יום שלישי, 31 בדצמבר 2024

עיבור השנה בגליל: האם הגליל היא "יהודה החדשה" או "גולה קטנה"

 


פורסם ב-31/12/2024

באיחור מה של כמה ימים, דיון קצר בבבלי על האפשרות לעבר את השנה בגליל עשוי לפתוח צוהר לפולמוס סמוי על מעמד הגליל ביחס ליהודה בין המקורות הארץ ישראליים לעיבוד הבבלי. הדיון הובא בתוך מסגרת ארוכה של כמעט שלושה דפים שעוסקים בהלכות עיבור השנה על בסיס ברייתות שפותחות בדרך כלל בלשון "אין מעברין את השנה...." וכדומה. הברייתא העוסקת בעיבור השנה ביהודה ובגליל הייתה נקודת המוצא למאמר ארוך של שמואל ספראי (תרביץ לה, תשרי תשכ"ו, 1965) עם הכותרת "המקומות לקידוש החודש ולעיבור השנה בארץ לאחר החורבן". אם בימי הבית ובדור הראשון או השני, היה ברור שהטקסים של עיבור השנה וקידוש החודש נערכו בירושלים וביבנה, הרי שבדורות הבאים, במיוחד עם המעבר של מוסדות ההנהגה של החכמים לגליל, הנושא היה כרוך בלשונו של ספראי "בלבטים רבים" ולכך נקשרו כמה מעשים ואירועים שחלקם מסופר גם בירושלמי המקביל אצלנו.
בבבלי אצלנו נאמר: "תנו רבנן אין מעברין את השנה (בדפוס: שנים) אלא ביהודה ואם עיברוה בגליל מעוברת. העיד חנינה (בכמה כתבי יד: חנניה) איש אונו שאם עיברוה בגליל אינה מעוברת" (יא ע"ב).
החלק הראשון בברייתא על פניו סותר את עצמו או לפחות הוא מחוספס (יש ניסוחים הרבה יותר מוצלחים של לכתחילה ודיעבד): מצד אחד, אין מעברין את השנה אלא ביהודה בצורה גורפת ובמשפט הצמוד נאמר שאם עיברוה בגליל- מעוברת. החלק השני, העדות של חנניה/חנינה איש אונו מתאים כמובן יותר למשפט הראשון שאין מעברין אלא ביהודה ולכן עיבור בגליל אינו תקף. כבר כאן ניתן לשער שהמשפט השני בחלק הראשון הוא מאוחר יותר מתחילתו ומשקף שינוי ביחס לאפשרות העיבור בגליל. הבבלי אף מבאר בשמו של יהודה בנו של שמעון בר פזי את האיסור לעבר מחוץ ליהודה על בסיס הפסוק "לשכנו תדרשו ובאת שמה" שיהודה (אצל הפרשנים יש פירושים שונים ל-"יהודה" כאן) היא "שכנו של מקום". כבר מבלי להכריע, הלומד מתרשם שהמקום המתאים ביותר לעיבור השנה הוא ביהודה דווקא ושהעיבור בגליל הוא במקרה הטוב בדיעבד וגם זה אינו מוסכם.
לעומת זאת, בתוספתא ובירושלמי, עדותו של חנניה איש אונו היא הפוכה. לפי התוספתא (סנהדרין ב יג): "אין מעברין את השנה אלא ביהודה ואם עברוה בגליל הרי זו מעוברת. העיד חנינא איש אונו לפני רבן גמליאל שאין מעברין את השנה אלא ביהודה ואם עברוה בגליל שהיא מעוברת". עדותו של חנינא (בפני רבן גמליאל) היא המקור להלכה האנונימית ברישא. העדות שלו היא "מלאה" (כלומר כוללת את המשפט הראשון ולא רק את העיבור בגליל) אך תורף עדותו היא דווקא הלגיטימיות של העיבור בגליל *למרות' הלשון הגורפת לכאורה במשפט הראשון- העדות הזו היא למעשה מקור ההיתר ולו בדיעבד לקיים עיבור שנה בגליל. אפשר להשוות את זה לנאמר בהמשך התוספתא "ומעברין את השנה כל אדר שבראשונה היו אומרים אין מעברין אלא עד הפורים עד שבאו ר' יהושע ור' פפייס והעידו שכל אדר ואדר כשר לעבר"- הלכה שמתעדכנת בעקבות עדות וגם כאן, ההלכה הגורפת האוסרת על עיבור מחוץ ליהודה "התעדכנה" בעקבות עדותו של חנינה איש אונו.
לפי הירושלמי על אתר עדותו של חנינא הייתה קצת יותר קונקרטית: "אֵין מְעַבְּרִין אֶת הַשָּׁנָה אֶלָּא בִיהוּדָה. וְאִם עִיבְּרוּהָ בַגָּלִיל מְעוּבֶּרֶת. הֵעִיד חֲנִינָה אִישׁ אוֹנוֹ שֶׁאִם אֵינָהּ יְכוֹלָה לְהִתַעַבֵּר בִּיהוּדָה שֶׁמְעַבְּרִין אוֹתָהּ בַּגָּלִיל". בירושלמי, אין זהות מוחלטת בין החלק הראשון ובין עדותו של חנינה אבל ברור יותר למה כוונתו. לפי הורסיה הזו, הטאבו על עיבור השנה מחוץ ליהודה אינו רלוונטי כאשר הנסיבות משתנות ולא מאפשרות זאת ("אינה יכולה להתעבר ביהודה") ובמקרה שכזה, "מעברין אותה בגליל" וסמי כאן לשון דיעבד כפי שנאמר בחלק הראשון או בשאר המסורות. מאחר וכידוע, הנסיבות אכן השתנו באופן דרמטי ביהודה אחרי החורבן ובעיקר אחרי מרד בר כוכבא, עדותו של חנינה לפי הירושלמי מצדיקה באופן מלא את העברת מקום העיבור מיהודה לגליל.
והנה, שאלת עיבור השנה ביהודה או בגליל הטרידה את הירושלמי ואת המקורות הארץ ישראליים אך בבבלי מקרים אלו לא מופיעים, לפחות לא במישרין ובטח לא בזיקה לשאלה הזו. ספראי במאמר הנ"ל דן באריכות המסע בעקבות עיבור השנה ביהודה עד שהיא "נעקרה" ונקבעה בגליל. המעשה המפורסם הראשון מצוי בירושלמי חגיגה והוא אחד מסיפור הייסוד של דור אושא: "מַעֲשֶׂה שֶׁנִּכְנְסוּ שִׁבְעָה זְקֵינִים לְעַבֵּר אֶת הַשָּׁנָה בְּבִקִעַת רִימּוֹן". מבלי להיכנס לשאלת הגרעין ההיסטורי של הסיפור אם יש כזה, הרי שהמיקום של עיבור השנה ההוא ב-"בקעת רימון" קשורה אף היא לשאלת יהודה או גליל. סיעה אחת של חוקרים (ביניהם ספראי במאמר הנ"ל) הניחה שמדובר ביהודה ומבטאת את הנחישות לקיים את העיבור ביהודה דווקא אפילו אם מדובר באזור חריג (ההצעה הרווחת היא שמדובר במזרח בנימין, בקרבת הכפר רמון ליד כביש אלון). סיעה אחרת של חוקרים (אהרן אופנהיימר למשל) דווקא ביקשו למקם את האירוע (או את תיאורו) במרחב הגלילי (בדרך כלל במרחב הכפר רומאנה בדרום בקעת נטופה) ולהדגיש בכך את המעבר ההיסטורי של טקס עיבור השנה מיהודה לגליל או שמא לומר שזה לא תלוי דווקא במרחב מוגדר אלא בכינוס של חכמים או מי שנותר מהם אחרי דיכוי המרד.
המעשה השני מובא בירושלמי אצלנו א ב יח ע"ג (אם כי לא בזיקה ישירה לברייתא הנ"ל): "רִבִּי לָֽעְזָר בְּשֵׁם רִבִּי חֲנִינָה. מַעֲשֶׂה בִּעֶשְׂרִים וְאַרְבַּע קְרִיּוֹת שֶׁלְּבֵית רִבִּי שֶׁנִּכְנְסוּ לְעַבֵּר שָׁנָה בְלוֹד וְנִכְנְסָה בָהֶן עַיִן רַע וָמֵתוּ כוּלָּם בְּפֶרֶק אֶחָד. מֵאוֹתָהּ שָָָׁעָה עַקְּרוּהָ מִיהוּדָה וּקְבָעוּהָ בַגָּלִיל". קולמוסים רבים נשתברו בנסיון לפענח את הרקע לאותו אירוע וספראי במאמר הנ"ל הציע שמדובר בתקופת המאבק בין ספטימיוס סוורוס ופסקיניוס ניגר (194-193 לספירה) כשגם ארץ ישראל השתתפה במאבק על השליטה שיצר חוסר בטחון בדרכים בין ערים ואזורים שנחלקו בתמיכה באחד מן הטוענים לכתר. יהיה אשר יהיה הפירוש המדויק של אותן "עשרים וארבע קריות של בית רבי" (על הזיקה בין המסורת הזו ובין המסורת על מותם של תלמידי רבי עקיבא כתב בזמנו אהרן עמית), הרי שעולה מכאן שבתקופה מסוימת, על אף שמרכז ההנהגה היה בגליל, עיבור השנה התבצע ביהודה ובדרך כלל בלוד. לכך נקשרה מסורת אגבית בבבלי חולין נו ע"ב: "תנו רבנן מעשה בר' סימאי ור' צדוק שהלכו לעבר שנה בלוד ושבתו באונו". לפי השחזור של ספראי במאמר הנ"ל, בימי רבי, כאשר התנאים איפשרו זאת, נעשה נסיון זמני לשוב להלכה המקורית ש-"אין עיבור השנה אלא ביהודה" אולם בעקבות האסון שהתרחש, הוחלט "לעקור" את הטקס מיהודה "ולקבוע" אותו סופית בגליל. אופנהיימר הציע שבין השאר, היה חשש בגליל שהמרכז בלוד עלול להפוך לדומיננטי מחדש ולכן הוחלט לקיים אותו בגליל וגם את קידוש החודש ביהודה שכן נשאר, לקיים מחוץ לעיר בעין טב.
יהיה אשר יהיה הגרעין ההיסטורי או האגדי של המעשים הנ"ל, עולה שבירושלמי שאלת הלגיטימיות של עיבור השנה בגליל הייתה ניכרת ונעשה מאמץ להצדיק אותה על אף ההכרה בטאבו העתיק וההצדקה האידיאולוגית של "לשכנו תדרשו ובאת שמה". העדות של חנניה איש אונו שאם אי אפשר לעבר ביהודה, מעברין את השנה בגליל היא חלק מאותו מהלך של "עקרוה מיהודה וקבעוה בגליל". הגליל היא מעתה "יהודה החדשה" וכדי להדגיש זאת, הירושלמי מייד מבהיר את ההבדל בין הגליל ובין חוצה לארץ: "אֵין מְעַבְּרִין אוֹתָהּ בְּחוּצָה לָאָרֶץ. וְאִם עִיבְּרוּהָ אֵינָהּ מְעוּבֶּרֶת. אַתְּ חֲמִי. בַּגָּלִיל אֵין מְעַבְּרִין בְּחוּצָה לָאָרֶץ מְעַבְּרִין?! בַּגָּלִיל אֵין מְעַבְּרִין וְאִם עִיבְּרוּהָ מְעוּבֶּרֶת. בְּחוּצָה לָאָרֶץ אֵין מְעַבְּרִין וְאִם עִיבְּרוּהָ אֵינָהּ מְעוּבֶּרֶת" מעתה, הטאבו על עיבור השנה ביהודה שלכאורה הפקיע את הגליל, השתנה והמרחב המופקע מאפשרות העיבור היא חוצה לארץ (ולכן גם מובא המעשה המפורסם בחנניה בן אחי רבי יהושע בזיקה לדיון הזה) בעוד הגליל הוא מעין "יהודה החדשה".
לא כן אצלנו בבבלי- עדותו של חנניה איש אונו מעצימה את הדווקאיות של יהודה ההיסטורית והלגיטימיות של הגליל מעורערת גם בדיעבד "שאם עיברוה בגליל-אינה מעוברת". הטאבו על עיבור ביהודה דווקא מנומק בטענה מדרשית המעניקה הילה של שכינה למרחב הזה דווקא "לשכנו תדרשו ובאת שמה" ומוציאה ממנו את הגליל. מעתה, מעמדה של הגליל ביחס ליהודה, לפחות בכל מה שנוגע למעמד היוקרתי של טקס העיבור, דומה לזה של חוצה לארץ בכלל ושל הגולה בפרט. בניגוד לירושלמי שהשקיע מאמץ בחיזוק ועיגון הלגיטימיות של עיבור השנה בגליל, הבבלי הלך בכיוון הפוך ממש וביקש לשמר את הטאבו הקדום (ואולי האותנטי יותר מבחינה היסטורית). במילים אחרות: אם הירושלמי ראה בגליל הנוכחית את "יהודה החדשה", הרי שהבבלי אצלנו כביכול מבקש לתאר את הגליל כ-"גולה קטנה" שאין לה מעלה מהותית על הגולה המפורסמת מעבר לפרת.

