר הגיע ל-"מדבר" כדי להמשיך את סדר העבודה. כיצד ידעו שהשעיר הגיע למדבר והרי מדובר לעיל במרחק של תשעים ריס?! תשובה אחת מזכירה את שיטת המשואות בראש השנה: היו מציבים מעין משמרות על ראשי הגבעות או ההרים הבולטים ומסמנים באמצעות הנפת ה-"סודרין" שהשעיר הגיע לצוק. לעומת זאת, רבי יהודה טען שאין צורך כלל בכך- מספיק שהשעיר יגיע ל-"מדבר" גם אם לא הגיע לצוק והמקום שמתחיל את המדבר היה "בית חדודו/חרודו" (להלן) שנמצא במרחק שלושה מיל ולכן מספיק שיחכו זמן הליכה של שלושה מיל כדי להמשיך לקיים את הטקס במקדש. ההבנה הרווחת היא שאותו מקום "בית חדודו" נמצא על תוואי ההליכה אל הצוק הנזכר לעיל ולפיכך, אם נזהה את מקומה של "בית חדודו", נוכל לדעת בצורה מדויקת יותר גם את הנתיב ואולי אפילו את המקום המשוער של אותו "הצוק" שנמצא מן הסתם בהמשכה של אותו נתיב שעבר אל המקום ההוא.
1. ההצעות המרכזיות לזיהויים של הצוק ובית חדודו/חרודו: שתי ההצעות המוכרות ביותר (יש גם הצעות אחרות אך הן דחוקות) הן המצוקים של נחל תקוע (ואדי חריטון) וג'בל מונטאר. ההצעה לזהות במנזר חריטון בנחל תקוע מבוססת על מה שנאמר בחיבור "חיי חריטון" במאה השישית או השביעית, לפיה חריטון הנזיר במאה הרביעית הלך למקום הסמוך לתקוע ושם קבע את מקומה בלאורה הקדושה המכונה SUKA בארמית בפי תושבי המקום. נראה שכבר ר' אשתורי הפרחי הכיר את ההצעה הזו שכן הוא מציין כי מירושלים לעזאזל זה מרחק שלוש שעות והיא נמצאת בסמוך לתקוע ולחלחול (לא חלחול מדרום לחברון אלא חלחול אל-כביר, מדרום-מזרח לתקוע) אם כי ייתכן שהוא הכיר צוק אחר מאשר השם הארמי של מנזר חריטון.
הצעת הזיהוי הרווחת ביותר והמוכרת גם למטיילים היא לזהות את "הצוק" בג'בל מונטאר (=הר השומר או הר הצופה), הנקודה הגבוהה ביותר בהרי מדבר יהודה. כבר אנשי קרן החקר הבריטית הציעו לזהות את ג'בל מונטאר עם הצוק של העזאזל על סמך המרחק מירושלים (15 קילומטר), הגובה שלו והמצוק התלול בצידו המזרחי ועל סמך כינוי של אחד הבורות בתחתיתו- ביר א-סוק. בתקופה הביזנטית התקיימו על פסגתו מנזר בת של סבאס על שרידי מגדל מימי הקיסרית לשעבר אוודוקיה אולם אין רמז במקורות הספרותיים מהתקופה הביזנטית לקשר בין הפסגה הבולטת הזו ובין מסורת הצוק של השעיר לעזאזל.