יום חמישי, 19 בספטמבר 2024

חידת 'אתר נחל יתיר' אחרי יותר מארבעים שנה: חותמות אבן מימי מרד בר כוכבא בצפון הנגב



 פורסם ב-19/9/2024

לפני כמעט חצי יובל שנים, במסגרת קמפוס "ארץ יהודה" באונ' בר אילן בהנחיית פרופ' זאב ספראי, הוקדש יום אחד לסיור מקיף בדרום הר חברון ומרחב נחל יתיר. במסגרת יום הסיור הגענו לאזור בפזורה הבדואית ליד חורה שם היה סכר קדום בנחל יתיר. על השלוחה ממזרח לנחל התחבא לו מכלול בנוי די עזוב ולא ממש שמור. למיטב זכרוני, הוא סיפר משהו על מצודה או אחוזה שנחרבה בימי מרד בר כוכבא ושיש מערכת מסתור מתחת למבנה וגם משהו על מטבעות, זרעים וגרעיני תבואה ואפילו משהו על עצמות בני אדם שהתגלו במקום. לדאבוני, צילומים מאותו ביקור אבדו ברבות השנים וזה פחות או יותר מה שאני זוכר מאותו מקום במסגרת אותו יום סיור, הפעם הראשונה והאחרונה שהייתי במקום הזה.
לימים, התברר שהאתר נטול השם מכונה בספרות המחקר כ-"אתר נחל יתיר" או "ראסם יתיר" או נ.ג 451 (שכן יש עשרות אתרים באותו אזור שמכונים אף הם 'אתר נחל יתיר'....). האתר הזה התגלה בסקר ארכאולוגי ב-1982 בידי דוד אלון המנוח (2000-1926) ביחד עם עיד אל-טורי על רקע מטבעות בר כוכבא שהתגלגלו לשוק העתיקות בבאר שבע (נקרות צורים 7, תשמ"ג). האתר נחפר בידי דוד אלון ופיטר פביאן כשדיווח קצר התפרסם זמן קצר אחרי כן בחדשות ארכאולוגיות (פב, תשמ"ג). כמה שנים אחרי כן, דוד אלון, איש משמר הנגב שמזוהה עם תגלית תופעת מערכות המסתור המקיפות בשפלת יהודה מימי מרד בר כוכבא, מסר דו"ח קצת יותר מפורט, במיוחד בהקשר של מערכת המסתור בספר שיצא ב-1987 על מערכות המסתור בשפלת יהודה. גרעיני תבואה מפוחמים שהתגלו באחד החדרים הובילו למחקר מיוחד שערך מרדכי כסלו על מצבור השעורה (1986, גרסה עברית יצאה בספר הנ"ל) שתרם להכרת הזנים הקדומים וגם בהמשך לשאלות הקשורות למזון של המורדים ולתקופות השנה של גידולם. במשך שנים, זה פחות או יותר מה שהיה ידוע על תוצאות החפירה ההיא באתר הזה.
לאתר הזה היה "בן דוד" קצת יותר מוכר מספר קילומטרים צפונית-מערבית: חורבת צלית על גדות נחל אשתמוע ליד מיתר של היום. האתר ההוא נחפר אף הוא באותם שנים בידי דוד אלון והוא היה בעל מאפיינים דומים בתוכנית ובכרונולוגיה כולל מקוואות ומטמון מטבעות מימי המרד אם כי בסמוך לו נערכו חפירות נוספות ב-2011 (חדשות ארכאולוגיות 127, 2015) והוא קצת מוכר יותר מאשר האתר נטול השם המכונה 'אתר נחל יתיר' (מס' 87 במפת סקר נחל יתיר).
1. אתר נחל יתיר שוכן על שלוחה בגדה המזרחית של נחל יתיר. בסקר ובחפירה קצרה התגלה בראש השלוחה (מצפון-מזרח) מבנה מהתקופה הפרסית. על השלוחה התגלה מכלול של מספר חדרי אחסון ארוכים סביב חצר מרכזית ומגדל. מהחדרים היו מעברים למפלסים נמוכים יותר וכמה פירים אנכיים שהוליכו למערכת מסתור שהוליכה לעבר בור מים מחוץ למכלול המרכזי. במסגרת הסקר התגלו עוד כמה מבנים פזורים לאורך המדרון, כך שלא ברור אם מדובר במבנה שדה יחידאי או חלק מכפר כשבהמשך השלוחה כלפי דרום גם התגלו קברים שקשורים לאתר וכן מערות שהפכו לימים למערות מגורים. מה שבלט בחפירה הוא העדויות הברורות לחורבן ולשריפה עזה כמעט בכל האתר. בדו"ח הקצר תוארו ממצאים רבים שהתגלו: 31 מטבעות שכללו מטבעות ערים מהתקופה שבין המרידות וכן שלושה מטבעות מימי מרד בר כוכבא; כלי מלאכה כולל 'מסחטת אבן' (כלי אבן מטיפוס מיוחד שהחוקרים עד היום מתקשים להבין את ייעודו) וגרעינים מפוחמים וכן צוינו בקצרה גם שני חותמות אבן שלא ניתנות לפיענוח (להלן) ועוד אבן עם כמה חריטות. הממצא הכי קשה התגלה במהלך בדיקת מערכת המחילות התת-קרקעית הייתה של שלדים של זקנים, נשים וטף והסברה הייתה שהם נחנקו מהעשן של השריפה באתר אך אין בינתיים דו"ח רשמי לגבי העניין הזה. לפי אלון, האתר נבנה כמצודה אחרי חורבן בית שני אך בשלב השני בימי המרד גופו הוא עבר שינויים והתאמות לפני שנחרב באופן אלים בזמן המרד ושלשלב הזה יש לייחס את הממצאים בחדרים ובמחילות. כפי שנזכר למעלה, אתר קצת דומה התגלה ליד מיתר- חורבת צלית. גם שם היה מכלול בנוי של חצר מרכזית וסביבה חדרים ליד מגדל בולט ובסמוך כמה מבנים שקשורים לאותו מבנה מרכזי. בחורבת צלית גם התגלו מקוואות טהרה אך לא סימני שריפה או חורבן כמו האתר של נחל יתיר. אלון הציע שהאתר הזה הוא חלק מאותם "חמישים מצודות" שנחרבו על ידי הרומאים כאשר הם דיכאו את המרד כפי שתואר בקצרה בידי קסיוס דיו והוא גם מסמן את הקצה הדרומי או סמוך לו של המרד שהגיע עד אזור בקעת באר שבע-ערד באזור אידומיאה לשעבר.
2. מאז החפירה עברו יותר מארבעים שנה. למיטב ידיעתי, האתר עצמו כמעט ולא מוכר גם לסיירים ולמטיילים (הוא מופיע במפות השונות ולא נמצא במקום שאי אפשר להגיע אליו) או לפחות אני לא מצאתי לכך כמעט הד למרות שניתן לזהות בקלות את האתר מלמעלה במפות גוגל או באתר המיפוי הממשלתי. גם מבחינת הפרסום, כמדומני לא נכתב כמעט דבר מאז המאמרים הקצרים בספר על מערכות המסתור ב-1987 ובוודאי לא דו"ח סופי או משהו שקרוב לכך. אולם לאחרונה, כמה מן הממצאים מאותה חפירה שהוזכרו בקצרה בדיווחים הראשוניים, לדיון חדש. ב-2023 יצא מחקר שעסק במלאכת תחזוק כלי ברזל ביהודה בתקופה הרומית לאור ממצא כלי הברזל מחורבת צלית ואתר נחל יתיר במאה הראשונה וראשית המאה השנייה.
3. כאמור, בדו"ח הקצר הוזכרו כמה אבנים עם חותמות וכתובות שלא ניתנות לפיענוח. בגליון האחרון של כתב העת SCI של החברה הישראלית לקידום לימודי הקלאסיקה, דניאל ויינשטוב ופטר פביאן פרסמו את אותן "חותמות אבן" שהיו בלתי ניתנות לפענוח בדו"ח הראשוני. בעזרת אמצעים טכנולוגיים חדישים (בעיקר צילום) הם זיהו באותן אבנים שתי חותמות עם כתב ראי בכתב פליאו-עברי, חותמת שלישית שכנראה שימשה לתרגול, חותמת רביעית שכללה שרבוטים שאי אפשר לפענח וחפץ נוסף עם עיטורים גיאומטריים. רוב המאמר מוקדש לפיצוח הכתובות על החותמות מההיבטים הטכניים והפליאוגרפיים. בקצרה: על חותם גלילי אחד הם זיהו כתובת ראי בכתב פליאו-עברי "ש שלוש לגאולתם (!)", כלומר השנה השלישית למרד (גאלת ישראל); חותם מלבני מאבן גיר שאחרי בדיקה מאומצת, זוהו שני טורים שבאחד מהם ככל הנראה נכתב בכתב ראי בפליאו-עברית המילה "לעזל" שאותה הם פירשו כמילה בארמית שמתייחסת לפעולת טוויה ואילו בטור השני היה קשה יותר לזהות אם מדובר ב-"ס" או ב-"ע". וגם זה רחוק מודאות. החותם השלישי לדעתם שימש לתרגול של חותם של אותיות בכתב פליאו-עברי או בכתב היהודי (הארמי). השרבוטים בחותם הרביעי לא מתלכדים לכתובת שניתן לפענח ואילו האובייקט החמישי (שלא מכונה חותם) מעוטר בחריטות גיאומטריות. מאחר וההקשר הארכאולוגי של החדרים בהם התגלו אותם חותמות/אבנים היה קשור לימי המרד, והיות ויש כמה דוגמאות לשימוש בכתב פליאו-עברי במינהל הבר כוכבאי (מטבעת ושתי דוגמאות של משקולות אבן), הם למדו שמדובר על חותמות מימי המרד ושליושבי המצודה היו את האמצעים והסמכות להשתמש באותן חותמות.
מעתה, חידת האתר ויושביו בימי המרד מתעצמת אפילו יותר ולפיכך המפרסמים מציעים השערה שאני אסתפק רק בהצגה קצרה שלה מבלי להביע שום עמדה- לאור החותם השני שבו ייתכן וצוינה פעולת ליפוף וטוויית חוט ("לעזל") ואולי שם של ממונה או כמות בטור השני, ולנוכח העדויות להקפדה על שמירת מצוות אצל מורדי בר כוכבא, הם מעלים את האפשרות שבמקום זה או בסביבתו עסקו בטוויית....ציצית בשביל הגברים שהשתתפו במרד. כפי שכתבתי, אני רק מציג את ההשערה שלהם שאני לא בטוח שלא היה עדיף להשאיר זאת כ-"תורה שבעל פה" לכל היותר. כך או כך, המפרסמים מגיעים למסקנה לאור הטיפוס המיוחד של החותמות הלא מוכרים כי האתר בנחל יתיר היה מרכז אדמיניסטרטיבי רשמי של המרד שבו היו בעלי תפקידים וסמכויות שברשותם היו אותם חותמות שאולי היו יוזמה מקומית על רקע חשיבות המקום מבחינה כלכלית או בטחונית.
4. בזמנו, דוד אלון השתמש במונח "מצודה" כדי לתאר את האתר הזה וקשר אותו כאמור לעיל עם "המצודות" שהזכיר קסיוס דיו בקטע הקצר בו הוא מתייחס לדיכוי מרד בר כוכבא. בקשר לאתר בחורבת צלית הוא ציין כי מדובר במכלול המורכב מ-"מצודה" ו-"חצר מבוצרת" הצמודה אליה. הוא גם שייך את האתרים הללו ואחרים שהתגלו בסקר באזור הזה כחלק מ-"מערך מצודות" בגבול הדרומי של יהודה בכלל ובתקופת מרד בר כוכבא בפרט במרחב ערד-ערוער ובקעת באר-שבע. מאז התחדשו כמה דברים שניתן ליישם אותם גם לגבי האתר הזה:
* שורה של מבנים או מכלולים מוגנים במתכונת דומה כזו או אחרת נחשפו ונחקרו בעיקר בדרום יהודה (תחום אדומיאה לשעבר) והחוקרים כינו אותם במגוון שמות אך לאו דווקא "מצודות" ולא כחלק מ-"מערך מצודות מתוכנן"- בתי חווה או בתי אחוזה מבוצרים או מוגנים וכדומה כדגם יישוב רווח עד ימי מרד בר כוכבא. הן בצלית והן באתר נחל יתיר התגלו כמה מבנים בנוסף למכלול המרכזי הבולט ולכן לא תמיד ברור אם המכלול המדובר היה מצודה 'צבאית', בית חווה/אחוזה מבוצר/מוגן או חלק מכפר (או: כפריר) ומה היה ייעודו: מנהלי, ביטחוני או כלכלי ואפשר שזה גם השתנה לאור הנסיבות.
* אם אלון סימן את האתר הזה כנקודה הדרומית ביותר של תחום המרד נכון לשנות השמונים, אז במפות חדשות יותר של תחום השתרעות המרד לאור הממצא הארכאולוגי (למשל במאמר שיצא ב-1996 של חנן אשל ודוד עמית המנוחים על מרד בר כוכבא בדרום הר חברון וקצהו הדרומי, בספר של אשל וזיסו על העדות הארכאולוגית של מרד בר כוכבא או במאמר חדש יותר שיצא ב-2021 של דביר רביב וחיים בו דוד על האמינות של התיאור של קסיוס דיו על היקף הפגיעה בארץ יהודה), סומנו עוד שלוש נקודות מדרום לאתר בנחל יתיר, כולם על "תלים מקראיים" (תל מלחתא, תל ערוער ותל עירא). האופי המבוצר של האתרים הדרומיים הללו נובע כנראה בין השאר מכך שהם ישבו בסמוך לדרכים שירדו מהר חברון לצפון הנגב ובקעת באר שבע (צלית ונחל יתיר) או להר הנגב והערבה (תל מלחתא, ערוער ותל עירא).
*באתר שבנחל יתיר זוהו סימני שריפה עזה וחורבן בחדרים השונים אולם בצלית או באתר רקפות בכניסה הצפונית לבאר שבע, העדויות הן על נטישה ולא חורבן. בכלל, נראה שחלק ניכר מהאתרים בארץ יהודה שהיו מיושבים עד פרוץ המרד, לאו דווקא נחרבו באופן אלים אלא ננטשו בשלב כזה או אחר כנראה לקראת סוף המרד ותושביהם נמלטו למקומות אחרים, אך באתר בנחל יתיר, נראה שהאתר היה מיושב עד דיכויו הסופי של המרד כפי שעולה מהעדות הקשה של עצמות המתים שנחשפו באתר.
5. סוף דבר: גם אם ההשערה לגבי ייעוד החותמות ותפקיד האתר המכונה 'אתר נחל יתיר' נראית כיצירתית למדיי, העדויות הארכאולוגיות הנסיבתיות מהאתר מלמדות על כך שבתקופת המרד ועד שלביו האחרונים הייתה לו חשיבות אזורית משמעותית, אם מבחינה ביטחונית ואם מבחינה כלכלית או מנהלית ושייתכן שלקראת הסוף, הגיעו אליו פליטים אזרחים ממקומות אחרים (צלית?) אך הסיום היה טרגי ונורא כמו במקומות אחרים בארץ יהודה שלא הספיקו להימלט מידי הצבא הרומי.
לינקים לקריאה למעוניינים:
המאמר של דניאל ויינשטוב ופטר פביאן ב-Scripta Classica Israelica (SCI) (vol. 43, 2024): https://scriptaclassica.org/index.php/sci/article/view/10121
האתר בסקר מפת נחל יתיר (הסקר הארכאולוגי של ישראל, מפת נחל יתיר 139, אתר מס' 87): https://survey.antiquities.org.il/#/MapSurvey/48/site/7182
הדו"ח בחדשות ארכיאולוגיות פב (תשמ"ג, עמ' 66-64): https://www.jstor.org/stable/23477573
סקירה קצרה על המטבעות באתר נחל יתיר בנקרות צורים (תשמ"ג) מאת יובל גורן ופטר פביאן (נקרות צורים הסרוק בתוך אתר מלח"ם): https://app.box.com/s/8uyk80mgzmens4ss6uzhpq8lwzed7o9l
על מצבור השעורה באתר נחל יתיר, כאן לינק למחקר באנגלית של מרדכי כסלו (1986, הגרסה העברית יצאה בספר על מערכות המסתור ב-1987): https://www.researchgate.net/.../292043339_A_barley_store...
תקציר וראשי פרקים של המאמר על תעשיית מלאכת הברזל לאור הממצא באתר נחל יתיר ובצלית (2023) מאת ירדן פגלסון, יובל גורן ופטר פביאן: https://www.sciencedirect.com/.../abs/pii/S2352409X23002651