2. בית חדודו: בכתבי היד של המשנה, שם המקום אינו אחיד- בית חדודו בדפוס; בית חרורו בכתבי יד של המשנה או בית הרודו ואצל הרמב"ם אף מופיע "בית חורון" אם כי כמובן בלתי אפשרי לזהות אותה עם בית חורון בדרך אל השפלה, הן מפאת המרחק המצוין במשנה והן בשל העובדה שמדובר באתר במדבר. לפי תרגום יונתן, השם היה "בית הרודי" או "הרודו" והיו כאלו שסברו שאולי מדובר אפילו בהרודיון. בשטר נישואין, פפירוס מורבעאת 20 הוזכר מקום בשם "חרדונא" שזוהה עם חרבת חרדאן או חרזאן, במורד נחל קדרון, מזרחית לצור באחר של היום. לשיטתם, "בית חרודו"/"חרודן" הייתה אפוא תחנת ביניים בין ירושלים ובין "הצוק" הוא ג'בל מונטאר אם כי החורבה עצמה אינה נמצאת על תוואי הנתיב שבין ירושלים ובין ג'בל מונטאר. יואל אליצור עצמו הסתפק באפשרות שמדובר במצוקי נחל קדרון באזור מר-סבא (לשיטה שמדובר ב-10 מיל) או במצוקי נחל דרגות העליון (לשיטה שמדובר ב-12 מיל). אבי ששון ( מחקרי יהודה ושומרון, 5, 1996) הסתייג מההצעות הללו שכן המרחקים אינם מתאימים לאמור במקורות והם אינם על אותו נתיב כפי שעולה מצירוף המשניות לעיל. הוא העדיף לחפש את "בית חדודו/חרודן" ואת "הצוק" בנתיב צפוני יותר ולפיכך הוא הציע שיש לאתר אותה במקום בשם "עין אל-חוד" ליד אל-עזרייה של היום ואת ה"צוק"/עזאזל של המשנה באזור מעלה אדומים/ חאן אל-חתרורה בהמשך אותו נתיב דרך קדום. הנתיב הזה היה כנראה אחת מנתיבי דרך עולי הרגל לירושלים בימי בית שני ויש שהציעו שהיא אולי אף הייתה הדרך העיקרית של עולי הרגל שעלו לירושלים ולא בנתיב הצפוני המוכר של הדרך הרומית בין ירושלים ליריחו. הבעיה העיקרית עם הצעתו של ששון היא בדיוק זו- הנתיב שהוא הציע כנראה הייתה דרך די מוכרת אולם המסלול של השעיר הייתה אמורה להיות אל המדבר, אל "ארץ גזרה", המרוחק מאזור השטח המיושב ואילו התוואי שהוא הציע אינו הולם את התיאור הנ"ל.
בכל מקרה, לנוכח הדיונים המפורטים בהצעות השונות שקיימות עד היום, כדאי להעיר או להאיר כמה הערות לגבי האופי הגיאוגרפי-ריאלי של התיאור המשנאי שבגינן צריכים להיות אולי יש להיות קצת יותר מסוייגים לגבי זיהויים היסטוריים מדויקים:
א. הנחת היסוד של רוב החוקרים שחיפשו את מקום הצוק לאור הרמזים הבולטים בתיאור, היא שמדובר בתיאור מהימן ומפורט של מה שקרה בעיצומו של טקס עבודת הכהן הגדול ביום הכיפורים בימי בית שני. מאחר שמדובר בעובדות היסטוריות ריאליות ממשיות, הרי שהסימנים במשנה הם סימנים גיאוגרפיים-ריאליים מדויקים שניתן לבדוק בשטח. אולם, כיום הגישה המחקרית כלפי תיאורי הטקסים במשנה היא הרבה יותר זהירה וביקורתית. אין זה אומר שמה שנכתב או נאמר לא היה ולא נברא (יש גם גישות כאלו) אלא שלפחות האופן שבו הטקסים תוארו לא נועד לתאר את העובדות כפי שהם אלא הייתה מטרה פרשנית, רעיונית או מגמתית שעיצבה את האופן שבו הטקסים הללו תוארו עד לפרטים הכי קטנים. כאשר התנאים מתווכחים על מספר המילים שבין ירושלים והצוק או מספר הסוכות שעמדו בדרך; האם המלווה היה כהן או ישראל; האם הודיעו על השלכת השעיר באמצעות הנפת בגדים או שהיה חשבון זמן הליכה עד תחילת המדבר- אלו אינם מחלוקות על מה שקרה באמת אלא הם חלק מויכוח הלכתי או עקרוני בין תנאים שחיו בדורות שאחרי חורבן המקדש. שוב, קשה לדעת כמה ממסורות אלו משוקעות ידיעות היסטוריות קדומות וכמה מדובר על תיאורים אידיאליים של "כך היה צריך לקרות" בלשון עבר. כאשר מבקשים לזהות אתרים שהוזכרו במקורות הללו, צריך להיות מודעים שסביר שהתיאור במשנה אינו "מפה גלויה למחפשי הצוק הקדום" אלא הוא שילוב של אלמנטים ריאלים-היסטוריים ואלמנטים ספרותיים-הלכתיים.
ב. במקרה של עבודת הכהן הגדול ביום הכיפורים, התיאור של סדר העבודה הוא עוקב בצורה די הדוקה אחרי התיאור המקראי תוך הרחבה פרשנית-מדרשית לפי דרכם של החכמים, אולי בעקבות הפרושים. במקרה של שילוח השעיר לעזאזל, התיאור במשנה שלפיו השעיר לא סתם נשלח למדבר אלא הוא מוצא להריגה במקום מרוחק בצורה משמעותית נראה כתרגום פרשני מרחיב של המונחים המקראיים "למדבר" ו-"לארץ גזירה" על בסיס ההנחה שה-"עזאזל" הוא שם המקום שאליו נשלח השעיר להיות מושלך. במדרש ההלכה ספרא (אחרי מות, פרשה ב, פרק ב) ובמקבילות בברייתא בתלמודים נאמר במפורש כי: ""לעזאזל". למקום הקשה שבהרים. יכול ביישוב? תל'-לו'. "המדברה". מנ' כשיהא צוק? תל'-לו'. "אל ארץ גזרה".". במילים אחרות, התיאור המפורט של הצוק הגבוה במיקום מרוחק במדבר היה למעשה ביטוי של פרשנות מרחיבה לפסוקים בתורה באמצעות תיאור נרטיבי מפורט ובהתאם לכך, גם המחלוקות ה-"ריאליות" שבין התנאים במשנה ובברייתות הן למעשה ויכוחים הלכתיים-פרשניים במסווה של תיאור טקס או מרכיבים שלו. למשל, הויכוח אם הכהן הגדול היה צריך להמתין עד הריגת השעיר (באמצעות הנפת הסודרים) או מספיק היה שהוא ישולח למדבר (באמצעות המרחק למקום שסימן את המדבר-בית חרודן).
ג. ויש אפשרות נוספת להסביר את ההדגשה החריגה על סימון המרחק הממשי והפן הריאלי של תיאור הטקס של שילוח השעיר למקום ספציפי בשם "צוק". כבר הוזכר בהתחלה שהיו מסורות ספרותיות שנרמזות קמעא בספרות חז"ל אך מוכרות בספרות החיצונית (ספר חנוך) וגם במקורות מאוחרים יותר על כך שעזאזל הוא שם של מלאך בשם עזאל או עזזאל שהיה אחד מהמלאכים שחטאו עם בנות האדם בטרם המבול כולל תיאור של עונש לאותם מלאכים חוטאים שמזכיר את השלכת השעיר ביום הכיפורים. ייתכן אפוא שהתיאור המשנאי שמעצים את הפן הגיאוגרפי-ריאלי של העזאזל כמקום מוגדר שאליו שולחים את השעיר המשתלח אל הצוק- יש כבש שיוצא מהעיר, קיים מרחק נקוב שם מירושלים ועד הצוק, יש סוכות ריאליות שבהם נמצאים מלווים נוספים- כל אלו מעצימים את הדגש על כך שהטקס הוא חלק מסדרי המקדש ושהשילוח אינו לשם ישות מלאכית או על רקע מסורת מיתולוגית אלא ש-"עזאזל" הוא כינוי למקום גיאוגרפי באמצעות הסימון של המדבר, ארץ גזרה "קונקרטית" המשתקף באותו צוק "קונקרטי" המצוי במרחק מוגדר. התפקיד של התיאור הריאלי במשנה לא היה לגלות לקוראים היכן יש לחפש את הצוק הקדום אלא לחדד את הפרשנות שה-"עזאזל" אינו אלא מקום ושהטקס המדובר אינו טקס "מאגי" הקשור במלאכים חוטאים אלא בהליך טקסי מסודר ומפוקח.