יום חמישי, 20 ביוני 2024

'רב הנסתר על הגלוי': חידת פרשת מרד גאלוס שמסרבת לדעוך

פורסם ב-20/6/2024

הדיווח השבוע על מטמון מטבעות מתחת למה שמזוהה כמבנה ציבור יהודי בלוד שנחרב עד היסוד במחצית המאה הרביעית לספירה האיר זרקור חדש על "המרד האחרון של היהודים ברומאים" כפי שהוא כונה בכותרות השבוע או "המרד הנעלם מן המאה הרביעית" בכותרות אחרות- הפרשה המכונה במחקר ההיסטורי כ-"מרד גאלוס". רסיסי העדויות ההיסטוריות המעורפלות שחלקן קצרות וסתומות, אחרות חשודות במגמתיות ובאלו שבמקורות היהודיים קשה בכלל לזהות אם מדובר במרד או בתוצאותיו, גרמו לסיכום הקולע הזה של 'רב הנסתר על הגלוי' שמובא בכל סיכום של ידיעותינו אודותיו. מאידך, ההערכות לגבי עוצמתו הריאלית של אותו אירוע היו שנויות במחלוקת במשך שנים רבות. גם המחקר הארכאולוגי שהושפע וגם השפיע על ההערכות לגבי אותה פרשה מעורפלת, ידע עליות ומורדות- אישוש אפשרי לאותו אירוע בכמה אתרים חיזק את העמדה שייחסה לו חשיבות משמעותית (גם אם לא דרמטית) ואילו דיון מחודש באותם אתרים שלגביהם יוחס השפעה של אותו אירוע, שינו או יותר נכון הזיזו את המטוטלת לעבר 'שוליותו' של אותו "מרד" אם בכלל נכון לכנות אותו כך. לאור הדיווח החדש מלוד, חזרתי השבוע לרענן את הזיכרון שלי לגבי ההערכות השונות באשר לאותו אירוע ועד כמה נכון באמת לכנות אותו "המרד היהודי האחרון" או "מרד גאלוס".


1. המקורות הספרותיים/היסטוריים: כאמור, הידיעות על קיומו של המרד הן ספורות, בחלקן סתומות ובאחרות יש חשד להגזמה מגמתית. היסטוריון רומי בשם אורליוס ויקטור תיאר בקצרה (בסביבות 360 לספירה) שדוכאה מרידה של היהודים שהעלו לשלטון (לפי התרגום 'מעין מלכות') אדם בשם פטריקיוס. זהותו של אותו 'פטריקיוס' אינה ידועה ואם בכלל מדובר על יהודי או אחר והיו כמה השערות לגביו ומהו בדיוק ה-'מלכות' שנזכרה במשפט של ההיסטוריון הרומי הנ"ל. במקורות הנוצריים נוספו פרטים אחרים, החל בכרוניקה של היירונימוס בשנות השמונים של אותה מאה, הייתה הרחבה נוספת על כך שגלוס דיכא נסיון מרידה פתאומית של יהודים וכתוצאה מכך חרבו ערים כמו טבריה, דיוקיסריה (צפורי) ודיוספוליס (לוד). במקורות מאוחרים נזכרה רק דיוקיסריה כלומר ציפורי שנחרבה עד היסוד וכן שהיהודים הרגו 'הלנים ושומרונים'.

כמה אזכורים בספרות חז"ל מתייחסים למפקד הצבאי של הצבא הרומי במזרח באותה העת, אורסיקיניוס ('ארסקינס המלך' כפי שהוא מכונה בכמה מקורות תלמודיים). בין השאר מסופר שהוא שרף ספר תורה של אנשי צינברי (בית ירח בחוף הכנרת) ועל כך שאנשי ציפורי ניסו להתחמק מהשלטון בימיו בתחכום ללא הצלחה או שהיה היתר חירום לאפות מאפי לחם בשבת ואולי גם אצל אנשי נווה (נאווה) לאפות חמץ בפסח ולא היה הכרח למסור את הנפש כמו במקרה של גזירות שמד. קטע ממדרש אגדה (פסיקתא רבתי, משובצת בתמונה של הפוסט) שימר דרשה המבוססת על פסוק בספר צפניה ושם נזכרו כמה ערים- עכו, לוד, ציפורי וטבריה שהשמיעו קול צעקה ושבר. על בסיס האזכור של לוד, ציפורי וטבריה יחדיו, כמו בתיאור של היירונימוס הנ"ל, הוצע שייתכן והדרשה האנונימית הזו משקפת את החורבן וההרס בערים הללו (וגם בעכו) בעקבות דיכויו של מרד גאלוס.

במשך שנים רבות, למעשה מאז המחצית השנייה של המאה ה-19 ועד המחצית השנייה של המאה ה-20, ההערכות השונות לגבי 'מרד גאלוס' היו תלויות רק בפרשנות של רסיסי המידע הללו. היו שהעצימו את ההשפעה של אותו אירוע כמרד היהודי האחרון שבגינו היישוב היהודי הגלילי בארץ ישראל נכנס לתקופת משבר ממושכת ועליית המרכז היהודי בבבל. אחרים (למשל שאול ליברמן), היו מסויגים יותר מההשפעות של האירוע הזה ואת המקורות היהודיים על אורסיקנוס ראו כשיקוף של מהומות מקומיות שלא התפתחו לידי מרד בין השאר הודות לגישה המתונה והמאופקת של החכמים בציפורי ובטבריה.

2. הממצא הארכאולוגי: בחפירות הארכאולוגיות הישנות בשנות השלושים והחמישים שנערכו בבית שערים, החופרים (מזר ואביגד) זיהו את קץ היישוב בבית שערים כמו סיום תקופת הזהב של הנקרופוליס למרגלותיו במחצית המאה הרביעית. מטמון מטבעות מבית שערים מסוג "מטמוני החירום" שלא היו בו מטבעות מעבר לשנות ה-40 של המאה הרביעית, חיזק אצלם את ההשערה שהנסיבות לסוף היישוב היהודי בבית שערים היה אותו מרד גאלוס ותוצאותיו בגליל גם אם השם של בית שערים לא נזכר בעדויות הנ"ל. פרשנות דומה יוחסה גם בחפירות שנערכו בכורזים ולמטמון חירום שנחשף שם. ככל הנראה, תוצאות החפירות בבית שערים, היו מה שגרם למיכאל אבי יונה בספרו "בימי רומא וביזנטיון" (תל אביב, תש"ל, עמ' 158-151) להציג עמדה מקסימליסטית בנוגע למימדי אירועי המרד. הוא שיחזר (ראו את המפה בפינה השמאלית העליונה) את הנסיבות שבו בכמה מרכזי יישוב יהודי (בין השאר הוא טען שמדובר במרכזי אריגה ושהיה למרד הזה גם היבט כלכלי) המורדים התארגנו להתקוממות שמרכזה היה בציפורי. הוא גם הציע שאזכורה של עכו במדרש האגדה המאוחר היה בשל המסע הצבאי לדיכוי המרד (בדומה למסלול של אספסיאנוס בדיכוי המרד הגדול בגליל בשנת 67) שיצא מעכו ושהאזכורים בספרות חז"ל על אורסיקינוס מתייחסים לתקופה שאחרי הדיכוי הצבאי של המרד הקצר.

משלחות החפירה האמריקניות בגליל בסוף שנות השבעים והשמונים, זיהו אף הם עדויות לנטישה/דעיכה/פגיעה בכמה מקומות בגליל העליון (מירון, נברתין) וגם בגבעה המערבית של ציפורי ובעקבות זאת, חוקרת אמריקנית (ברברה גלר נתנזון) שיערה שלא היה מדובר אמנם במרד כולל אלא רק במקומות מסוימים בגליל התחתון והעליון שנטלו חלק בהתקוממות הקצרה והחידתית, מה שהביא כמה מראשי החוקרים של אותה משלחת (כמו מאיירס) להציע שהפריחה של היישוב היהודי בגולן ובגליל העליון בתקופה הביזנטית קשורה לדעיכה/נטישה של היישוב היהודי בגליל, בין השאר בעקבות אותו אירוע קשה.

אחת התופעות הבולטות ביותר שיוחסה למרד גאלוס הייתה סדרה של מטמוני חירום מתחת למבנים (חלקם בתי כנסת). במאמר שיצא ב-2001, מירה וינר וזאב ספראי מנו כשמונה מטמוני חירום שניתן לייחסם לתקופת מרד גאלוס. זה אמנם לא קרוב למספרים של המרידות היהודיות הגדולות אך לדעתם, בניגוד לעמדה המינימלית שפקפקה בעוצמתו של האירוע, המספר הגבוה יחסית של מטמוני חירום שקשורים לימי גאלוס, מלמדים שמדובר היה באירוע משמעותי יותר ממה שחלק מהחוקרים ייחסו לו.

3. הפקפוק ההיסטורי והארכאולוגי: כאמור, הויכוח בנוגע לעוצמתו ואופיו של האירוע המכונה "מרד גאלוס" הוא ותיק עוד לפני התגליות הארכאולוגיות. בניגוד לפרשנויות מרחיבות של האירוע כמו שנקט אבי-יונה, מנחם שטרן ובמידה מסוימת גם יוסף גייגר בסקירה שלו על מרד גאלוס בקובץ על ההיסטוריה המדינית של ארץ ישראל מחורבן בית שני ועד הכיבוש הערבי (ירושלים תשמ"ב), היו חוקרים (למשל מנחם מור) שהסתייגו בכלל מעצם הכינוי "מרד" וצמצמו אותו לתחום גיאוגרפי מובחן בסביבות ציפורי ושאופי הדיכוי היה פחות צבאי ויותר 'משטרתי' אך הפך מבחינת המחברים הנוצריים לאירוע גרנדיוזי בלי קשר למידת תוקפו האמיתי. חוקרים אחרים הסתייגו מהנחת היסוד שזה היה אירוע בעל השלכות ארוכות טווח שתרם לדעיכת היישוב היהודי בגליל בתום תקופת התלמוד שכן עצם הנחת היסוד הזו כאילו היישוב היהודי דעך ונפגע קשות בראשית התקופה הביזנטית אינה נכונה לאור עדויות היסטוריות וארכאולוגיות כאחת.

במישור הארכאולוגי, לאור נתונים ארכאולוגיים מצטברים בחפירות בגליל, גם העוגן הארכאולוגי הבסיסי בעקבות החפירות בבית שערים השתנה. כך למשל, זאב וייס בחן מחדש את הנקרופוליס מבית שערים ואת תולדות העיירה והגיע למסקנה שהוא המשיך לפעול גם אחרי מחצית המאה הרביעית לספירה ושלמעשה היישוב בבית שערים לא נפסק בצורה פתאומית בימי מרד גאלוס כפי שקבעו החופרים בעבר שהשפיעו גם על ההערכה לעוצמתו של המרד. ולא זו אף זו, באותם שנים הוא חפר בציפורי ולא מצא לדבריו שום תימוכין לחורבן מלא עד היסוד כפי שתואר במקורות הספרותיים הנוצריים. כן הייתה פגיעה בכמה אזורים בעיר אולם אותם יש לייחס לרעידת האדמה של 363 לספירה, אירוע שככל הנראה היה דרמטי הרבה יותר באזורים שונים בצפון הארץ ושהוא לא היה ידוע לחוקרים עד לפני יובל שנים. מעתה, לא רק שהעדויות הספרותיות הן מסופקות אלא גם העוגן הארכאולוגי ששימש כמה מהחוקרים בעבר או בהווה, למעשה כמעט ואינו קיים.

4. המחלוקת על המטמונים והמטמון "הראשון" בלוד: כאמור, שורה של מטמוני חירום שהוטמנו בעת מצוקה ומשבר צבאי יוחסו על ידי כמה מהחוקרים לאותו מרד גאלוס. בשנת 1996, בשוליים הצפוניים של לוד העתיקה, במסגרת חפירות הצלה של רשות העתיקות, התגלה מטמון של 2755 מטבעות ברונזה שמסתיים במחצית המאה הרביעית לספירה. המפרסמת, גבריאלה ביכובסקי, פרסמה דיווח ראשוני ב-2007 ושם היא ניצלה את ההזדמנות כדי לבחון מחדש את הייחוס של המטמונים למרד גאלוס אגב דיון שיטתי בתיאורים ההיסטוריים. הטענה שלה הייתה שהפרשנות של וינר וספראי הנ"ל הייתה מופרזת ושלכל היותר, רק שני מטמונים (מבית שערים וכורזים), עשויים להיות קשורים למרד גאלוס אך גם זה לא ודאי. גם באשר למטמון החדש יותר בלוד, כאן הקשר הוא יותר מוצק אולם גם לגביו קשה לדעת בוודאות את הנסיבות ההיסטוריות.

בשתי מונוגרפיות חדשות, אחת של וייס שיצאה לפני שנים אחדות על ציפורי והן בספר הטרי של עוזי ליבנר על החפירות בואדי חמאם (עמ' 193-192), על אף שיש ויכוח עקרוני ביניהם על "משבר המאה הרביעית בגליל" (ליבנר הציע משבר הדרגתי ממושך בגליל, וייס מדגיש את ההמשכיות ואת הפריחה בתקופה הביזנטית), שניהם הדגישו כי לאור המחקר הארכאולוגי האינטנסיבי בגליל בדור האחרון, אין לעת עתה אישוש ארכאולוגי מבוסס על חורבן אלים נרחב או אפילו נקודתי שניתן לקשור אותו במישרין או בעקיפין למרד גאלוס וזאת בניגוד לתוצאות הניכרות של ההרס של רעידת האדמה שהתרחשה עשור בלבד אחרי כן. על הרקע הזה, גם בספר החדש שיצא לא מכבר בהוצאת יד בן צבי על ארץ ישראל בשלהי העת העתיקה, בסקירה ההיסטורית, משה דוד הר הותיר את סימני השאלה ההיסטוריים סביב היקף המרד וההרס בעקבותיו כ-"שאלות שאי אפשר להשיב תשובות של ממש והן נותרות בגדר של צריך עיון" (כרך א, עמ' 72).