יום חמישי, 10 ביוני 2021

"מגללין להם את הפרוכת": הפרוכת הגלולה בבית המקדש ובבתי הכנסת היהודיים והשומרוניים העתיקים

 


פורסם ב-10/6/2021

באיחור של כמה ימים בגין סיבות טכניות וגם עיון מחודש בכמה מאמרים ומחקרים שקצת "סיבכו את העניין", אני אדון בקצרה כאן בהיגד קצר שנלמד בדף היומי בסוף השבוע האחרון (יומא נד ע"א) אגב העיסוק בעבודת הכהן הגדול ביום הכיפורים וכניסתו הראשונה לקודש הקודשים. בין פנים ההיכל ובין החלק הפנימי, קודש הקודשים הבדילה פרוכת או שתיים שדרכה הכהן הגדול היה צריך לעבור ולהיכנס כמה פעמים במסגרת עבודת הכהן הגדול ביום הכיפורים. אגב הדיון באותה כניסה ובמחלוקת על מספר הפרוכות, הובא היגד מפורסם שקיבל פנים חדשות לאור כמה פסיפסים בבתי הכנסת היהודיים והשומרונים העתיקים:
"אמר רב קטינא: בְּשָׁעָה שֶׁהָיוּ יִשְׂרָאֵל עוֹלִין לָרֶגֶל- מִגְּלָלִין לָהֶם אֶת הַפָּרֹכֶת וּמַרְאִין לָהֶם אֶת הַכְּרוּבִים שֶׁהָיוּ מְעֹרִים זֶה בָּזֶה וְאוֹמְרִים לָהֶן רְאוּ חִבַּתְכֶם לִפְנֵי הַמָּקוֹם כְּחִבַּת זָכָר וּנְקֵבָה" (בבלי יומא נד ע"א)
ההיגד הזה הוא חלק ממספר היגדים שם הרומזים למימד סימבולי בעל נופך ארוטי משהו של החפצים המקודשים (הארוו, הבדים והכרובים) בתוך קודש הקודשים כאלגוריה לאהבת האל לעמו. התלמוד שם דן לגבי איזה מקדש מדובר- האם במקדש הראשון או במקדש השני שכן כידוע, רק בתקופת המקדש הראשון היה קיים ארון וכרובים בתוך קודש הקודשים ואילו לפי המסורת התלמודית, במקדש הראשון לא הייתה פרוכת אלא מחיצה בנויה ברוחב של אמה ("אמה טרקסין" בלשון חז"ל). כך או כך, לפי האמור כאן, מתישהו בעבר, בזמן העלייה לרגל היו "מגללין את הפרוכת" ומאפשרים לישראל לראות באופן חריג ונדיר את הכרובים המעורים זה בזה בתוך הדביר.
1. לפני כמעט שלושים שנה, בראשית שנות התשעים של המאה שעברה, הארכאולוג דוד עמית המנוח, ביקש להראות פנים חדשות של ההיגד הזה לאור תגליות ארכאולוגיות. באותה העת, התפרסם מאמר חשוב של ישראל קנוהל על הפולמוס בין הפרושים והצדוקים על מידת שיתוף הקהל בעבודת המקדש בזמן המועדים (תרביץ ס תשנ"א). קנוהל ביקש לטעון שאחד ממוקדי הפולמוס נגע לפרקטיקה של הצגת כלי המקדש שהיו בתוך ההיכל למראית הציבור בזמן הרגל (על בסיס משנת חגיגה ג ח, תוספתא חגיגה ג לה) שבו תמכו הפרושים ואילו הצדוקים התנגדו בחריפות, פולמוס שלהשערתו וכפי בא לידי ביטוי בקטע במגילת המקדש שממנו משתמע איסור להזיז את הכלים מתוך המקדש- "לא ימוש מן המקדש", אולי על רקע פרקטיקה כזו שבעל המגילה התנגד לה בחריפות. אגב כך, קנוהל הזכיר בדרך אגב את ההיגד שלנו כביטוי לאותה מגמה פרושית של הצגת כלי המקדש עד כדי נכונות עקרונית לגלול את הפרוכת ולחשוף את פנים קודש הקודשים באופן חריג. גם לגבי הפרוכת, מסופר שכאשר היה צורך להטביל את הפרוכת שנטמאה בטומאה משמעותית, היו "שוטחים אותה על גב האיצטווה (הסטיו המלכותי?) כדי שיראו העם את מלאכתן שהיא נאה" (משנה שקלים ח ד). בין השאר, קנוהל הזכיר שבנוסח התורה השומרוני, את הפסוק "שלש פעמים בשנה יראה כל זכורך את פני האדון ה' אלהי ישראל" (שמות לד 23), הנוסח השומרוני גורס "ארון ה'" במקום "האדון ה'", כך שהראייה היא לא של האל עצמו אלא של החפץ הייצוגי- הארון.
2. ממש באותן שנים, חפר יצחק מגן כמה בתי כנסת שומרוניים לא מוכרים ובפרט אלו של אל-חירבה (ליד שבי שומרון) וסמארה (ליד עינב) ובהם נחשפו פסיפסים ובהם מתועד בין השאר פאנל של כלי מקדש או משכן הכולל גם חזית של מבנה מקדש ובמרכזו מתקן בעל דלתות. על גבי המתקן (הארון?) הייתה תלויה על גבי טבעות פרוכת שמוסטת ומלופפת בלולאה סביב אחד מעמודי חזית המבנה (באל חירבה, לעמוד הימני; בסמארה, לעמוד השמאלי) וחושפת את דלתות המבנה. עוד לפני כן, היו תיאורים אמנותיים של פרוכת סביב אותה מתקן בתוך חזית מבנה עמודים בבתי כנסת יהודיים כאשר במקרה של חמת טבריה, הפרוכת הייתה קשורה ומלופפת במרכז הארון וחשפה את הדלתות של אותו מתקן (ארון).
3. השערתו של עמית הייתה שיש קשר בין המסר הרעיוני של ההיגד התלמודי על גלילת הפרוכת בזמן העלייה לרגל ובין האיורים של הפרוכת המגוללת שדרכה ניתן לראות את ארון הקודש גופו. ישראל קנוהל בשעה שכתב את המאמר שלו, לא היה מודע לתגליות החדשות של בתי הכנסת השומרוניים ואילו יצחק מגן שחפר את בתי הכנסת השומרוניים, לא היה מודע באותה העת לפולמוס הרעיוני העתיק שהציג ישראל קנוהל לאור המקורות. לפיכך, בכתב העת הארכאולוגי "קדמוניות" (כו, תשנ"ג), דוד עמית הפנה אל המאמר של קנוהל ואילו בכתב העת של "תרביץ" (סא, תשנ"ב) הוא הפנה אל התגליות הארכאולוגיות של בתי הכנסת העתיקים ובמיוחד אלו החדשים שהתגלו בשומרון. וכך הוא סיכם בקצרה: "דומה כי המסר הרעיוני שעליו עמד קנוהל, המעוגן הן במסורת היהודית והן במסורת השומרונית, הביא את האמנים, איש איש בדרכו שלו, לצייר את הפרוכת כשהיא מוסטת מעל פני הארון, כדי לגלותו לעין הצופה" (תרביץ, שם, עמ' 575) או "דומה כי רעיון זה, המשותף למקורות השומרוניים והיהודיים, הוא שעמד בבסיס התיאורים האמנותיים של ארון הקודש, הוא ארון העדות, בבתי הכנסת הקדומים יחסית (המאות הג-ד לסה"נ) (קדמוניות שם, עמ' 66). בהמשך גם יצא מאמר שלו על כך באנגלית בשנת 2000 בקובץ מחקרים על בתי הכנסת העתיקים לאור התגלית של בית הכנסת העתיק בצפורי.