5. רמזים ארכאולוגיים חדשים?: לפי הפרסום הטרי שכולל לא רק מטמון חירום נוסף אלא גם לראשונה סימני הרס וחורבן ניכר של מבנה ציבור "יהודי" מהתקופה הרומית המאוחרת, בלוד שניתן לייחס אותו אולי למרד גאלוס, מצטרף לאותו מטמון שנחשף בחפירות סמוכות ואולי מצביעים על כך שייתכן שהדיו של אותו אירוע ניכרות היו יותר בלוד/דיוספוליס מאשר בגליל. מאידך, בשנים האחרונות התפרסמו כמה רמזים אפשריים לחוסר שקט בגליל במאה הרביעית. בחפירות החדשות בבית שערים, התחזקה מחדש ההערכה שהעיירה היהודית ירדה מגדולתה במהלך המאה הרביעית ושההמשך היה שונה במידה רבה מימי הזוהר של המאות השנייה והשלישית לספירה. כמה ממערכות המסתור שנחשפו בחפירות החדשות, המשיכו להתקיים עד אמצע המאה הרביעית והחופרת (עדי ארליך) לא שללה את האפשרות שאולי זה קשור למאורעות סביב מרד גאלוס. בחורבת משכנה (ליד מחלף גולני של היום), בעקבות חפירות השוד בכמה חללים תת-קרקעיים, נבדקו מערכות המסתור ואחת מהן שימשה לאור הפריטים הנומיסמטיים והקרמיים גם בתקופה הביזנטית אם כי הם לא ציינו במפורש קשר אפשרי למרד יהודי כלשהו באותה העת, מה שאולי מעיד על כך כיצד המוסכמה הנוכחית במחקר הארכאולוגי וההיסטורי בגליל השתנתה מאז התיאורים המפליגים של אבי יונה ואחרים לפני שנות דור. מערות מסתור ומקלט ששימשו לא רק בימי המרידות הגדולות ברומאים אלא גם בהמשך, תועדו במקומות שונים בגליל כמו למשל בחוקוק (מתחת לבית הכנסת) וגם מערות הר ברניקי בטבריה עשויות היו לשמש לנמלטים כפי שגם עולה בעקיפים מכמה מקורות תלמודיים. כל אלו אינם הוכחות ישירות או אפילו עקיפות למהותו ותקפותו של אותו אירוע חידתי וסביר להניח שהן שימשו כמקום מקלט ומגן טבעי או עתיק (מימי המרידות הקודמות) לעת הצורך. ייתכן שמידע ארכאולוגי ונומיסמטי נוסף בשנים הבאות כמו זה החדש בחפירות ברח' נורדאו בלוד, עשויים לשנות מחדש את המטוטלת בכל מה שקשור לפרשה המעורפלת המכונה "מרד גאלוס" שהשבוע גם זכתה לכינוי הנוסטלגי הטעון משהו "המרד האחרון של היהודים ברומאים".

לינקים נבחרים להרחבה למעוניינים (בעיקר מן ההיבט הארכאולוגי, הפניות רבות נוספות נמצאות במאמרים ובפרסומים להלן):

1. הפרק העוסק במרד גאלוס בספרו של מיכאל אבי יונה (בימי רומא וביזנטיון) זמין באתר "כותר" (מנוי בתשלום) וכן הפרק העוסק במרד גאלוס ויוליאנוס מאת יוסף גייגר בקובץ שלא נס ליחה (ארץ ישראל מחורבן בית שני ועד הכיבוש המוסלמי, כרך א, תשמ"ב), גם הוא זמין למנויים באתר כותר.

2. מאמר פופולרי קצר באנגלית של ברברה גלר נתנזון (בעקבות דוקטורט) שיצא ב-1986 על תוצאות מרד גאלוס בגליל מבחינה היסטורית וארכאולוגית (Jews, Christians, and the Gallus Revolt in Fourth-Century Palestine): https://www.jstor.org/stable/3209979

3. המאמר של מירי וינר וזאב ספראי (קתדרה 101, חשוון תשס"ב, 2001, עמ' 77-76): https://files.ybz.org.il/periodicals/Cathedra/101/Article_101.4.pdf

4. המאמר של ג' ביכובסקי על המטמון מלוד ושאלת המטמונים מימי מרד גאלוס (IEJ 57/2, 2007): https://www.jstor.org/stable/27927173

5. המאמר של ז' וייס על תיארוך הנקרופוליס של בית שערים והדיון על מרד גאלוס (ציון עה תש"ע, 2010, עמ' 280 ואילך): https://www.jstor.org/stable/23568439


6. המאמר של ע' ליבנר על סופה של תקופת האמוראים בארץ ישראל ('סופה של תקופת האמוראים הארץ ישראלית: תיקוף, היסטוריה וארכיאולוגיה', תרביץ פו/ד תשע"ט, 2019, במיוחד עמ' 592-591): https://jstudies.huji.ac.il/sites/default/files/jstudies/files/tarbiz_-_8604_-_00_-_h_2_-_leibner.pdf

יום חמישי, 7 במרץ 2024

'אלעזר הכהן': חידת הכהן המסתורי וה-"מגדלים" שנבנו על בסיס הופעתו והיעלמו של אלעזר הכהן ממטבעות בר כוכבא

 


פורסם ב-7/3/2024

הדיווח התקשורתי על מציאת צרור מטבעות מתחת למערה במצוק ההעתקים מתקופת מרד בר כוכבא ובתוכם מטבע ברונזה נדיר יחסית מהשנה הראשונה עם הכיתוב 'אלעזר הכהן' בוריאנט של הכתב העברי הקדום, היא הזדמנות נאותה לציין בקצרה את החידה הוותיקה הזו, את ההצעות המרכזיות כולל כמה חדשות יותר ועוד יותר מכך, גם את מה שכיניתי בכותרת 'מגדלים' של השערות היסטוריות מפותחות לגבי מה שקרה בשנה הראשונה למרד ולאחריה, במיוחד בכל מה שקשור להנהגת המרד לנוכח הופעתו והיעלמו של אותו 'אלעזר הכהן' במטבעות המרד מהשנים הבאות. גם בדיווח התקשורתי הקצר צוין כי היו כמה הצעות זיהוי לשמו של אלעזר הכהן עם נטייה לאמץ את ההצעה כי מדובר ברבי אלעזר המודעי, חכם משלהי דור יבנה שלגביו יש מסורת אגדית שקושרת אותו לבר כוכבא (אפילו שהוא דודו) שבעקבות מזימה של שומרוני וחשדנות מוגזמת של בר כוכבא, הוא נהרג וכך ביתר איבדה את המגן הרוחני האחרון שלה. ההשערה הזו קנתה לה שביתה גם במחקר וגם בציבור כשלמשל, בערך הויקיפדיה של 'אלעזר המודעי' מופיע המטבע עם הכתובת 'אלעזר הכהן'.
1. מזה כ-150 שנה, מאז ראשית חקר מטבעות היהודים, היו מוכרים כמה מטבעות שבהם הופיע בכתב עברי קדום השם 'אלעזר הכהן'. כמו מטבעות אחרים מזמן המרד, לקח זמן לא מבוטל עד שהתברר שלא מדובר במטבע מימי החשמונאים או מימי מרד החורבן אלא הוא שייך לקבוצת מטבעות מימי מרד בר כוכבא. במקביל, היו גם מטבעות עם השם של שמעון (לבד או עם התואר נשיא ישראל) שגם לגביהם לקח זמן עד שהם זוהו כמטבעות בר כוכבא ושלגביהם, התברר באופן סופי אחרי גילוי התעודות מימי המרד במערות מדבר יהודה שהכוונה לשם הפרטי של שמעון בר כוסבא/כוסיבה, מנהיג המרד המוכר גם מהמקורות הספרותיים וההיסטוריים. לעומתו, במקורות המידע המועטים עד מאד לגבי תקופת המרד, לא היה ידוע על דמות מנהיגותית נוספת מלבד אותו שמעון בר כוסבא, לפיכך שתי סוגיות מרכזיות היסטוריות מלוות את החוקרים מני אז ועד ימינו בנוגע לדמות השנייה המוזכרת במטבעות: מה היה מקומו של אותו 'אלעזר הכהן' בהנהגת המרד לאור הייצוג החלקי שלו במטבעות המורדים וכנגזרת מכך, האם ניתן לזהות את 'אלעזר הכהן' עם דמות (דתית מעצם התואר 'הכהן') היסטורית גם אם לא היה ידוע עד עכשיו הקשר שלה להנהגת המרד. חשוב להדגיש שהשאלה הראשונה לא תלויה בהכרח בשאלה השנייה שכן גם אם אין בידינו שום הצעת זיהוי קונקרטית מניחה את הדעת, עדיין מעצם הופעתה במטבעות, הרי שהנחת העבודה היא שמדובר בדמות ממשית שיוצג במטבעות באופן חלקי ושהייתה לה משמעות עד כדי טביעת שמה במקביל לזה של המנהיג המוכר (ספוילר: יהיה מי שיערער על הנחת העבודה הזו, להלן). במובן הזה, השאלה אם מדובר באלעזר X או Y היא בעצם רק שאלה משנית למרות שנראה כאילו זאת הסוגיה הכי מפורסמת בהקשר למטבעות 'אלעזר הכהן'.
2. לפני שנחזור להצעות הזיהוי שהוצעו בעבר, כמה פרטים עובדתיים בסיסיים לגבי הופעתו של 'אלעזר הכהן' במטבעות המרד. הכתובת 'אלעזר הכהן' מופיעה במטבעות הכסף על הדינרים (זוזים) מהשנה הראשונה למרד ('שנת אחת לגאלת ישראל') ועל כמה טיפוסים של מטבעות הברונזה הקטנים גם מהשנים הבאות (השנה השנייה עם הכתובת- 'שב לחר ישראל') ומסדרת המטבעות מהשנה השלישית ואילך ('לחרות ירושלם'). בדינרים, בצד אחד של המטבע תואר אשכול ענבים וסביבות הכתובת 'שנת אחת לגאלת ישראל' ואילו בצד השני, תואר פך (אולי 'צלוחית של זהב') ובצידו כף תמר או אולי ענף ערבה (כך הציע אדלר לפני כמה שנים) ובשולי המטבע הכתובת בפליאו-עברית 'אלעזר הכהן'. השם הזה נעלם במטבעות הכסף מהשנים הבאות למעט קבוצה אחת שבה הצד אחד מופיע זר ובתוכו קיצור השם 'שמע' (מקובל לראות בו קיצור השם שמעון) ובצד השני עדיין הפך וכף התמר/ערבה עם הכתובת אלעזר הכהן כשככל הנראה מדובר דינרים אלו הוטבעו בתחילת השנה השנייה עם רושמות שמקורם בשנה הראשונה (יש עוד כמה דוגמאות לעירבוב בין סמלים/כתובות מהשנה הראשונה לשנה השנייה). לעומת זאת, במטבעות הברונזה הקטנים (שהמטבע שעליו פורסם השבוע שייך לקבוצה הזו), הכתובת 'אלעזר הכהן' מופיעה מתחת לנוף של עץ תמר. בניגוד לדינרי הכסף, הכתובת 'אלעזר הכהן' לא נעלמה והיא מופיעה על גבי כמה טיפוסים לא רק בשנה הראשונה אלא גם מהשנה השנייה ואף מאוחר יותר. לפיכך, הכתובת 'אלעזר הכהן' לא נעלמה לחלוטין אחרי השנה הראשונה (לפחות במטבעות הברונזה הקטנים) וגם בשנה הראשונה לא מדובר בהכרח על הכתובת הרווחת ביותר.
3. כך או כך, הנחת העבודה של החוקרים הייתה שמדובר בדמות היסטורית שהייתה פעילה או נוכחת בעיקר בתחילת המרד. בעבר, היו חוקרים (למשל, אריה קינדלר וגדליה אלון) שהסיקו מהכתובות השונות (שמעון נשיא ישראל/ אלעזר הכהן/ ירשלם) שהיו כמה רשויות טביעה מקבילות שייצגו את ההנהגה הפוליטית (שמעון בר כוכבא); הדתית (אלעזר הכהן) וגוף ציבורי מעין סנהדרין או מועצה (ירשלם) וזאת על בסיס הנחה נוספת שהמורדים השתלטו על ירושלים ותכננו להקים מחדש את המקדש או אף התחילו ממש את עבודת הקרבנות ואם כן, אותו אלעזר הכהן יועד להיות הכהן הגדול או אף שימש ככזה לזמן קצר. כמעט כל ההנחות הללו כמעט לא מקובלות כיום (אם כי פה ושם יש עדיין כאלו שסבורים כך)- ירושלים קרוב לוודאי לא נפלה בידי המורדים בשום שלב ולא היו רשויות טביעה 'עצמאיות' שונות. למעשה, מתוך התעודות מימי המרד ביחד עם רסיסי העדויות הספרותיות וההיסטוריות, עלתה תמונה של שלטון ריכוזי בידי דמות אחת בעלת הילה שלטונית תקיפה עם נופך משיחי כזה או אחר. זאת ועוד, כמה מהסלוגנים שמופיעים בהתחלת המרד במטבעות (למשל ' לגאלת ישראל') אמנם לא הופיעו בהמשך על גבי המטבעות אבל במניין השנים בתעודות, הכינוי הזה המשיך להיות מצוין גם בשנה השנייה והשלישית. לפיכך, שאלת הופעת הכתובת 'אלעזר הכהן' היא אף חידתית עוד יותר- כיצד ניתן להסביר שבמרד שבו מלכתחילה דמותו של המנהיג הייתה מוחצנת כולל תואר טעון של 'נשיא ישראל', צוין גם שמו של דמות נוספת 'אלעזר הכהן' ומדוע הוא נעלם לפחות בדינרי הכסף (הזוזים) אחרי תחילת השנה השנייה?
4. היו כמה ניסיונות להסביר זאת- שמואל ייבין (1946) שזיהה את אלעזר הכהן עם רבי אלעזר המודעי (להלן) שהיה גם לפי המסורת החזלי"ת דודו של בר כוכבא, ראה במטבעות 'אלעזר הכהן' טענה לייחוס כהני של שמעון בר כוכבא מהצד המשפחתי שלו כחלק מהטענה העיקרית שלו שהמורדים השתלטו על ירושלים וחידשו את הפולחן לזמן קצר בתחילת המרד. ברוך קנאל (1963) למשל, הציע כי למעשה הדמות המובילה של ראשית המרד הייתה דווקא אלעזר הכהן (יהיה מי שיהיה אלעזר זה, להלן) המתועדת הן במטבעות הכסף והן במטבעות הברונזה בשנה הראשונה, יותר מאשר שמעון שאינו מופיע במטבעות הכסף של השנה הראשונה אלא רק במטבעות הברונזה. בשנה הראשונה, במיוחד אם גם ירושלים נפלה ברשות בר כוכבא, היומרות הגאוליות הרקיעו שחקים כולל הכנות להקמת המקדש אך בחלוף הזמן והתגברות הקשיים מול המאמץ הרומי המתגבר לדכא את המרד, התמיכה בסלוגנים המשיחיים-גאוליים נשחקה וזה עומד ברקע ההחלטה לצמצם אותם כולל הסרה כמעט לחלוטין של הכתובת 'אלעזר הכהן'. הסבר אחר הוא שהיה כאן מעבר מהנהגה דו-ראשית של מלך וכהן (על פי תקדים מימי שיבת ציון או בחזון המשיחי המופיע בכמה ממגילות קומראן) בתחילת המרד לשלטון יחיד ריכוזי דומיננטי בהמשך ו-'סילוק' בצורה כזו או אחר של הדגם הזה לטובת שלטונו המלא של בר כוסבא בשנים הבאות (הצעה מעין זו הוצגה שוב לאחרונה בידי דייויד