כאמור, התעכבתי קצת בהפניה אל הההערה הקצרה שלו, גם בגלל שמאז התפרסמו עוד כמה מחקרים והתחדשו עוד כמה עניינים ובכל מקרה, הייתי צריך לבדוק מחדש כמה אכן ניתן לקשור בין ההיגד התלמודי ובין התיאור האמנותי. אני לא ארחיב כאן אבל רק כמה הערות או הארות הבהרה להצעה הזו:
א. במקדש השני, הן לפי מקורות בני הזמן והן במסורת חז"ל היו שתי פרוכות עיקריות (מסורת חז"ל מספרת על מספר גדול יותר של פרוכות אבל אלו היו העיקריות): פרוכת אחת פנימית הבדילה בין הקודש (ההיכל) ובין קודש הקודשים (הדביר). בתחילת הפרק החמישי של מסכת יומא יש מחלוקת אם הייתה פרוכת אחת בלבד או שתי פרוכות שביניהן נכנס הכהן ביום הכיפורים לקודש הקודשים ("עד שמגיע לבין שתי הפרוכות, המבדילות בין הקדש ובין קדש הקדשים, וביניהן - אמה, רבי יוסי אומר: לא היתה שם אלא פרוכת אחת בלבד"); פרוכת אחרת (חיצונית) הייתה תלויה מחוץ לשער ההיכל והבדילה בין ההיכל עצמו ובין האולם והעזרה שהיו מבחוץ (היא כנראה יישום של "וְעָשִׂיתָ מָסָךְ לְפֶתַח הָאֹהֶל, תְּכֵלֶת וְאַרְגָּמָן וְתוֹלַעַת שָׁנִי וְשֵׁשׁ מָשְׁזָר, מַעֲשֵׂה, רֹקֵם", שמות כו, 36). ישנה מחלוקת לפי התוספתא שקלים (ג יא) אם הפרוכת החיצונית הייתה כזו שקודם הייתה פרוכת פנימית וגם במקורות אחרים, כולל מימי בית שני, לפעמים עוסקים בפרוכת הפנימית שלפני קודש הקודשים ולפעמים היא עוסקת בפרוכת החיצונית המפוארת בשער ההיכל ובצבעים ובציורים שהיו מאורים ורקומים עליה (מלחמת היהודים ה, 214-212). במקורות התנאיים נראה שהתיאורים על עביה וגודלה של הפרוכת, זו שלפי כמה מן המסורות היו אורגים 82 נשים בתולות (משנה שקלים ח ד-ה, תוספתא שם ועוד מקורות, ראו על כך אצל ליברמן, יוונית ויוונות, עמ' 276-274) מתייחסות בעיקר לפרוכת הפנימית. הפרוכת החיצונית והדלתות של ההיכל הסתירו את ההיכל הפנימי שאליו נכנסו רק כהנים ובו גם היו המנורה, שולחן לחם הפנים ומזבח הזהב. הפרוכת הפנימית למעשה הסתירה חדר ריק וכידוע סביב תכולתו הפנימית החשאית היו גם שמועות וסיפורים שונים ומשונים במקורות הנכריים. על פניו, אותו היגד שמופיע רק בבבלי בשם רב קטינא, על אף מאמצי ההסבר בסוגיה שם, מתייחס לתקופה קדומה שבה היו כרובים וגם פרוכת ולא לימי בית שני. פרוכת הארגמן הפנימית כידוע הובלה לרומא והוצגה באחד ארמונות הקיסר- קיימים מסורות תלמודיות מפורסמות על אותה פרוכת מדממת מחרבו של טיטוס ועל כך שטיפות דמים עדיין היו ניכרים בה כאשר אחד החכמים ביקר ברומא. בזמנו כתבתי על המסורת הזו פוסט מיוחד (ראו למטה)
ב. בספרות חז"ל, הפרוכת נזכרת רק בהקשר לפרוכ(ו)ת בית המקדש ולא בקשר לבית הכנסת. האזכור הכמעט יחיד לכך שיש קשר בין ארון הקודש ובין כיסוי או וילון מופיע בירושלמי מגילה גא עד ע"ג, שם מצויה רשימה של כלים שמקוטלגים כשייכים לקדושת בית הכנסת או הארון וביניהם נזכרת "כילה של ארונא"- מעין וילון או כיסוי שזוהה באופן טנטטיבי כפי מה שאנחנו מכנים "פרוכת" של ארון הקודש. באותו מקור נאמר שרבי אבהו הסתיר לבוש עליון "גולתא" בתוך אותה "כילה". הכיסוי/וילון/פרוכת הזו מכונה במקורות הבבליים המקבילים בתור "פריסא" אולם הפונקציה המדויקת של אותו כיסוי של הארון אינה ברורה וסביר להניח שהיא נועדה לכסות או לעטוף את התיבה/ארון של הספרים ובכל מקרה, היא לא נזכרה בתור פרוכת, שם שיוחס רק לפרוכת של המקדש.