ג'קובסון ב-2022). גישה עקרונית יותר טענה כי גם אם איננו יודעים בדיוק במי מדובר, הרי שעצם השימוש בתואר 'הכהן' משקפת את האוריינטציה הכהנית החזקה שעומדת מאחורי המרד. לפי הגישה הזו שהוצגה בצורה המגובשת ביותר בידי דוד גודבלאט לפני כארבעים שנה, בניגוד לרושם העולה מספרות החכמים לפיה אחרי חורבן בית שני, החכמים הפכו לאליטה הדומיננטית ביותר בחברה היהודית, הכהנים לא נעלמו לשום מקום והם היסוד החברתי המרכזי שעמד מאחורי פרוץ המרד בניגוד לחכמים שם התמיכה הייתה שנויה במחלוקת או בעלת השפעה חלקית על הנהגת המרד. חלק מהשחזורים הללו היו מבוססים על הנחות שכיום לא מקובלות במחקר של מרד בר כוכבא, הן בהיבט הארכאולוגי והנומיסמטי המעודכן. לפיכך, כמעט בכל סקירה שעסקה בסוגית 'אלעזר הכהן' במחקר בר כוכבא נשארה בדרך כלל עם סימן שאלה שאין לנו כלים כרגע לפזר את הערפל סביבה- כך למשל בספר של חנן אשל ובועז זיסו על מרד בר כוכבא (2015, עמ' 119), הוקדשה לסוגיה הזו פיסקה קצרה בלבד לפיה אין מספיק נתונים לאושש את הזיהוי ושלכל היותר ניתן לשער שהופעת הדמות השנייה בתור הכהן 'מעידה ככל הנראה שהמורדים התכוונו להשתלט על ירושלים ולחדש בה את עבודת המקדש'.
5. לפני כמה שנים (2014), אספן וחוקר מטבעות, דייויד הנדין, הציע כיוון שונה בתכלית מאשר כל אלו שבאו לפניו. לדעתו, הנחת העבודה הבסיסית של כל החוקרים (כולל שלו בספר שהוא פרסם ב-2010) הייתה שמדובר בדמות היסטורית ממשית שהייתה פעילה בתחילת ימי המרד והשאלה הייתה רק במי מדובר ומה קרה לו במהלך המרד. הוא טען שלפי כל מה שידוע לנו על דמותו של בר כוסבא והסמלים באוצר המטבעות, קשה עד בלתי אפשרי לקבל את זה שהוא הסכים שיהיה עוד דמות מובילה בצידו. לפיכך, הוא ביקש להציע כי 'אלעזר הכהן' אינו דמות מימי המרד אלא הוא....אלעזר הכהן בנו של אהרן הכהן שפעל בימי יהושע בן נון. לדעתו, הסלוגן הזה היה חלק ממערך התעמולה המקדשי-משיחי שפיתח בר כוסבא או חסידיו בראשית המרד ושיקפו את הרצון לראות במרד כחלק מחזון של שחזור העבר המפואר באמצעות 'שם קדום' שהיה מוכר לכולם. גם הוא הודה שלא מדובר בהוכחה אלא רק טען שבמסגרת המסע הממושך אחרי חידת 'אלעזר הכהן', אפשר והפתרון הוא לנסות כיוון אחר שלדעתו כדאי לקחת בחשבון. יותר משזה מציג פתרון הולם לחידה העתיקה, נראה כי ההצעה הזו משקפת את התשוקה שעדיין מקננת גם בקרב החוקרים לפתור את החידה המסתורית שנותרה אחת החידות שלא נמצא לה פתרון במחקר הנומיסמטי העדכני.
6. אם בכל זאת נניח שמדובר בדמות היסטורית, הרי שהוצעו שלוש אפשרויות מרכזיות לזיהוי אותו 'אלעזר הכהן', כולם עם דמויות המוזכרות בספרות חז"ל: ההצעה הראשונה הישנה ביותר שפה ושם עדיין מוזכרת היא של רבי אלעזר בן עזריה, מגדולי חכמי יבנה. כזכור, לפי המסורת התלמודית, הוא החליף את הנשיא המודח רבן גמליאל, כשבמפורש מצוין שהוא היה מיוחס וכהן. דא עקא, אותו רבי אלעזר בן עזריה ככל הידוע לנו, הלך לעולמו מספר שנים לפני פרוץ המרד ואין לו שום קשר ידוע עם בר כוכבא. לפני שנעבור לדמות המוכרת כיום ביותר, נזכיר שבזמנו, ליאו מילדנברג, מחשובי חוקרי מטבעות בר כוכבא, שכתב מאמר ארוך על מטבעות אלעזר הכהן (1949) שלא נס ליחו עד היום, ציין שייתכן ומדובר בדמות בשם רבי אלעזר בן חרסום שלפי המסורת התלמודית היו לו נכסים רבים שאבדו בעקבות המרד. הדמות השלישית שהיא גם זו שמוזכרת ברוב הספרות המחקרית כיום וכן בציבור היא של רבי אלעזר המודעי. ההצעה הזו מבוססת בעיקר על רקע המעשה המתואר ביחידה הספרותית-אגדית של "נלכדה ביתר" בירושלמי תעניות (ומקבילה באיכה-רבה) על מותו הטרגי בביתר בידי בר כוכבא. בקויים כלליים, לפי הסיפור, הוא הגן בתפילתו על ביתר הנצורה ('אל תשב בדין היום') אך מזימה של שומרוני גרמה לכך שהוא הואשם בשיתוף פעולה איתו ובעקבות החשד השקרי הזה הוא נהרג באופן אישי בבעיטה בידי בר כוכבא שהיה קרובו (לפי איכה רבה, אחיינו), ביתר איבדה את "המגן האחרון" שלה וכך היא נפלה בידי הצבא הרומי שסגר עליה. החוקרים לא היו צריכים לקבל את הסיפור ככתבו וכלשונו אך עצם נוכחותו בביתר בסמוך וזיקתו למנהיג המרד ביחד עם סופו האלים, יכלו לזרות אור על חידת 'אלעזר הכהן' במטבעות המרד- מעין מנהיג דתי שבהתחלה היה נערץ על ידי בר כוכבא ואולי היה אחראי על המימד הדתי של הנהגת המרד שחינו פג אחרי זמן לא רב מנסיבות לא ידועות. הבעיה הבסיסית בזיהוי זה היא שבשום מקום לא נאמר שרבי אלעזר המודעי היה כהן. החוקרים שתמכו בהצעת הזיהוי הזו, הסבירו שייתכן והכינוי "המודעי" שהוא כנראה קשור למודיעין מרמז על מוצאו הכהני או שהשם 'אלעזר' הוא שם כהני נפוץ אם כי צריך לומר ששני הטענות הללו לא באמת מוכיחות דבר. חוקרים אחרים (בעיקר פטר שפר ובעקבותיו מנחם מור בספר שלו בעברית על מרד בר כוכבא, עמ' 217-211) הסתייגו מעצם ההזדקקות לספרות חז"ל האגדית בכלל ומסורת זו בפרט, מה עוד שהסיפור התלמודי עוסק בסוף המרד ולא במה שקרה בתום השנה הראשונה. בכלל, צריך להיות ממש יצירתי כדי להסיק מתוך האנקדוטה הזו (שעיקרה הוא האשמת השומרונים בנפילת ביתר) המתארת חכם זקן שניסה בתפילתו הנואשת להציל את העיר מחורבן על דמות כהנית היסטורית מובילה בתחילת מרד בר כוכבא. מצד שני, צריך להסביר כיצד מכל החכמים שחיו באותה העת, המסורת האגדית ציינה דווקא רבי אלעזר המודעי ולא דמות אחרת. אני זוכר שבפעם הראשונה כאשר למדתי על האופציה הזו המופיעה בספרות המחקרית, חשבתי בהתחלה שזו בדיחה או שנינות חביבה אבל כאמור, האפשרות הזו קנתה שביתה כמעט בכל מקום, אולי מאותה סיבה: הרצון הכמעט נואש לפזר את הערפל מבעד לדמות מסתורית שמוזכרת רק במטבעות עם שם תואר ולא ידוע לנו שום דבר אודותיה. כאמור, הזיהוי הזה הוא ש-"תפס" הכי הרבה עד ימינו ומופיע בספרות המחקר וגם בהודעה הרשמית של רשות העתיקות (כולל בסרטון) על אף שהקשר בין האגדה התלמודית ובין מטבעות 'אלעזר הכהן' נראה לי גם היום די מופרך כמעט מכל בחינה שהיא אבל אין לי עניין להרוס כאן סיפור טוב.
7. אם כן מה נשאר בסופו של דבר? כתובת של 'אלעזר הכהן' בטיפוס מסוים של דינרי הכסף מהשנה הראשונה (ואולי קצת בתחילת השנה השנייה) ובחלק מהטיפוסים של מטבעות הברונזה הקטנים. יכול להיות שיש כאן אימוץ (או חיקוי) של מטבעות החשמונאים שגם הם ציינו את השם של המנהיג/שליט עם התואר 'הכהן' |(במקרה שם מדובר על 'הכהן הגדול' ואילו כאן רק 'הכהן') בכתב פליאו-עברי. במקרה שלנו, המנהיג לא היה גם כהן (לפחות כך עולה מכל הידוע לנו) ולפיכך, התואר הזה הוסב לדמות אחרת שאולי יועדה להיות כהן גדול ואולי רק לצורך התעמולה הייצוגית של המקדש ופולחנו הבולט כל כך בסמלי מטבעות המרד. הרושם שלי היא שפה ושם הייתה ועודנה קיימת הפרזה רבה מדיי בחשיבות שהוענקה לאותו 'אלעזר הכהן' גם אם מדובר על דמות היסטורית ריאלית- גם במטבעות השנה הראשונה הוא לא 'מככב' ומאידך הוא לא נעלם לחלוטין במטבעות מהשנים הבאות (בעיקר מטבעות הברונזה הקטנים). השערות ופרשנויות רבות ומגוונות יש עד היום לגבי המסרים התעמולתיים של מטבעות המרד והתמורות שהיו בין המטבעות השונים ובעיקר בין השנה הראשונה ובין השנה השנייה ו/או השנה השלישית (ואולי גם רביעית) ועד כמה הן משקפות את ההתפתחויות בשדה הקרב ובמצבה של הישות המורדת ('בית ישראל'?). חידת הופעת 'אלעזר הכהן' בשנה הראשונה וההיעלמות הכמעט מלאה שלו, היא פאזל נוסף בסוגיה הזו שלגביה יש יותר השערות מפותחות מתשובה מוצקה.