ג. האם הייתה אכן פרוכת תלויה מעל או לפני ארון הקודש בתקופת המשנה והתלמוד? התשובה הרווחת היא שאכן כן. לא רק לפי המקור הנ"ל אלא גם לאור האיורים של הפרוכת בפסיפסי בתי הכנסת העתיקים ועוד לפני כן על הפאנל של הקיר המערבי של בית הכנסת העתיק בדורא אירופוס. הנחת היסוד של רוב הארכאולוגים והחוקרים הייתה שהתיאור של חזית המבנה ובתוכו מתקן עץ בעל דלתות הנפוץ בפסיפסים וגם בתבליטים שונים הוא ייצוג חזותי של מכלול ארון הקודש שעמד בקיר החזית של בתי הכנסת שכלל את היכל האבן המפואר ואת ארון העץ. פרשנות אחרת מוכרת היא שאותו מבנה חזית בעל עמודים הוא תיאור חזותי אמנותי של פתח המקדש ולאו דווקא של ארון הקודש הריאלי. חיזוק לגישה הראשונה התגלה עם חשיפת המכלול המפואר בחזית בית הכנסת בעין קשתות המזכיר את אותם חזיתות מפוארות בפסיפסי בית הכנסת. לא כולם בטוחים שאכן הייתה פרוכת לפני ארון הקודש בבית הכנסת העתיק: רנטה רוזנטל-הגינבוטום ניתחה בפרוטרוט את כל הייצוגים האמנותיים של הפרוכת בבתי הכנסת הקדומים היהודיים והשומרוניים על רקע תיאורים מקבילים והגיעה למסקנה כי לא מדובר על תיאורים ריאליים של ריהוט ארון הקודש בחזית אלא חלק מסכמה איקונוגרפית בעלי מסר רעיוני הקשורים לפולחן המקדש ולתקווה לבנותו. רחל חכלילי (2013, עמ' 211-210), בספרה האחרון על אמנות בית הכנסת טענה כי על אף הספקות הנ"ל, סביר להניח שהתיאורים האמנותיים ביחד עם רמזים ארכאולוגיים נוספים (שקעים לעמודים שנשאו את הפרוכות; שרידי טבעות) אכן מייצגים את קיומה הממשי של פרוכת פיזית של ממש כחלק מתהליך של התקדשות הארון והוספת אלמנטים ארכיטקטוניים ועיטוריים (סורג שיש), תהליך שמתועד היטב באדריכלות פנים בית הכנסת בשלהי העת העתיקה. לא ברור אם הפרוכת נתלתה רק על גבי הארון עצמו או אולי גם לאורך מכלול האבן כולו וגם הנסיבות וההשראה לכך אינן ברורות לגמרי- האם זה אכן היה בהשראת פרוכת המקדש (הפנימית או החיצונית) או כחלק של התרחבות ה-"אזור המקודש" בחזית בית הכנסת בשלהי התקופה הרומית ובתקופה הביזנטית בהשפעת או כתגובה למציאות אדריכלית דומה בכנסיות של התקופה הביזנטית.
ד. הצעה אחרת מזו של קנוהל ועמית, הציע לפני כמה שנים סטיבן פראד. הוא טען שבניגוד לקנוהל וחוקרים אחרים שסברו כמותו, מעולם לא עלה על הדעת של כהני המקדש להוציא את חפצי המקדש שהיו בתוך ההיכל כלפי חוץ, לא בזמן הרגל ולא בשום מועד אחר. אדרבה, לאור האמור במקרא, הכניסה להיכל הייתה מוגבלת לכהנים ובוודאי לא ניתן היה לראות את פנים קודש הקודשים בשום צורה שהיא, למעט לכהן הגדול ביום הכיפורים. טענתו הייתה שבחינה ביקורתית של המקורות התלמודיים המציגים תמונה של "הצגת כלי המקדש" אינה מתחייבת מקריאת המקורות התנאיים אלא רק משתקפת במקורות מאוחרים יותר מהתקופה האמוראית בירושלמי ובבבלי חגיגה שניסו להסביר כיצד ייתכן ששולחן לחם הפנים זקוק לטבילה אם הוא לא זז ממקומו ולפיכך בשמו של ריש לקיש הובאה מסורת שמוציאים אותו החוצה לעולי הרגלים ובבבלי חגיגה כו ע"ב, הלשון היא זהה כמעט לחלוטין לזו של המסורת בשם רב קטינא לגבי גלילת הפרוכת. אם כן, מניין עלה בדעתם של אותם אמוראים לתאר הוויה של הוצאת כלי מקדש הפנימיים כמיצג מוזיאוני? לפיכך, הוא הציע תהליך הפוך מזה של דוד עמית- לא רעיון פרושי קדום של שיתוף הציבור והצגת כלי המקדש הם שעומדים מאחורי האידיאה של התיאור האמנותי של הפרוכת הגלולה החושפת את הארון. אלא הפוך- הרפרטואר האמנותי של הצגה חזותית כלי המקדש הפנימיים כמו המנורה, שולחן לחם הפנים (באל חירבה או צפורי) או מחתת הקטורת ושל הפרוכת הגלולה המראה את דלתות הארון/פתח ההיכל, שהייתה חלק מתופעה רחבה של ייצוג אמנותי של חפצי קדושה גם באיקונוגרפיה הנוצרית, הם אלו שהשפיעו על עיצובן הספרותי של אותן מסורות מאוחרות בנוגע ל-"חשיפת" כלי המקדש לא רק בתיאור האמנותי של פסיפס בית הכנסת אלא כתיאור נוסטלגי של כלי המקדש המוצגים לראווה באופן חריג כביטוי רעיוני של "חיבתם לפני המקום". השאלה הזו של היחס בין תיאורים אמנותיים חזותיים מן העת העתיקה ובין מסורות מדרשיות-אגדיות וכיצד הן השפיעו או "שוחחו" האחת עם רעותה היא אחת השאלות שמעסיקות מאד את החוקרים כיום בכלל ושל האמנות היהודית העתיקה בממשק שבין הייצוגים החזותיים האמנותיים והמסורות הספרותיות בטקסטים התלמודיים.
זאת הייתה רק טעימה מדיון ארוך שהוא גם עקרוני בפרשנות מסורות תלמודיות עתיקות וגם פרשנות אמנותית. הנה רק כמה מראי מקום למעוניינים:
המאמר של דוד עמית בתרביץ סא כהערה על מאמרו של קנוהל: https://www.jstor.org/stable/23598776
מאמר של אהוד נצר המנוח ביחד עם Casey D. Elledge c ב-" ארץ ישראל" (ספר אהוד נצר) על הפרוכות של בית המקדש לאור המקורות הספרותיים בני ימי בית שני: https://www-jstor-org.nli.idm.oclc.org/stable/24433090
המאמר של רנאטה רזנטל הגינבוטום על הפרוכת בבתי הכנסת היהודיים והשומרוניים והגישה המינימלית שלה: https://www.academia.edu/.../The_curtain_parochet_in...
המאמר של סטיבן פראד Fraade על תפקיד כלי המקדש בזכרון של ספרות חכמים והזיקה לתיאורים האמנותיים: https://www.academia.edu/.../_The_Temple_as_a_Marker_of...
על המסורת של אורגות הפרוכת והציורים שהיו רקומים עליה, אפשר לקרוא כאן במאמר של דליה מרקס: https://www.academia.edu/.../The_Parokhet_Temple_veil_Its...
על הפרוכת המדממת ברומא ומסורות הביקור של החכמים שם כתבתי בזמנו בקבוצה "יומי": https://www.facebook.com/groups/1778041112485689/permalink/2521386418151151